Ik ben Ferry de Wit en ik ben inmiddels zo’n 17 jaar bezig met mindfulness en meditatie. Ik kwam hier op jonge leeftijd mee in aanraking omdat ik last kreeg van paniekaanvallen. Mindfulness is voor mij cruciaal geweest bij het leren omgaan met stress, angst en neerslachtigheid. Ik ben momenteel fulltime actief als mindfulnesstrainer en coach en dit doe ik inmiddels 4,5 jaar. Ik ben afgestudeerd in Arbeid en Organisatiepsychologie en Bedrijfskunde op de Universiteit Twente en heb ervaring in diverse meditatietradities zoals Zen en Vipassana. Binnen de Vipassanatraditie heb ik ook een tijdje doorgebracht in een klooster in Vietnam. Ik geef mindfulnesstrainingen voor particulieren en binnen organisaties, zoals: Universiteit Twente, Gemeente Enschede, Landelijke Huisartsen Vereniging, Gemeente Westerwolde (Groningen) en Stichting Carmelcollege.

Naast meditatie ben ik bezig met een doorlopende studie naar de menselijke psyche. Hierbij put ik uit de recente positieve psychologie maar ook uit de rijke traditie van de psychoanalyse (Freud, Jung). Daarnaast ben ik me momenteel aan het bekwamen op het gebied van (familie)trauma en hoe patronen uit het familiesysteem doorwerken in onze relaties in het nu. Ik geloof dat Oost en West elkaar zo kunnen versterken en elkaars blinde vlekken kunnen opvullen. Al deze studies zijn voor mij dienend voor één doel: het vergroten van opmerkzaamheid rondom onze patronen (en de daaruit voorvloeiende emotie- en gedachtenpatronen) zodat we als mensen vrij kunnen kiezen voor een leven dat voortgestuwd wordt door onze waarden.

Mijn stijl kenmerkt zich door: diepgaand maar concreet, wetenschappelijk en rijk aan praktische voorbeelden en metaforen. Ik schroom niet om politiek incorrect te zijn wanneer ik het gevoel heb dat dat de ontwikkeling dient. Mijn overtuiging is dat de ‘mindfulnesswereld’ zich te veel blind staart op compassie, vriendelijkheid en empathie. Ik zou daar graag een stukje stevigheid, kracht, durf en rauwe echtheid aan willen toevoegen. Juist ook het licht schijnen op díe eigenschappen van onszelf waar we liever niet naar kijken. Laat staan over praten.

Zoals Carl Jung zei: ‘what you need will be found where you least want to look’