Hoe ga ik om met gehechtheid en verlangen?

Categorieën Uitdagingen tijdens de meditatie

Bij gehechtheid blijf je krampachtig vasthouden aan iets of iemand. Waar verlangen zorgt voor het voortdurend streven naar iets beters.
Vastklampen en streven zijn het gevolg van een overtuiging dat iets of iemand goed voor je is. Bekende situaties van hechting en verlangen komen voor in relaties, loopbanen, bij materiële bezittingen of gelukkige momenten in je leven.
In de kern zijn hechting en verlangen een reactie op een gedachte die bestempeld is als positief. Hierin ligt de overtuiging dat met hechting, oftewel het vastklampen het geluksgevoel zal blijven en dat verlangen je meer geluk gaat brengen. Logisch, want wie wil er nou niet gelukkig zijn en blijven?
Maar gehechtheid en verlangens kunnen snel pijn veroorzaken omdat simpelweg alles in het leven onderhevig is aan verandering. Alles komt en gaat, ook fijne ervaringen. Daar heb je geen controle over. Daarbij zal je merken dat vastklampen, zelfs aan gelukkige gevoelens, het gevoel van vrijheid en geluk in de weg kan staan.
Bij meditatie ga je gehechtheid en verlangens observeren en leer je je geest om de continue aanwezige verandering te accepteren.

Kenmerken onrust