Jiun Hogen de Wit

Jiun Hogen Roshi

Zen meester Jiun Hogen is in 1951 in Velsen geboren. In 1982 ontmoette ze Prabhasa Dharma zenji en wist meteen dat die ontmoeting haar leven zou veranderen. In 1985 ging ze naar de VS om daar intensief te trainen. In 1986 werd ze als unsui geordineerd en kreeg ze de naam Dharma Udaka (Water van de waarheid). In 1989 stichtte ze het Dharma House in Miami; in hetzelfde jaar werd ze door Prabhasa Dharma zenji tot osho (zenpriester) gewijd, met als naam Kanromon (zoete dauw). Al die jaren reisde ze elke zomer naar Nederland, Duitsland en Spanje om daar alle sesshins van Prabhasa Dharma zenji bij te wonen. In 1993 verhuisde ze naar Duitsland, met de opdracht om een trainingscentrum te beginnen. Dit leidde uiteindelijk tot de opening in 1996 van het International Zen Center Noorder Poort. Vanaf dat moment heeft Jiun roshi daar gewerkt en gewoond.

In 1999 heeft Prabhasa Dharma zenji haar de volledige Dharmatransmissie gegeven (inka), waarbij ze de namen Jiun Hogen (Wolk van mededogen, Oorspronkelijke Dharma) ontving.

Jiun Hogen roshi is spiritueel leidster van de Noorder Poort en van het International Zen Institute, de overkoepelende organisatie waar ook het IZIN onder valt.