23 december 2021 – 20 juni 2022
Dhamma studiegroep
‘Wie ben ik?’
Helena Pauptit & Bianca Vermeij
Een kennismaking met de 5 khandha’s, de 5 aspecten van onze ervaring.
Na zeven seizoenen, gaat de online Dhamma studiegroep ook verder bij 30NOW! En in dit nieuwe seizoen is het onderwerp: ‘Wie ben ik?’, Misschien herken je deze vraag wel. Ben ik mijn naam, mijn lichaam, mijn gedachten? Wat maakt mij mijzelf en jou jouzelf? De Boeddha gaf hier een antwoord op, door over de 5 aggregaten te vertellen (khandha’s in het Pali). Zijn antwoord helpt ons om meer ontspannen en lichter door het leven te kunnen gaan. En draagt bij aan het verminderen en uiteindelijk het beëindigen van onbevredigendheid en lijden.
<
Wat zijn de 5 khandha’s? Je zou kunnen zeggen, de 5 onderdelen van onze ervaring, 5 aspecten van het bestaan. En doordat we ons aan die onderdelen gaan hechten en onszelf er mee identificeren, zijn we voortdurend bezig met onze ervaring te veranderen, proberen deze te beïnvloeden en controleren. Dit geeft een bepaalde mate van spanning of stress. Het kan tot uiting komen in angst, irritatie, jaloezie, ongeduld, verdriet, verlangen en nog veel meer. De Boeddha leerde dat wanneer we deze 5 onderdelen leren kennen en zien hoe ze werken, dat we ons er dan steeds minder mee hoeven te identificeren.
Deze manier van kijken naar het ik, kijken naar wie wij zijn via de 5 khandha’s, is geen theoretisch verhaal, maar een beoefening en verdieping die leidt tot inzicht en bevrijding. Hoe kan het antwoord van de Boeddha van 2500 jaar geleden ons vandaag de dag helpen gelukkiger te leven?
In 6 maanden – met maandelijks een online live sessie – gaan we de 5 khandha’s met elkaar onderzoeken.
We doen dat door . . . WEERGEVEN
Het studiemateriaal en de online live sessies helpen je om de manier van kijken die de Boeddha onderwees, te onderzoeken en toe te passen in je meditatie en in je dagelijks leven.
In het eerste gedeelte van de maandelijkse live online bijeenkomst is er een inleiding over het onderwerp van de maand, die iedere maand door een andere spreker/spreekster wordt gegeven: Zr. Vimalanani, Riët Aarsse, Helena Pauptit, Bianca Vermeij, Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders. Daarna is er gelegenheid voor uitwisseling met elkaar en het stellen van vragen. Op deze manier kunnen we onszelf en elkaar ondersteunen met het studeren en oefenen.
Deze online studiegroep is voor iedereen die mediteert, die op zoek is naar verdieping en die een paar uur per maand wil besteden aan studie en oefeningen als ondersteuning van de meditatie en het dagelijks leven.
- Studiemateriaal
Een maand voor de live sessie krijg je steeds toegang tot het studiemateriaal. Dat bestaat uit teksten om te lezen, dhammatalks om te luisteren en oefeningen waar je individueel mee aan de slag kunt. Je kunt op je eigen tijd studeren en oefenen. We schatten in dat je zo’n 4 uur per maand nodig hebt voor het studiemateriaal. Veel van het studiemateriaal is in het Engels. - Live sessie
Maandelijks komen we via Zoom bij elkaar voor een introductie op het thema van die maand, om onze ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. - Terug kijken
De inleiding van de maandelijkse live online bijeenkomst wordt opgenomen via Zoom en kun je na afloop terugkijken. - Forum
Je kunt reageren en vragen stellen over het thema van die maand via het forum.
Start
Je krijgt 23 december toegang tot de welkomstpagina en het studiemateriaal van het thema van de eerste maand.
Dit is wat je kan verwachten
Live sessies
Er zijn 6 online live sessies via Zoom met alle deelnemers. Alle sessies worden begeleid door Bianca Vermeij en Helena Pauptit. De bijeenkomst begint met een inleiding op het thema van de maand.
Iedere bijeenkomst is er een andere spreker die de inleiding geeft; Zr. Vimalanani, Riët Aarsse, Helena Pauptit, Bianca Vermeij, Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders. Na de inleiding is er ruimte voor uitwisseling. Zo kun je vragen stellen over wat je die maand hebt gelezen, of over wat de spreker net heeft verteld, maar ook waar je bijvoorbeeld tegenaan bent gelopen met de oefeningen. Het is heel ondersteunend voor jezelf, maar ook voor de andere deelnemers om te horen hoe we samen aan het onderzoeken en oefenen zijn!
Lezingen
Je krijgt links naar dhammatalks die het onderwerp toelichten.
Oefeningen en meditatie
Iedere maand zijn er verschillende oefeningen voor je meditatie, zodat het onderwerp meer voor je gaat leven. Dat kan bijvoorbeeld een begeleide meditatie zijn, maar ook tips en adviezen over wat je in je meditatie kunt opnemen om op die manier door de maand heen met het onderwerp bezig te zijn.
Daarnaast zijn er ook iedere maand oefeningen die je kunt doen in het dagelijkse leven. De bedoeling is, dat deze cursus niet alleen maar theorie is, maar dat wat we bestuderen juist ook in ons dagelijkse leven zichtbaar kan worden. We reiken je suggesties aan waarmee je door de dag heen aan de slag kunt, tijdens het uitruimen van de vaatwasser tot het maken van een wandeling. Er is eigenlijk geen onderdeel van ons leven waarmee we niet kunnen oefenen! Door er zo mee bezig te zijn, kan het onderwerp meer en meer gaan leven in je eigen ervaring!
Je krijgt toegang tot oefeningen voor je meditatie en je dagelijks leven.
Teksten
Dit zijn uiteenlopende teksten uit diverse bronnen. Zo kun je lezen wat de Boeddha er zelf over heeft gezegd, stukjes uit de Boeddhistische psychologie, maar bijvoorbeeld ook artikelen van Boeddhistische leraren van vandaag de dag. Zo worden de onderwerpen op verschillende manieren belicht. In de loop van de jaren hebben we gemerkt, dat mensen dat heel prettig vinden. Soms is de ene invalshoek verhelderend, en soms juist de andere. Door er op verschillende manieren naar te kijken, kunnen we er steeds meer vertrouwd mee worden.
Ondersteuning
Gelegenheid tot het delen van ervaringen en het stellen van vragen.
Terugkijken inleiding live sessie
De inleiding op het thema tijdens de live sessies wordt opgenomen en kun je terugkijken. De vraag- en antwoorden en uitwisseling worden om redenen van privacy niet opgenomen.
Online Sangha
Online Sangha waar je samen kunt uitwisselen en met elkaar kunt leren.