23 december 2021 – 20 juni 2022

Dhamma studiegroep

‘Wie ben ik?’

Helena Pauptit & Bianca Vermeij

Een kennismaking met de 5 khandha’s, de 5 aspecten van onze ervaring.

Dit is wat je kan verwachten

 • Live sessies

  Er zijn 6 online live sessies via Zoom met alle deelnemers. Alle sessies worden begeleid door Bianca Vermeij en Helena Pauptit. De bijeenkomst begint met een inleiding op het thema van de maand.

  Iedere bijeenkomst is er een andere spreker die de inleiding geeft; Zr. Vimalanani, Riët Aarsse, Helena Pauptit, Bianca Vermeij, Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders. Na de inleiding is er ruimte voor uitwisseling. Zo kun je vragen stellen over wat je die maand hebt gelezen, of over wat de spreker net heeft verteld, maar ook waar je bijvoorbeeld tegenaan bent gelopen met de oefeningen. Het is heel ondersteunend voor jezelf, maar ook voor de andere deelnemers om te horen hoe we samen aan het onderzoeken en oefenen zijn!

 • Lezingen

  Je krijgt links naar dhammatalks die het onderwerp toelichten.

 • Oefeningen en meditatie

  Iedere maand zijn er verschillende oefeningen voor je meditatie, zodat het onderwerp meer voor je gaat leven. Dat kan bijvoorbeeld een begeleide meditatie zijn, maar ook tips en adviezen over wat je in je meditatie kunt opnemen om op die manier door de maand heen met het onderwerp bezig te zijn.

  Daarnaast zijn er ook iedere maand oefeningen die je kunt doen in het dagelijkse leven. De bedoeling is, dat deze cursus niet alleen maar theorie is, maar dat wat we bestuderen juist ook in ons dagelijkse leven zichtbaar kan worden. We reiken je suggesties aan waarmee je door de dag heen aan de slag kunt, tijdens het uitruimen van de vaatwasser tot het maken van een wandeling. Er is eigenlijk geen onderdeel van ons leven waarmee we niet kunnen oefenen! Door er zo mee bezig te zijn, kan het onderwerp meer en meer gaan leven in je eigen ervaring!

  Je krijgt toegang tot oefeningen voor je meditatie en je dagelijks leven.

 • Teksten

  Dit zijn uiteenlopende teksten uit diverse bronnen. Zo kun je lezen wat de Boeddha er zelf over heeft gezegd, stukjes uit de Boeddhistische psychologie, maar bijvoorbeeld ook artikelen van Boeddhistische leraren van vandaag de dag. Zo worden de onderwerpen op verschillende manieren belicht. In de loop van de jaren hebben we gemerkt, dat mensen dat heel prettig vinden. Soms is de ene invalshoek verhelderend, en soms juist de andere. Door er op verschillende manieren naar te kijken, kunnen we er steeds meer vertrouwd mee worden.

 • Ondersteuning

  Gelegenheid tot het delen van ervaringen en het stellen van vragen.

 • Terugkijken inleiding live sessie

  De inleiding op het thema tijdens de live sessies wordt opgenomen en kun je terugkijken. De vraag- en antwoorden en uitwisseling worden om redenen van privacy niet opgenomen.

 • Online Sangha

  Online Sangha waar je samen kunt uitwisselen en met elkaar kunt leren.