Profielpagina’s van de begeleiders
Ank Schravendeel
Annetje Jikai Brunner
Ayya Virañani
Bart van Melik
Bianca Vermeij
Broeder Phap Xa
Ciska Matthes
Dick Verstegen
Edel Maex
Erik van den Brink
Eveline Brandt
Franca Warmenhoven
Frits Koster
Gerjan Schoemaker
Guido Scholte
Han de Wit
Helena Pauptit
Irène Kaigetsu Bakker
Jérôme Stoel
Jiun Hogen de Wit
Joost van den Heuvel Rijnders
Joyce Cordus
Karin Rekvelt
Kasper Meulesteen
Katleen Janssens
Leni Cellini
Lp Sander Khemadhammo
Luc Rombaut
Maarten Olthof
Mariëtte Verhoef
Marion Werger
Marjolein Janssen
Marjolein Prenger
Michaël Verlouw
Mirjam Schild
Paul Van Gogh
Ria Kea
Riët Aarsse
Sherida Pengel
Stef Lauwers
Zohair Elabd
Via 30NOW.nl/doneren kun je een dana/donatie overmaken voor de begeleiders.
Het team van begeleiders verzorgt live meditaties en lezingen op basis van een donatie (dana). Je hebt de mogelijkheid om een bedrag naar eigen keuze over te maken; dit zal onder de begeleiders worden verdeeld. Elk bedrag dat je geeft, is goed – geef wat jou blij maakt: Donatie voor alle begeleiders.
Alvast hartelijk dank!
Heb jij ruime ervaring met het begeleiden van meditaties en interesse in deelname? Meld je dan aan via dit aanmeldformulier. Wij nemen contact met je op om van beide kanten de wensen en verwachtingen te bespreken.
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Team Ondersteuning, wij helpen je graag!
Hoe kan ik de verschillende begeleiders bij 30NOW verkennen?
Om de diverse begeleiders bij 30NOW te verkennen ga je naar 30NOW.nl/begeleiders om een overzicht te krijgen van alle begeleiders. Elke profielpagina biedt onder andere een korte biografie en het individuele aanbod bij 30NOW zoals een overzicht van de live sessies en cursussen die de begeleider aanbiedt.
We zijn trouwens bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten waarmee je het aanbod van jouw favoriete begeleiders gemakkelijk kunt volgen. Tot die tijd kun je hun profielpagina’s regelmatig bezoeken voor de nieuwste updates.
Wij kiezen voor een samenwerking met meerdere begeleiders. Zowel 30NOW als de begeleiders zijn continue in ontwikkeling en het kan zijn dat na verloop van tijd de samenwerking niet meer passend is.
Heb je hierover een vraag? Deel deze dan met Team Ondersteuning.
Dzogchen, ook wel bekend als “de grote volmaaktheid” in het Tibetaans boeddhisme, is een geavanceerde vorm van meditatie en spirituele beoefening die tot doel heeft direct inzicht te krijgen in de aard van de geest en de werkelijkheid. Het wordt beschouwd als een van de meest verfijnde en diepgaande beoefeningen binnen het Tibetaans boeddhisme.
Dzogchen is geworteld in de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en wordt ook wel de “Atiyoga” genoemd, wat “de hoogste yoga” betekent. Het wordt beschouwd als de meest directe en onmiddellijke benadering van verlichting en vereist vaak een ervaren leraar om de beoefenaar door de stadia van beoefening te begeleiden.
De kern van Dzogchen-meditatie is het direct herkennen van onze ware aard, onze “rigpa” (oorspronkelijk bewustzijn), die van nature zuiver, helder en stralend is. Het is het besef van ons eigen “boeddha-natuur”, dat wil zeggen dat we in essentie al verlicht zijn. In tegenstelling tot sommige andere meditatieve benaderingen, streeft Dzogchen niet naar verandering, transformatie of het bereiken van iets nieuws, maar naar het realiseren van wat er al van nature aanwezig is.
Dzogchen beoefening omvat verschillende meditatieve technieken, zoals “rigpa” meditatie, waarbij men het bewustzijn observeert en de essentie van de geest herkent. Er zijn ook technieken gericht op het transcenderen van concepten en dualiteit om directe gewaarwording van de aard van de geest mogelijk te maken.
Hartmeditatie, ook wel bekend als “metta-meditatie” of “liefdevolle vriendelijkheid-meditatie”, is een meditatieve beoefening die gericht is op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen naar jezelf en anderen. Het is een veelvoorkomende vorm van meditatie in boeddhistische tradities, maar het wordt ook beoefend in andere spirituele en seculiere contexten. Hartmeditaties kunnen zich ook richten op andere hartkwaliteiten bijvoorbeeld: dankbaarheid, medevreugde en gelijkmoedigheid.
De kern van hartmeditatie is het ontwikkelen van een gevoel van onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, mededogen en goede wil voor alle levende wezens, inclusief jezelf. Het is gebaseerd op het besef dat ieder wezen het verlangen heeft om gelukkig te zijn en lijden te vermijden, en dat we allemaal verbonden zijn in dit verlangen naar geluk.
Het doel van hartmeditatie is het vergroten van compassie, liefde en mededogen voor onszelf en anderen, het transformeren van negativiteit en het bevorderen van een positieve, liefdevolle houding ten opzichte van de wereld om ons heen. Het is een krachtige meditatieve beoefening die helpt bij het cultiveren van een open hart en een dieper begrip van onze verbondenheid met anderen.
Mindfulness is een mentale staat van bewustzijn die wordt gekenmerkt door aandachtige en niet-oordelende observatie van het huidige moment. Het is een praktijk die zijn wortels heeft in boeddhistische meditatie, met name in de Vipassana-traditie, maar het wordt nu ook breed toegepast in seculiere contexten en psychologische therapieën.
In essentie houdt mindfulness in dat je je volledig bewust bent van wat er in het huidige moment gebeurt, zonder te oordelen over de ervaringen. Het gaat om het observeren van gedachten, emoties, fysieke gewaarwordingen en externe omstandigheden zonder vast te houden aan of af te wijzen wat er gebeurt. Het is het cultiveren van een open, accepterende en niet-reactieve houding ten opzichte van de innerlijke en uiterlijke wereld.
Mindfulness wordt vaak beoefend door middel van meditatie, waarbij je je aandacht richt op de ademhaling, lichaamssensaties, geluiden of andere objecten van bewustzijn. Naast formele meditatie kan mindfulness ook worden toegepast in het dagelijks leven, waarbij je bewust blijft van je handelingen, gedachten en emoties terwijl je verschillende activiteiten uitvoert.
De voordelen van mindfulness zijn uitgebreid bestudeerd en omvatten vermindering van stress, verbetering van de concentratie, emotionele veerkracht, welzijn en betere zelfregulering. Het helpt mensen om bewuster te leven, meer te genieten van het huidige moment en minder te worden meegesleept door zorgen over het verleden of de toekomst.
Oorsprong: Vipassana komt voort uit de Theravada boeddhistische traditie, die zich voornamelijk verspreidde in landen als Myanmar (voorheen Birma), Thailand, Sri Lanka en delen van Zuidoost-Azië.
Betekenis: Vipassana betekent “inzicht” of “helder waarnemen” in het Pali, een oude Indiase taal. Het richt zich op het ontwikkelen van inzicht in de ware aard van de werkelijkheid door middel van aandachtige observatie van lichamelijke gewaarwordingen, emoties en mentale processen.
Meditatiepraktijk: Bij Vipassana wordt de nadruk gelegd op het observeren van de ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen en gedachten zonder erin te oordelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van bewustzijn, concentratie en het doorbreken van illusies en identificaties.
Oorsprong: Zen, ook bekend als Chan, vindt zijn oorsprong in China en werd later naar Japan gebracht. Het is een Mahayana boeddhistische traditie die ook zijn weg vond naar andere delen van Oost-Azië.
Betekenis: Zen staat voor “meditatie” in het Chinees. Het legt de nadruk op directe ervaring en intuïtieve inzichten in de aard van het bestaan, voorbij concepten en dualiteiten.
Meditatiepraktijk: Zenmeditatie, bekend als “zazen”, wordt vaak beoefend in zitmeditatie (zittend op een kussen) of in bewegingsmeditatie, zoals “kinhin” (loopmeditatie). In zazen concentreert de beoefenaar zich meestal op de ademhaling en observeert gedachten en gevoelens zonder eraan vast te houden of ertegen te vechten.
De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen is een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht: een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in stijlen en inhoud van de aangeboden meditaties, sluiten ze alle aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die andere kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.
Zie ook 30NOW.nl/over-30now
Op 30NOW.nl/live vind je het overzicht met de geplande live sessies van verschillende begeleiders en sprekers.
Op 30NOW.nl/begeleiders kun je bekijken welke vaste begeleiders met regelmaat een live meditatie of lezing geven.
Tip: Maak gebruik van de (gratis) Live Aankondigingen en ontvang 12 uur voor iedere Live sessie de aankondiging in je mailbox.
Op 30NOW.nl/live vind je het overzicht met de geplande live sessies van verschillende begeleiders en sprekers.
Op 30NOW.nl/begeleiders kun je bekijken welke vaste begeleiders met regelmaat een live meditatie of lezing geven.
Tip: Maak gebruik van de (gratis) Live Aankondigingen en ontvang 12 uur voor iedere Live sessie de aankondiging in je mailbox.