Aandachtregulatie
Frits Koster
Vanuit onderzoek wordt geconstateerd dat wijs omgaan met aandacht een waardevol effect is van het beoefenen van mindfulness. In deze geleide meditatie zullen twee verschillende vormen verkend worden: gefocuste aandacht en receptieve aandacht – en hoe we deze ‘aandachtmanagement’ spelenderwijs kunnen integreren in het dagelijkse leven, dat soms activering en focus vraagt en andere momenten receptieve onthaasting en verstilling nodig heeft.
Deze verkenning staat in het teken van ‘Vertragen en verstillen’, een gezamenlijk thema van ‘Boeddhistisch Geluid’, een samenwerkingsverband van 30NOW, De Boeddhistische Blik (KRO-NCRV), Bodhi en uitgeverij Maitreya.
Beste Goedele,
Dank voor je mail. Fijn te lezen dat er verwarring is ontstaan … er wordt wel eens gezegd dat verwarring een hele vruchtbare bodem is voor wijsheid :-).
Je kunt de begrippen gefocust of receptief het best loskoppelen van meditatievormen die je kent en mogelijk gemakkelijker begrijpen als je de beoefening van mindfulness ontleedt in micromomenten van mindful zijn. Daarbij kunnen we dan sommige momenten meer richtend (focussend) aandachtig of aanwezig zijn in de beoefening en/of in het dagelijkse leven en andere momenten eenvoudigweg gewaar zijn of met opmerkzaamheid ontvangen wat zich vanzelf aandient of voordoet in het nu.
Moge dit je verder helpen. Met vriendelijke groet,
Frits
Beste Frits, heb ik het goed begrepen dat receptieve aandacht die aandacht is die je toepast bij Anapanasati bijvoorbeeld of bij ‘keuze loos gewaar zijn’, en gefocuste aandacht dan eerder thuishoort bij Samantha? Het woord receptief geeft me wat verwarring, Dank voor een antwoordje. hartelijke groet en dank je wel voor de meditatie. Goedele