19 december 2022 – 20 november 2023

Dhamma studiegroep

‘De zeven factoren van ontwaken’

Helena Pauptit & Bianca Vermeij

Dit is wat je kan verwachten

 • Live sessies

  Er zijn negen maandelijkse online live sessies via Zoom met alle deelnemers. Alle sessies worden begeleid door Bianca Vermeij en Helena Pauptit. De bijeenkomst begint met een inleiding op het thema van de maand, die iedere keer door een andere spre(e)k(st)er wordt gegeven.

  Na de inleiding is er ruimte voor uitwisseling. Zo kun je vragen stellen over wat je die maand hebt gelezen, of over wat de spreker net heeft verteld, maar ook waar je bijvoorbeeld tegenaan bent gelopen met de oefeningen. Het is heel ondersteunend voor jezelf, maar ook voor de andere deelnemers om te horen hoe we samen aan het onderzoeken en oefenen zijn!

  De sprekers/spreeksters die de inleidingen geven zijn: Riët Aarsse, Arjan Schrier, Helena Pauptit, Frits Koster, Bianca Vermeij, zuster Vimalanani, zr Dhammadinnā, Simin Abhravesh en Joost van den Heuvel Rijnders.

 • Lezingen

  Iedere maand kun je een Dhammatalk/lezing luisteren die het onderwerp van die maand toelicht.

 • Oefeningen en meditatie

  Iedere maand zijn er verschillende oefeningen voor je meditatie zodat het onderwerp meer voor je gaat leven.

  De bedoeling is, dat deze cursus niet alleen theorie is, maar dat wat we bestuderen juist ook in ons dagelijkse leven zichtbaar kan worden. We reiken je suggesties aan waarmee je door de dag heen aan de slag kunt, tijdens het ophangen van de was tot het maken van een wandeling. Er is eigenlijk geen onderdeel van ons leven waarmee we niet kunnen oefenen. Zo kunnen de heilzame kwaliteiten steeds meer ruimte krijgen in ons leven!

 • Teksten

  Dit zijn uiteenlopende teksten uit diverse bronnen. Zo kun je lezen wat de Boeddha zelf heeft gezegd over dit onderwerp, stukjes lezen uit de Boeddhistische psychologie, maar bijvoorbeeld ook artikelen van Boeddhistische leraren van vandaag de dag. Zo worden de onderwerpen op verschillende manieren belicht. In de loop van de jaren hebben we gemerkt, dat mensen dat heel prettig vinden. Soms is de ene invalshoek verhelderend, en soms juist de andere. Er op verschillende manieren naar te kijken, helpt ons om de factoren van ontwaken steeds beter te begrijpen en dieper te doorgronden.

 • Terugkijken

  De inleiding op het thema tijdens de live sessies wordt opgenomen en kun je terugkijken. De vraag- en antwoorden en uitwisseling worden om redenen van privacy niet opgenomen.

 • Online Sangha

  Online Sangha op de pagina van de Dhamma studiegroep waar je samen kunt uitwisselen en met elkaar kunt leren.