Categorieën Uitdagingen tijdens de meditatie

Angst is een van de meest voorkomende menselijke emoties, welke vaak wordt veroorzaakt door overtuigingen (verhalen) die je in het verleden gekoppeld hebt aan bepaalde mensen of situaties. Het is dan ook heel normaal als angst tijdens de meditatie de kop opsteekt.

Soms begin je met mediteren en merk je dat je geest overloopt met angstige gedachten en gevoelens die je niet eerder hebt opgemerkt. Of misschien ervaar je angst voor de meditatie zelf. Bijvoorbeeld door het idee dat je het niet goed doet of door het idee dat je niet met stress overweg kan.

Niet veel mensen durven toe te geven dat ze bang zijn, zelfs niet tegenover zichzelf. Vaak is er de overtuiging dat als je de angst echt ziet, de angst je leven zal gaan beheersen. Hiermee ben je dus bang voor je eigen angst. Hierop volgt vaak de reactie om angst te maskeren met positieve gedachten van vertrouwen, of juist woede of rationaliteit.

Bij meditatie is het de kunst om angstige emoties en gevoelens ruimte te geven en enkel waar te nemen. Waar en hoe ervaar je angst in je lichaam? In welke delen van je lichaam voel je de angst? Wat gebeurt er met je ademhaling? En welke gedachten en beelden komen samen met deze angst?
Dit klinkt wellicht eenvoudig. Maar soms vraagt het ontzettend veel moed om je angst rechtstreeks in de ogen te kijken zonder dat je probeert eraan te ontsnappen. Je zal zien dat je de angst beter gaat doorzien. Daarbij zal de angst vanzelf minder worden en minder hevig terugkomen. Als de angst echt overweldigend wordt, kun je ook even je ogen openen en contact maken met de ruimte waar je zit.

Kenmerken angst, bang, spanning