Meditatie voor iedereen
Meditatie toegankelijk en persoonlijk maken voor iedereen. Dát is de Basis.
Meditatie toegankelijk en persoonlijk maken voor iedereen. Dát is de Basis.
De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen komt voort uit een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht. Een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in meditatiestijl sluiten alle meditaties aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die aanvullend zijn en andere kwaliteiten tot ontwikkeling brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.
30NOW is opgericht door Dirk Wolbers en Joost van den Heuvel Rijnders en 10 januari 2019 van start gegaan.
Het begon met een online 30 Dagen Reeks waarmee op een laagdrempelige en persoonlijke manier de kracht van meditatie kon worden ervaren. Sindsdien groeit 30NOW door met meer begeleiders, aanbod en stijlen naar een persoonlijk online meditatie platform voor iedereen.
De “30” staat voor de 30 Dagen Reeks waarin je stapsgewijs meditatie gaat verkennen en ervaren. “NOW” staat voor het heden, het hier en nu. Met 30NOW train je je geest om te leven in het huidige moment en voorkom je overmatig bezig zijn met het verleden en de toekomst. Hierdoor krijgen stressvolle emoties zoals angst, hoop, vrees en verwachtingen minder vat op je. Wanneer je volledig in het moment leeft, ervaar je rust, acceptatie, vrijheid, oftewel geluk.
Het omarmen van de rijkdom en diversiteit van boeddhistische tradities met hun beproefde methoden en stijlen.
De praktische toepassing van boeddhistische meditatiestijlen en integratie daarvan in het dagelijks leven. Dit vraagt om een open en onderzoekende benadering.
Het faciliteren van meditaties en proberen deze toegankelijk te maken voor iedereen. Het gaat daarbij om jong, oud, nieuwkomers en meer ervaren deelnemers.
Een omgeving creëren waar deelnemers samen kunnen oefenen, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar op die manier kunnen ondersteunen.
Samen met een groeiend aantal deelnemers en begeleiders creëren we iedere dag een toegankelijker en veelzijdiger meditatie platform. We leren van de gebruikerservaringen en met de financiële bijdragen uit het Lidmaatschap kunnen we het platform verder ontwikkelen en laten groeien.
Met een vrijwillige bijdrage ondersteun je ons streven naar 'Meditatie voor iedereen'. Op deze manier maak je investeringen mogelijk in technologie, ondersteuning, communicatie en de uitbreiding van ons aanbod. Geef je er de voorkeur aan om handmatig over te maken? Dat kan naar bankrekeningnummer NL11BUNQ2067341758 t.n.v. 30NOW
"*" geeft vereiste velden aan
Yes, 30NOW offers the option to translate the website into English via a translation button in the main menu. These translations are automatically generated and might contain minor inaccuracies. Feedback on the translations is welcome to help us improve this service.
Most of the offerings are in Dutch, but we regularly offer Live Lectures in English. In addition, some Live Courses, In-Depth Series and Live Retreats are also largely in English. See 30NOW.nl/cursussen-reeksen and use the language filter.
Good to know: The translation option in the menu bar is a feature that allows you to easily translate the content of 30NOW.nl from Dutch to English. The button, when clicked, activates a translation tool that automatically converts the text on the page from Dutch to English, making it more accessible for users who speak English but not Dutch.
Nee, 30NOW heeft geen ANBI-status op dit moment. Dit betekent dat donaties aan 30NOW niet in aanmerking komen voor belastingaftrek op basis van ANBI-regelingen.
Als je even stil zit dan merk je dat je eigenlijk voortdurend aan het denken bent. Je denkt aan je agenda voor vandaag, hoe het met je vriend(in) gaat, aan het vuilnis dat nog opgeruimd moet worden, aan een opmerking van een collega op het werk, etcetera. Omdat je geest almaar doordraaft, is er geen ruimte om jezelf en dít moment te ervaren. Met 30NOW meditatie train je de geest om deze ruimte weer te ervaren en terug te keren naar het hier en nu.
Heb jij ruime ervaring met het begeleiden van meditaties en interesse in deelname? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier. Wij nemen contact met je op om van beide kanten de wensen en verwachtingen te bespreken.
Op 30NOW.nl/live vind je de actuele planning en kun je e-mail aankondigingen activeren.
Over het algemeen worden er dagelijks nieuwe Live sessies gegeven naast een lezing op de zondagavond.
Heb je een andere vraag over 30NOW Live? Deel het met ons?
We maken een onderscheid tussen 4 financiële stromen:
Tegelijkertijd mag geld nooit een belemmering vormen voor deelname. Daarom geldt:
Mocht het niet mogelijk zijn om het Lidmaatschap-basisbedrag of cursus deelname-tarief te betalen, neem dan contact met ons op, zodat we voor jou tot een passende afspraak kunnen komen. Want hoewel we een organisatie zijn welke kosten maakt, zijn we van mening dat geld nooit de reden mag zijn om geen toegang te krijgen.
Dank namens het team van 30NOW, dank namens alle begeleiders voor je ondersteuning!
We maken een onderscheid tussen 4 betalingen:
Tegelijkertijd mag geld nooit een belemmering vormen voor deelname. Daarom geldt:
Mocht het niet mogelijk zijn om het Lidmaatschap-basisbedrag of een cursus deelname-tarief te betalen, neem dan contact met ons op, zodat we voor jou tot een passende afspraak kunnen komen. Hoewel we als organisatie kosten maken, vinden we dat geld nooit een belemmering mag zijn om toegang te krijgen.
Dank namens het team van 30NOW, dank namens alle begeleiders voor je ondersteuning!
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Team Ondersteuning, wij helpen je graag!
Hoe kan ik de verschillende begeleiders bij 30NOW verkennen?
Om de diverse begeleiders bij 30NOW te verkennen ga je naar 30NOW.nl/begeleiders om een overzicht te krijgen van alle begeleiders. Elke profielpagina biedt onder andere een korte biografie en het individuele aanbod bij 30NOW zoals een overzicht van de live sessies en cursussen die de begeleider aanbiedt.
We zijn trouwens bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten waarmee je het aanbod van jouw favoriete begeleiders gemakkelijk kunt volgen. Tot die tijd kun je hun profielpagina’s regelmatig bezoeken voor de nieuwste updates.
Ja, 30NOW biedt de optie om het platform naar het Engels te vertalen via een vertaal-knop in het hoofdmenu. Deze vertalingen zijn automatisch gegenereerd en kunnen soms kleine onnauwkeurigheden bevatten. Feedback over de vertalingen is welkom om deze dienst te verbeteren.
Dat kan wel, maar bij 30NOW brengen we theorie en praktijk samen waardoor jij alleen maar een rustige zitplaats en een luisterend oor nodig hebt om de kracht van meditatie te ervaren. Dit kost minder energie en moeite dan wanneer je jezelf eerst gaat inlezen om vervolgens ervaring in de praktijk op te doen. Daarnaast ben je er met 30NOW zeker van dat je eenvoudig in contact staat met ervaren begeleiders en geestverwanten die ook hiermee bezig zijn.
Nee. Met vanwege de privacy en gegevensbescherming kiezen wij ervoor om geen Google Analytics te gebruiken. Mede door geen gebruik te maken van Google Analytics, zorgen we ervoor dat zo min mogelijk informatie naar derden wordt verzonden.
Als analyseoplossing maken we gebruik van een betaalde applicatie welke zich kenmerkt door een sterke focus op privacy, GDPR- en CCPA-compatibele is, geen cookies gebruikt en geen persoonlijke gegevens verzamelt. Dit komt de privacy van onze bezoekers ten goede.
De “30” staat voor het 30 Daagse programma waarin je stapsgewijs meditatie gaat verkennen en ervaren.
“NOW” staat voor het heden, het hier en nu. Met 30NOW train je je geest om te leven in het huidige moment en voorkom je overmatig bezig zijn met het verleden en de toekomst. Hierdoor krijgen stressvolle emoties zoals angst, hoop, vrees en verwachtingen minder vat op je. Wanneer je volledig in het moment leeft, ervaar je rust, acceptatie, vrijheid, oftewel geluk.
We zorgen voor lichaamsbeweging en eten gezond. Maar ondertussen leiden we een onrustig leven en vergeten onze mentale gezondheid. We staan permanent AAN. Verbonden met iedereen, alles en overal. Daarbij zitten we ook nog gevangen in een race om alle ballen hoog te houden. We rennen we onszelf letterlijk en figuurlijk voorbij.
Met 30NOW train je de geest met meditatie om te leven in het huidige moment en voorkom je overmatig bezig te zijn met het verleden en de toekomst. Stressvolle emoties zoals angst, hoop, vrees en verwachtingen krijgen minder vat op je. Met 30NOW leer je volledig in het moment te leven en ervaar je rust, acceptatie, vrijheid, oftewel geluk.
Wij kiezen voor een samenwerking met meerdere begeleiders. Zowel 30NOW als de begeleiders zijn continue in ontwikkeling en het kan zijn dat na verloop van tijd de samenwerking niet meer passend is.
Heb je hierover een vraag? Deel deze dan met Team Ondersteuning.
Hier vind je informatie over Dag-Meditaties. Heb je andere vragen of opmerkingen over 30NOW Dag-Meditaties? Neem dan contact op met Team Ondersteuning.
Hier vind je informatie over 30NOW Eerste Hulp. Heb je andere vragen of opmerkingen over 30NOW Eerste Hulp? Neem dan contact op met Team Ondersteuning.
Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.
Mindfulness verwijst naar:
Hier vind je informatie over 30NOW Reacties. Heb je andere vragen of opmerkingen over 30NOW Eerste Hulp? Neem dan contact op met Team Ondersteuning.
De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen is een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht: een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in stijlen en inhoud van de aangeboden meditaties, sluiten ze alle aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die andere kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.
Zie ook 30NOW.nl/over-30now
Op dit moment is 30NOW alleen beschikbaar in het Nederlands. Naarmate we verder ontwikkelen, hopen we in de toekomst meer talen te kunnen bieden.
Meditatie wordt beoefend in diverse religieuze tradities en is dus niet “exclusief” boeddhistisch. Je zou meditatie kunnen zien als een pauze in je drukke leven, waarin je een paar keer diep ademhaalt en je aandacht naar binnen richt. Wat je ontdekt is niet per se iets religieus, maar jezelf: je gedachten, gevoelens, diepere overtuigingen, patronen en persoonlijkheidskenmerken.
Afleidende gedachten zijn normaal tijdens meditatie. Het is belangrijk om deze gedachten te erkennen en ze voorbij te laten gaan zonder oordeel. Breng je aandacht dan zachtjes terug naar je ademhaling of het focuspunt van je meditatie.
Als je even stil zit dan merk je dat je eigenlijk voortdurend aan het denken bent. Je denkt aan je agenda voor vandaag, hoe het met je vriend(in) gaat, aan het vuilnis dat nog opgeruimd moet worden, aan een opmerking van een collega op het werk, etcetera. Omdat je geest almaar doordraaft, is er geen ruimte om jezelf en dít moment te ervaren. Met 30NOW meditatie train je de geest om deze ruimte weer te ervaren en terug te keren naar het hier en nu.
Het proces van mediteren is vergelijkbaar met het opbouwen van je conditie door sport, of het leren bespelen van een instrument. Alleen als je oefent en dit geruime tijd volhoudt, ga je de effecten ervaren.
De mate en de tijd waarin je effect ervaart, verschilt per persoon. Er zijn mensen die na de eerste keer al sterke effecten merken, waar anderen na twee weken of pas twee maanden milde effecten waarnemen. Geef jezelf vooral de ruimte en tijd om dit zelf te onderzoeken. Positieve effecten zul je op den duur bijna zeker ervaren.
De ideale duur van een meditatiesessie varieert per individu. Voor beginners is 5-10 minuten een goed startpunt. Naarmate je comfortabeler wordt, kun je dit geleidelijk verhogen. Het belangrijkste is consistentie, niet de lengte van de sessie.
Er zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van meditatie. De resultaten geven doorgaans aan dat mensen die regelmatig mediteren, een betere mentale én lichamelijke gezondheid hebben dan mensen die niet mediteren.
Mediteren kan positief werken bij de behandeling van depressieve klachten, maar doorgaans vooral als je al op de weg terug uit een depressie bent. Bij depressieve klachten raden wij je daarom aan om eerst goed te overleggen met je arts of behandelaar voor je van start gaat met mediteren bij 30NOW/ meditatie.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Team Ondersteuning, wij helpen je graag!
In slaap vallen tijdens meditatie komt regelmatig voor. Dit kan een teken zijn van ontspanning of vermoeidheid. Probeer meditatie op een ander tijdstip te beoefenen of in een minder comfortabele positie om wakker te blijven.
Nee, meditatie is in principe heel eenvoudig. Maar door onze veelal vastgeroeste patronen en overtuigingen voelt het soms lastiger dan je zou verwachten. We zijn namelijk gewend om alle gedachten, emoties en gebeurtenissen direct te veroordelen of te overdenken.
Je kan hiermee zeggen dat de moeilijkheid van meditatie juist zit in de eenvoud.
Dat is een veelgehoord misverstand. Mediteren kan directe voordelen hebben voor je eigen welzijn, maar tegelijkertijd gaan de mensen om je heen ervaren dat je beter in je vel zit. Dat je meer aandacht hebt – ook voor hen! – en dat je geduldiger of vriendelijker bent tegenover je familie, vrienden, je partner of collega’s. Meditatie kan kortom helpen om relaties te verbeteren.
Volgens het woordenboek staat meditatie voor: “bezinning, reflectie, concentratie op het innerlijk”. Daar is weinig zweverigs aan.
Het is een praktische training in het bewust worden van wat er in jezelf speelt. Wel komt het oorspronkelijk uit het Azië waardoor de methode voor veel mensen onbekend is. Daarbij roept het snel associaties op met wierook, lotus-houdingen, buddha-beeldjes en meditatiekussens. Grappig genoeg zijn deze elementen bij meditatie helemaal niet nodig, maar sommige vinden deze aspecten wel behulpzaam.
Ja, iedereen kan leren mediteren. Meditatie is een training van de geest en hierbij zijn sociale status, religie of bijvoorbeeld leeftijd geen belemmering. Het vraagt alleen een tijdsinvestering en doorzettingsvermogen om te mediteren.
Dat kan wel, maar bij 30NOW brengen we theorie en praktijk samen waardoor jij alleen maar een rustige zitplaats en een luisterend oor nodig hebt om de kracht van meditatie te ervaren. Dit kost minder energie en moeite dan wanneer je jezelf eerst gaat inlezen om vervolgens ervaring in de praktijk op te doen. Daarnaast ben je er met 30NOW zeker van dat je eenvoudig in contact staat met ervaren begeleiders en geestverwanten die ook hiermee bezig zijn.
Ja, meditatie kan de creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleren door de geest ruimte te geven en nieuwe perspectieven en ideeën te laten ontstaan.
Ja, meditatie kan effectief zijn in het beheersen van chronische pijn. Het helpt de focus te verleggen van de pijn en kan de perceptie van pijn in de hersenen veranderen. Mindfulness en bodyscan meditaties zijn bijzonder nuttig in dit opzicht.
Ja, meditatie kan helpen bij het verbeteren van relaties door het vergroten van empathie en geduld, en door het verminderen van stress en reactieve emoties. Mindfulness meditatie is bijzonder effectief in het bevorderen van emotionele intelligentie en communicatievaardigheden.
Jazeker. Piekeren is denken in cirkels, en dat is met name ‘s nachts erg lastig te doorbreken. Door meditatie leer je die gedachten eerder op te merken en los te laten door ze met wat afstand te bekijken. Hiermee zullen de gedachten jou minder in de greep houden.
Ja, meditatie en yoga vullen elkaar goed aan. Yoga bereidt het lichaam en de geest voor op meditatie door middel van fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen. Veel mensen vinden dat yoga hun meditatiepraktijk verdiept.
Als je regelmatig mediteert, kun je spirituele ervaringen hebben. Door middel van de oefeningen richt je je meer op het huidige moment. In dit moment kan je een glimp opvangen van spirituele dimensies. Uiteindelijk is het bewust aanwezig zijn in lichaam en geest al een spirituele activiteit op zichzelf.
Net als bij sport en het bespelen van een instrument is oefening nodig om de vaardigheid te leren. Met meditatie train je de geest om mentaal te fit te blijven; dit vraagt om structurele herhaling. Vooral in de eerste vier weken is dagelijkse training belangrijk om routine op te bouwen en concrete verandering te ervaren.
Nee, je hoeft nergens in te geloven! 30NOW maakt gebruik van effectieve meditatietechnieken die wetenschappelijk zijn onderzocht. Deze staan los van religie, goeroes en overtuigingen. Het gaat erom dat je zelf gaat onderzoeken hoe meditatie voor jou kan werken. Daarvoor heb je wat geduld nodig, vertrouwen en doorzettingsvermogen, maar géén geloof.
Over het algemeen zijn de ochtenden het meest prettig wanneer je begint met meditatie. Maar het is aan te raden om de sessies te volgen op het moment van de dag dat het beste bij jou past, zodat je jezelf niet hoeft te forceren. Mediteren kan ook uitstekend wanneer je thuiskomt van je werk of voordat je gaat slapen.
Zoek een redelijk rustige, comfortabele plek waar je niet snel gestoord wordt. Het helpt als je deze plek associeert met rust; dus niet achter een vol bureau of naast een volle wasmand. Maar belangrijk is dat je 30NOW overal kan beluisteren, dus je kunt ook gewoon je ogen sluiten.
Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.
Mindfulness verwijst naar:
Dzogchen, ook wel bekend als “de grote volmaaktheid” in het Tibetaans boeddhisme, is een geavanceerde vorm van meditatie en spirituele beoefening die tot doel heeft direct inzicht te krijgen in de aard van de geest en de werkelijkheid. Het wordt beschouwd als een van de meest verfijnde en diepgaande beoefeningen binnen het Tibetaans boeddhisme.
Dzogchen is geworteld in de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en wordt ook wel de “Atiyoga” genoemd, wat “de hoogste yoga” betekent. Het wordt beschouwd als de meest directe en onmiddellijke benadering van verlichting en vereist vaak een ervaren leraar om de beoefenaar door de stadia van beoefening te begeleiden.
De kern van Dzogchen-meditatie is het direct herkennen van onze ware aard, onze “rigpa” (oorspronkelijk bewustzijn), die van nature zuiver, helder en stralend is. Het is het besef van ons eigen “boeddha-natuur”, dat wil zeggen dat we in essentie al verlicht zijn. In tegenstelling tot sommige andere meditatieve benaderingen, streeft Dzogchen niet naar verandering, transformatie of het bereiken van iets nieuws, maar naar het realiseren van wat er al van nature aanwezig is.
Dzogchen beoefening omvat verschillende meditatieve technieken, zoals “rigpa” meditatie, waarbij men het bewustzijn observeert en de essentie van de geest herkent. Er zijn ook technieken gericht op het transcenderen van concepten en dualiteit om directe gewaarwording van de aard van de geest mogelijk te maken.
Een goede meditatiehouding is er een die comfortabel en stabiel is. Je kunt op een stoel zitten met je voeten plat op de grond, of op een kussen op de grond met gekruiste benen. Zorg ervoor dat je rug recht is maar niet gespannen.
Hartmeditatie, ook wel bekend als “metta-meditatie” of “liefdevolle vriendelijkheid-meditatie”, is een meditatieve beoefening die gericht is op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen naar jezelf en anderen. Het is een veelvoorkomende vorm van meditatie in boeddhistische tradities, maar het wordt ook beoefend in andere spirituele en seculiere contexten. Hartmeditaties kunnen zich ook richten op andere hartkwaliteiten bijvoorbeeld: dankbaarheid, medevreugde en gelijkmoedigheid.
De kern van hartmeditatie is het ontwikkelen van een gevoel van onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, mededogen en goede wil voor alle levende wezens, inclusief jezelf. Het is gebaseerd op het besef dat ieder wezen het verlangen heeft om gelukkig te zijn en lijden te vermijden, en dat we allemaal verbonden zijn in dit verlangen naar geluk.
Het doel van hartmeditatie is het vergroten van compassie, liefde en mededogen voor onszelf en anderen, het transformeren van negativiteit en het bevorderen van een positieve, liefdevolle houding ten opzichte van de wereld om ons heen. Het is een krachtige meditatieve beoefening die helpt bij het cultiveren van een open hart en een dieper begrip van onze verbondenheid met anderen.
Een mantra is een woord of zin die herhaald wordt tijdens meditatie om de geest te focussen en te kalmeren. Mantra’s kunnen helpen om afleidende gedachten te verminderen en een diepere staat van meditatie te bereiken.”
Gevoelens zijn meestal herkenbare ervaringen in je lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld gestrest bent, voel je misschien spanning in je nek en schouders. Emoties voel je ook in je lichaam, bijvoorbeeld verdriet als brok in je keel of boosheid als warmte en hartkloppingen.
Gedachten zijn de beelden, herinneringen, overtuigingen, oordelen en overdenkingen die door je hoofd zwerven en vaak gevoelens veroorzaken.
Meditatie is een praktijk waarbij je je concentreert en je geest tot rust brengt. Mindfulness is een vorm van meditatie die zich richt op het bewust zijn van het huidige moment zonder oordeel. Mindfulness kan zowel binnen als buiten meditatiesessies worden beoefend.
Om Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de moderne mindfulness te citeren: “Het is je bewustzijn oefenen, van moment tot moment, zonder oordeel”.
Een staat van heldere, niet-oordelende en niet-afdwalende aandacht voor de inhoud van het bewustzijn. Los van de belevenis of de inhoud aangenaam of onaangenaam is.
Het ontwikkelen van deze kwaliteit van de geest zorgt ervoor dat: pijn, angst en depressie verminderen; verbetering van de cognitieve functie; het produceert zelfs veranderingen in dichtheid van grijze materie in hersengebieden met betrekking tot leren en geheugen, emotionele regulatie en zelfbewustzijn.
Mindfulness is een mentale staat van bewustzijn die wordt gekenmerkt door aandachtige en niet-oordelende observatie van het huidige moment. Het is een praktijk die zijn wortels heeft in boeddhistische meditatie, met name in de Vipassana-traditie, maar het wordt nu ook breed toegepast in seculiere contexten en psychologische therapieën.
In essentie houdt mindfulness in dat je je volledig bewust bent van wat er in het huidige moment gebeurt, zonder te oordelen over de ervaringen. Het gaat om het observeren van gedachten, emoties, fysieke gewaarwordingen en externe omstandigheden zonder vast te houden aan of af te wijzen wat er gebeurt. Het is het cultiveren van een open, accepterende en niet-reactieve houding ten opzichte van de innerlijke en uiterlijke wereld.
Mindfulness wordt vaak beoefend door middel van meditatie, waarbij je je aandacht richt op de ademhaling, lichaamssensaties, geluiden of andere objecten van bewustzijn. Naast formele meditatie kan mindfulness ook worden toegepast in het dagelijks leven, waarbij je bewust blijft van je handelingen, gedachten en emoties terwijl je verschillende activiteiten uitvoert.
De voordelen van mindfulness zijn uitgebreid bestudeerd en omvatten vermindering van stress, verbetering van de concentratie, emotionele veerkracht, welzijn en betere zelfregulering. Het helpt mensen om bewuster te leven, meer te genieten van het huidige moment en minder te worden meegesleept door zorgen over het verleden of de toekomst.
Als je even stil zit, merk je dat je bijna voortdurend aan het denken bent. Je agenda voor vandaag, die grappige Instagram post, hoe het met je vriendin/vriend gaat, het vuilnis dat nog weggebracht moet worden, een opmerking van een collega op het werk, zorgen over de toekomst, etcetera. Omdat je geest zo kan doordraven, blijft er weinig ruimte over om jezelf en je omgeving in het moment te ervaren. Met meditatie train je de geest om deze ruimte te ervaren in het hier en nu.
Oorsprong: Vipassana komt voort uit de Theravada boeddhistische traditie, die zich voornamelijk verspreidde in landen als Myanmar (voorheen Birma), Thailand, Sri Lanka en delen van Zuidoost-Azië.
Betekenis: Vipassana betekent “inzicht” of “helder waarnemen” in het Pali, een oude Indiase taal. Het richt zich op het ontwikkelen van inzicht in de ware aard van de werkelijkheid door middel van aandachtige observatie van lichamelijke gewaarwordingen, emoties en mentale processen.
Meditatiepraktijk: Bij Vipassana wordt de nadruk gelegd op het observeren van de ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen en gedachten zonder erin te oordelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van bewustzijn, concentratie en het doorbreken van illusies en identificaties.
Oorsprong: Zen, ook bekend als Chan, vindt zijn oorsprong in China en werd later naar Japan gebracht. Het is een Mahayana boeddhistische traditie die ook zijn weg vond naar andere delen van Oost-Azië.
Betekenis: Zen staat voor “meditatie” in het Chinees. Het legt de nadruk op directe ervaring en intuïtieve inzichten in de aard van het bestaan, voorbij concepten en dualiteiten.
Meditatiepraktijk: Zenmeditatie, bekend als “zazen”, wordt vaak beoefend in zitmeditatie (zittend op een kussen) of in bewegingsmeditatie, zoals “kinhin” (loopmeditatie). In zazen concentreert de beoefenaar zich meestal op de ademhaling en observeert gedachten en gevoelens zonder eraan vast te houden of ertegen te vechten.
Wat je misschien als een nadeel kan ervaren is dat je routinematig tijd moet investeren en je oprecht moet willen openstellen voor de mogelijke inzichten die meditatie kan brengen. Mediteren is verder niet altijd geschikt voor mensen met psychiatrische klachten, zoals onbehandeld trauma of een depressie die nog niet in de herstelfase is.
Meditatie leert je om je geest te kalmeren, concentratie te ontwikkelen en je bewustzijn te vergroten. Met meer bewustzijn van je denkpatronen en emotionele gewoonten, leer je om op een meer objectieve en bekwame manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Dit helpt je om wat makkelijker met het leven om te gaan, en mee te gaan. Je gaat emoties beter begrijpen en je kan je impulsiviteit en reactiviteit eerder herkennen en soms ook gaan doorbreken.
Een ander resultaat is een scherpere focus. Meditatie kan je vermogen om te focussen en te concentreren vergroten.
Het kan ook helpen bij het verlichten van slaapproblemen en slapeloosheid doordat je leert te stoppen met piekeren. Verdere veelgenoemde voordelen kunnen zijn:
De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen is een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht: een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in stijlen en inhoud van de aangeboden meditaties, sluiten ze alle aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die andere kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.
Zie ook 30NOW.nl/over-30now
Ademhaling is belangrijk in meditatie omdat het helpt om het lichaam en de geest te kalmeren. Door je aandacht op je ademhaling te richten, kun je een diepere staat van ontspanning en bewustzijn bereiken. Ademhalingsmeditaties, zoals mindfulness van de ademhaling, zijn een goede manier om hiermee te starten.
Als je regelmatig mediteert, kan je spirituele ervaringen hebben. Door middel van concentratieoefeningen laat je je gebruikelijke gedachten en patronen los en richt je je op het huidige moment. In dit moment kan je een glimp of sterke kracht ervaren van spirituele dimensies. Uiteindelijk is het bewust aanwezig zijn met lichaam en geest al een spirituele activiteit op zichzelf. Andere spirituele ervaringen die je zou kunnen hebben:
Je hoeft niet bang te zijn dat meditatie je verandert in een wazig persoon. Met meditatie train je je geest; de oefeningen helpen je om je aandacht te trainen.
In je dagelijks leven ga je waarschijnlijk juist een sterkere concentratie en meer gemoedsrust ervaren. Daarnaast kom je waarschijnlijk makkelijker in een staat van “Flow” terecht. Psychologen gebruiken het woord “Flow” voor de mentale staat waarmee intensieve concentratie samengaat. Een ontspannen alertheid waarin afleidingen wegvallen en activiteiten vanzelf lijken te gaan.
In ieder geval niet “dommer”! Door regelmatig te mediteren krijg je wat meer ruimte in je hoofd en pak je mogelijk ook makkelijker nieuwe zaken op. Het lijkt erop dat mensen dingen beter onthouden als ze regelmatig mediteren. Maar of je echt slimmer wordt, kunnen we niet garanderen!
30NOW.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk onze Privacyverklaring (EU) voor meer informatie.
×We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.
Privacyverklaring (EU)Voor de beste ervaring gebruiken we cookies. Hiermee slaan we informatie op of halen we informatie van je apparaat. Door akkoord te gaan, kunnen we bijvoorbeeld je surfgedrag gebruiken om het platform beter op jou af te stemmen. Als je geen toestemming geeft of deze later intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies van het platform. We gebruiken geen cookies van anderen en delen je gegevens niet met derden.