Tijdlijn

Over het ontstaan en de ontwikkeling van 30NOW

 • Januari 2019

  Lancering 30NOW

  Meditatie voor iedereen gaat van start.

  Oprichter Dirk Wolbers gaat samen met begeleiders Joost van den Heuvel Rijnders en Mariëtte Verhoef van start met een meditatiereeks van 30 dagen. Deelnemers ontvangen dagelijks een meditatie in hun mailbox. Dit is een geluidsopname die is bedoeld voor nieuwkomers op het meditatiepad. Maar ook voor hen die al ervaren zijn, blijkt het een waardevol programma met een stok achter de deur om dagelijks te mediteren.

  Het idee: Je kiest zelf de stem en stijl van meditatie die bij jou past. In 30 dagen ga je de kracht van meditatie begrijpen en ervaren. Daarnaast krijg je met ondersteunende functies zoals ‘30NOW Eerste Hulp’ antwoord op veelgestelde vragen en kan je via 30NOW Reacties altijd je vragen met de begeleider en andere deelnemers delen. Na de 30 Dagen Reeks kan je als deelnemer een Lidmaatschap overwegen waarmee je alle meditaties uit de 30 Dagen Reeks kan terugluisteren.

  Deze eerste fase bestaat met name uit verkennen, feedback verzamelen en verbeteren. Deze aspecten komen bij deze eerste reeks terug in de naam ‘Pre-Release’ –  welke later zal worden gewijzigd naar 30 Dagen Reeks.

 • Februari 2019

  Live meditaties met geluid

  Naast opgenomen audio-meditaties starten we met live sessies. Zonder beeld, maar wel met de ervaring dat je samen mediteert en elkaar zo ondersteunt.

 • Maart 2019

  Nieuwe begeleiders

  Meer begeleiders verschijnen op het 30NOW platform en richten zich op het verzorgen van de live meditaties.

 • September 2019

  Podcast

  Eveline Brandt en Joost van den Heuvel Rijnders starten een maandelijkse podcast. Zij voeren hierin samen  keukentafel-gesprekken over boeddhisme en mindfulness.

 • Januari 2020

  Hartmeditaties

  Joost van den Heuvel Rijnders publiceert een nieuwe reeks van 30 meditaties en oefeningen onder de naam Hartmeditaties.

  Hartmeditaties richten zich op de hartskwaliteiten vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Deze reeks is gericht op het leren kijken met vriendelijke ogen naar jezelf en anderen.

 • Januari 2020

  Dirk & Joost

  Oprichter Dirk Wolbers vraagt Joost van den Heuvel Rijnders om zich aan te sluiten bij 30NOW als mede-eigenaar/ oprichter. Dirk richt zich met name op het design, de techniek en de communicatie met deelnemers en begeleiders. Joost verzorgt de inhoudelijke lijn en de coördinatie van de programma’s.

 • Maart 2020

  Corona en dagelijks live meditaties

  Corona zorgt voor een pandemie en een lockdown. Er is urgentie om mensen thuis te ondersteunen in hun meditatie en inhet omgaan met deze uitdagende tijd. Daarom starten we met het dagelijks aanbieden van gratis  live meditaties. Naast de live meditaties is er de eerste drie maanden ook iedere avond een lezing. Alle live sessies worden opgenomen zodat deelnemers met een Lidmaatschap deze kunnen terugkijken.

  Een groot aantal begeleiders wilde deelnemen aan dit initiatief waardoor ook de zichtbaarheid van het platform groeide.

 • Juni 2020

  Meer diversiteit en stromingen

  Veel begeleiders die hadden deelgenomen aan de live sessies konden we verwelkomen als vaste terugkerende begeleider.
  Daarbij zorgde de diversiteit in meditatie-stromingen voor nog meer afwisseling  in het aanbod.

 • Juli 2020

  Blijven verbeteren

  Op de achtergrond worden er continue verbeteringen doorgevoerd. Van een prettigere navigatie op 30NOW.nl tot nieuwe camera’s voor een betere beeldkwaliteit tijdens de live sessies.

 • Augustus 2020

  Verduurzaming 30NOW Live

  De enthousiaste reacties op de 30NOW Live Meditaties en Lezingen zijn overweldigend. We komen snel tot het besluit om, ook bij minder strikte corona-maatregelen/ lockdowns, door te gaan met dagelijkse live meditaties en lezingen.

  Daarbij lijkt het financieringsmodel te werken door alle aspecten van techniek tot menselijke inzet te ondersteunen. De 30NOW Live sessies worden mogelijk gemaakt op basis van  donaties die onder de begeleiders worden verdeeld. Met de opbrengsten van het Lidmaatschap worden de overige aspecten zoals techniek, ondersteuning en uitbreiding van aanbod mogelijk gemaakt.

 • September 2020

  Beginnersreeks voor nieuwkomers

  Eveline Brandt, Mariëtte Verhoef, Maryvonne Verkerke en Joost van den Heuvel Rijnders verzorgen samen de Beginnersreeks. Een nieuwe, gratis reeks ingesproken meditaties, afgestemd op nieuwkomers/ beginners in meditatieland.

 • November 2020

  300+ sessies terugkijken 1000+ reacties

  Met de veel gebruikte terugkijk-mogelijkheid kunnen leden met een Lidmaatschap al meer dan 300 Live Meditaties en Lezingen terugkijken.
  Met de 1.100 reflecties, vragen en inzichten die worden gedeeld merken we dat het Sangha (community) element blijft groeien.

 • November 2020

  Eerste Live Cursus

  Bart van Melik en Joost van den Heuvel Rijnders starten de eerste 6-weekse live cursus ‘Een leven gericht op ontwaken’. Deelnemers ontvangen wekelijks een van tevoren opgenomen lezing waar ze op een zelfgekozen tijdstip naar kunnen kijken. Wekelijks is er een live sessie waarbij  samen wordt gemediteerd, geoefend en uitgewisseld in kleine groepen. Doel van de cursus is het integreren van mindfulness in alle aspecten van het leven.

  Deze eerste Live Cursus is een belangrijke stap naar verbreding van het aanbod.
  We streven ernaar om meer Live Cursussen van verschillende begeleiders aan te bieden.

 • December 2020

  Boekpresentaties

  Begeleiders en tevens auteurs van inspirerende meditatieboeken presenteren hun boek op 30NOW via 30NOW.nl/boeken. Belangrijke onderdelen van de boekpagina’s zijn het delen van vragen en de live boekbesprekingen waarbij we de auteur interviewen.

 • December 2020

  Verdiepingsreeksen

  Het live bijwonen van de Live Cursussen is niet voor iedereen altijd haalbaar vanwege het vaste tijdstip. Daarom hebben we besloten om het cursusmateriaal te verduurzamen. Met de lancering van Verdiepingsreeksen wordt het voor deelnemers mogelijk om zelfstandig te starten met het cursusmateriaal, op een zelfgekozen tijdstip. Daarnaast is het mogelijk om vragen en reflecties te delen met de begeleider en andere deelnemers.

  Foto tijdens de opnames voor de Live Cursus een ‘Leven met Sterven’

 • Januari 2021

  Leidende principes

  Dirk en Joost komen tot vier leidende principes voor de toekomst van 30NOW:

  Divers

  Het omarmen van de rijkdom en diversiteit van boeddhistische tradities met hun beproefde methoden en stijlen.

  Open

  De praktische toepassing van boeddhistische meditatiestijlen en integratie daarvan in het dagelijks leven. Dit vraagt om een open en onderzoekende benadering.

  Dienstbaar

  Het faciliteren van meditaties en proberen deze toegankelijk te maken voor iedereen. Het gaat daarbij om jong, oud, nieuwkomers en meer ervaren deelnemers.

  Verbonden

  Een omgeving creëren waar deelnemers samen kunnen oefenen, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar op die manier kunnen ondersteunen.

 • Juni 2021

 • November 2021

  30NOW is volop in ontwikkeling en brengt veel nieuwe mogelijkheden om je oefening levendig te houden en verder te verdiepen.

  Met name op het gebied van Live Cursussen & Verdiepingsreeksen groeit het aanbod voor zowel beginners als meer ervaren beoefenaars.
  Daarbij is de aankondiging van de jaargroep ‘LEEF! – 365 dagen mindful’ een grote stap. Gedurende het gehele jaar worden er niet alleen online maar ook lokaal (“offline”) bijeenkomsten georganiseerd.

 • December 2021

  Corona zorgt ook in 2021 voor veel beperkingen in het dagelijks leven, maar creëert ook gelegenheid om meer mensen kennis te laten maken met de kracht van online mediteren. Dit zien we vooral terug in het grote aantal deelnemers bij de dagelijkse live meditaties.
  In december groeien we verder in een nieuwe ondernemingsvorm met onder andere een Live Cursus van maar liefst een jaar met Jaargroep LEEF! – 365 dagen mindful. Uniek aspect is dat het programma van LEEF! bestaat uit zowel lokale als digitale bijeenkomsten.

 • Maart 2022

  Er is veel behoeften aan meer contactmogelijkheden op 30NOW om het Sangha (community) element te versterken. Daarom krijgen deelnemers met een Lidmaatschap toegang tot 30NOW Sangha.

  30NOW Sangha bestaat uit ‘Sangha Live’ & ‘Sangha Forum’.

  ‘Sangha Live’ zijn avonden om met elkaar samen te komen, elkaar te ontmoeten, te verbinden en in dialoog te gaan. Daarbij maken we gebruik van Zoom Meetings waarbij je je eigen camera en microfoon kan inschakelen en elkaar kan zien en horen.

  ‘Sangha Forum’ maakt het mogelijk om met elkaar korte of lange berichten te wisselen over verschillende onderwerpen.

 • Juni 2022

  Door middel van korte video-opnames willen we het gezicht van de mensen achter 30NOW beter zichtbaar maken.

 • Oktober 2022

  We sluiten ons aan bij ‘Boeddhistisch geluid‘. Een samenwerkingsverband tussen De Boeddhistische Blik | KRO-NCRV, Bodhi, Maitreya Instituut (uitgeverij Maitreya) om het boeddhistische geluid sterker te laten doorklinken in het publieke debat.

  Het eerste thema van deze samenwerking: Thema: ‘Crisis als kans’.

 • April 2023

  Live Retraite met Bhikkhu Anālayo

  We zijn enorm verheugd – en ook een beetje trots – dat de internationaal bekende leraar Bhikkhu Analyo onze eerste online retraite gaat verzorgen. Bhikkhu Anālayo is een monnik, wetenschapper, meditatieleraar en auteur van o.a. ‘Satipatthana – de directe weg naar bevrijding’. Tijdens deze retraite wordt hij ondersteund door Bhikkhunī Dhammadinnā en Helena Pauptit.

 • Juni 2023

  ‘Leren mediteren’ voor iedereen

  Met een bescheiden trots presenteren we de introductiereeks (deel 1) en de verdiepingsreeks (deel 2) van ‘Leren Mediteren’, bedoeld voor eenieder die de kracht van meditatie wil ontdekken, ongeacht achtergrond, leeftijd of ervaring.

  Guido Scholte, een toegewijde boeddhistische geestelijk verzorger in Nederlandse gevangenissen, is het hart van deze reeks. Met een alledaagse benadering weet hij complexe concepten op een begrijpelijke manier te delen.

 • 12 december 2023

  Eerste workshop

  Op 12 december 2023 vond de eerste 30NOW workshop “Er Zijn” plaats, een twee uur durende online interactieve sessie geleid door Irène Kaigetsu Bakker. De workshop behandelde het thema van aanwezig zijn tijdens de laatste levensfase van een dierbare. Met meer dan 80 aanwezigen was deze workshop een succes.