Dhammastudie

‘Wie ben ik?’

Een kennismaking met de 5 khandha’s, de 5 aspecten van onze ervaring.

Helena Pauptit & Bianca Vermeij

Dit is wat je kan verwachten

 • Video-lezing

  Bij ieder thema is er een video-lezing (van 20 tot 25 minuten) over het onderwerp, die steeds door een andere spreker/spreekster is gegeven; Sayãlay Daw Vimalanani, Riët Aarsse, Helena Pauptit, Bianca Vermeij, Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders. De lezingen van de sprekers (behalve de 1e avond) en de oefeningen zijn Nederlandstalig, de meeste literatuur en dhammatalks zijn Engelstalig.  

  Alle lezingen zijn voorzien van automatisch gegenereerde Nederlandstalige en Engelstalige ondertiteling.

 • Dhammatalks

  Je krijgt links naar dhammatalks in audio-formaat die het onderwerp toelichten.

 • Oefeningen en meditatie

  Op iedere themapagina zijn er verschillende oefeningen voor je meditatie, zodat het onderwerp meer voor je gaat leven. Dat kan bijvoorbeeld een begeleide meditatie zijn, maar ook tips en adviezen over wat je in je meditatie kunt opnemen om op die manier met het onderwerp bezig te zijn.

  Daarnaast zijn er ook op iedere thema pagina oefeningen die je kunt doen in het dagelijkse leven. De bedoeling is, dat deze reeks niet alleen maar theorie is, maar dat wat we bestuderen juist ook in ons dagelijkse leven zichtbaar kan worden. We reiken je suggesties aan waarmee je door de dag heen aan de slag kunt, tijdens het uitruimen van de vaatwasser tot het maken van een wandeling. Er is eigenlijk geen onderdeel van ons leven waarmee we niet kunnen oefenen! Door er zo mee bezig te zijn, kan het onderwerp meer en meer gaan leven in je eigen ervaring!

  Je krijgt toegang tot oefeningen voor je meditatie en je dagelijks leven.

 • Leesmateriaal

  Dit zijn uiteenlopende teksten uit diverse bronnen. Zo kun je lezen wat de Boeddha er zelf over heeft gezegd, stukjes uit de Boeddhistische psychologie, maar bijvoorbeeld ook artikelen van Boeddhistische leraren van vandaag de dag. Zo worden de onderwerpen op verschillende manieren belicht. In de loop van de jaren hebben we gemerkt, dat mensen dat heel prettig vinden. Soms is de ene invalshoek verhelderend, en soms juist de andere. Door er op verschillende manieren naar te kijken, kunnen we er steeds meer vertrouwd mee worden.

 • Ondersteuning

  Gedurende je persoonlijke ontdekkingstocht, ben je welkom om op de themapagina’s een reactie te plaatsen wanneer er vragen zijn of als je een ervaring wilt delen vanuit je beoefening of dagelijks leven. Bianca of Helena zullen je dan antwoorden. Op die manier hopen we je te ondersteunen tijdens je Dhammastudie!