In 2023 biedt Bhikkhu Anālayo voor de eerste keer een satipaṭṭhāna retraite aan voor Nederlands- en Vlaams sprekende beoefenaars!
“Dit is de directe weg die leidt tot de zuivering van wezens, tot het te boven komen van verdriet en smart, om dukkha en ontevredenheid op te heffen, om de juiste methode te verwerven, om Nirvana te realiseren, te weten de vier satipaṭṭhānas.”
Satipaṭṭhāna is een woord in het Pāli, een taal die 2500 jaar geleden werd gesproken toen de Boeddha zijn leer begon te delen. Het woord bestaat uit twee termen: “sati”, in het Engels meestal vertaald als opmerkzaamheid, en “upaṭṭhāna” meestal vertaald als oorsprong of vestiging, waardoor satipaṭṭhāna de betekenis krijgt van basis of vestiging van opmerkzaamheid.
Daarom worden het Satipaṭṭhāna Sutta (MN10) en het Mahāsatipaṭṭhāna Sutta (DN22), twee van de meest gevierde en bestudeerde leerredes van de Boeddha, beschouwd als een fundamentele gids voor veel boeddhistische meditatie beoefenaars.
Deze door Bhikkhu Anālayo ontworpen retraite verkent de vier vestigingen van opmerkzaamheid (lichaam, geest, gevoel en dhamma’s). Tijdens de retraite zal elke dag een ander onderdeel van de vier vestigingen van opmerkzaamheid worden belicht.
Op deze manier kun je de verschillende onderwerpen verkennen in je eigen meditatie beoefening en je begrip ervan verdiepen. Maar ook worden de verschillende onderdelen van satipaṭṭhāna-meditatie samengebracht en kun je deze beoefening gaan ervaren als één geheel.
Satipaṭṭhāna beoefening kan zowel ons meditatie proces ondersteunen, als de manier hoe we omgaan met onze ervaringen in het dagelijkse leven. Deze transformerende beoefening kan een steun zijn voor geest en hart op het pad naar bevrijding.
30NOW en Āgama Research Group nodigen je van harte uit om je beoefening te verdiepen met de bevrijdende leringen van het Satipaṭṭhāna sutta.