Er komt de laatste tijd veel op ons af en het woord crisis valt steeds vaker: klimaatverandering, verstoring van ecologisch evenwicht, uitsterven van planten en dieren, uitputting van grondstoffen, pandemie, oorlog. Meer stress en burn-out. Minder vertrouwen in politiek, onderwijs, gezondheidszorg en economie. Instabiliteit op steeds meer terreinen in de samenleving. Is er nog wel een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen?
Wij mensen lijken wel de gevaarlijkste diersoort die ooit op aarde heeft geleefd. Tegelijkertijd zijn we ook tot zoveel moois in staat. We kunnen zowel extreem destructief en wreed zijn als grenzeloos creatief en compassievol. Voor een duurzame toekomst zullen we onze huidige leefwijze drastisch moeten aanpassen; niet welvaart, maar wel-zijn centraal stellen; niet de natuur uitbuiten om meer te verdienen, maar de natuur dienen, omdat we er deel van zijn. Het wordt steeds urgenter dat we leren het beste uit onszelf te halen in plaats van het slechtste. Deze veelvoudige crisis biedt ons daartoe een kans.
Met Frits Koster ontwikkelde ik in de ggz een compassietraining als vervolg op de mindfulnesstraining. We zijn heel dankbaar met de internationale belangstelling daarvoor, ook buiten de ggz. Na afloop horen we vaak van deelnemers: ‘hadden we dit maar op school geleerd.’
Nu ik mijn werk in de reguliere zorg beëindigd heb, wil ik me graag blijven inzetten voor gezondheidszorg in bredere zin. Ons individuele welzijn staat niet los van de gezondheid van het grote eco-systeem waar we deel van uitmaken. Ik ben dankbaar dat 30NOW mij ruimte geeft online een zesweekse live cursus aan te bieden die ik ‘Compassie voor alle LEEFtijden’ noem. Deze is lichter van opzet dan de oorspronkelijke compassietraining en bedoeld voor breed publiek, afgestemd op wat er nu in de wereld gaande is.
Hoe kunnen we onze beoefening in compassie verdiepen en gezonder omgaan met onszelf, met elkaar en met de aarde als geheel? Daarvoor bestaat natuurlijk geen pasklare handleiding. We maken een begin door met elkaar te oefenen, te reflecteren en uit te wisselen. We laten ons inspireren door oude wijsheid en moderne wetenschap, door natuur, kunst en cultuur.
‘Voor alle LEEFtijden’ is een knipoog naar de filmkeuring. De cursus is weliswaar voor volwassen deelnemers bedacht, maar hoeft niet te worden afgeschermd voor jonge kijkers. Deze cursus wil mensen in al hun diversiteit aanspreken en heen reiken over de verschillen in leeftijd, afkomst, geaardheid of levensovertuiging. Het gaat om LEVEN in hoofdletters. We kunnen er niet jong genoeg aan beginnen, zijn er niet gauw te oud voor en raken er nooit in uitgeleerd.
Juist in crisis stellen we ons vaak opnieuw de grote vragen: wie zijn we, waar komen we vandaan, waar willen we heen? Wat is werkelijk van waarde en willen we doorgeven aan volgende generaties? Hoe kunnen we, terwijl ons van alles benauwt, toch onbevangen in de wereld staan? Hoe kunnen we omgaan met onze individuele en collectieve pijn, onze verlangens en onzekerheden, met het dier in ons en de verhalenverteller in ons? Hoe verbinden we ons met de wijsheid van het hart? Hoe kunnen we op een verantwoorde manier spelen, delen en helen?
Ga je mee op deze ontdekkingstocht? Je bent van harte welkom!
Je kunt je aanmelden wanneer je onderstaande vragen bevestigend beantwoordt:
- Ben je via 30NOW, of langs andere wegen, vertrouwd met de basisbeoefening van mindfulness/ meditatie?
- Heb je behoefte aan verdiepende oefeningen in compassie naar jezelf en anderen?
- Voel je je geraakt door de uitdagingen van deze tijd en vraag je je af hoe daarmee om te gaan?
- Ben je bereid oefeningen te doen om onszelf beter te leren kennen en met elkaar te onderzoeken hoe we gezonder kunnen leven en bijdragen aan een betere wereld?
- Ben je lichamelijk, emotioneel en mentaal capabel genoeg om deel te nemen aan een zes-weekse online cursus?
- Ben je bereid de live sessies zoveel mogelijk bij te wonen en bij te dragen aan een veilige sfeer van respect en vertrouwelijkheid in de groep?
- Kun je, naast het volgen van de wekelijkse lezingen en live sessies, gemiddeld 30 minuten per dag vrijmaken voor oefeningen?
De cursus duurt zes weken met thema’s en oefeningen die op elkaar aansluiten. Op vrijdag vanaf 09.00 uur krijg je toegang tot het materiaal van de betreffende week. Je kunt dit bekijken en beluisteren op een zelfgekozen tijdstip:
- een lezing rond het weekthema (ongeveer 30 minuten) en suggesties voor individuele beoefening en reflectie,
- één of twee geleide meditaties om dagelijks te beluisteren (ongeveer 30 minuten).
Wekelijks is er op woensdagavond van 19.30 tot 21.00 uur een online live sessie. We doen dan oefeningen met elkaar en er is ruimte voor uitwisseling. Er is na afloop maximaal een half uur om nog na te praten. De live sessies zijn later terug te zien, met uitzondering van de uitwisselingen in break-out rooms en het napraten.
Tijdens de cursus kun je via de startpagina en weekpagina’s ervaringen delen met groepsleden. Zo nodig kun je de begeleider mailen voor persoonlijke vragen.
Data:
De cursus start op 24 mei 2024. De daarop volgende vrijdagen heb je vanaf 09.00 uur toegang tot het materiaal van die week. De zes online live sessies zijn op achtereenvolgende woensdagavonden (29 mei – 10 juli 2024, behalve op woensdag 19 juni) van 19.30-21.00 uur.
Dit is wat je kan verwachten
Lezingen in videoformaat
Ieder weekpagina start met een verdiepende opgenomen videolezing van Erik. In totaal 6 afleveringen van elk 30 minuten.
Live sessies
6 woensdagavonden van 19.30 tot 21.00 uur een live bijeenkomst via Zoom met alle deelnemers.
De live sessie wordt door Erik begeleid en is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- Geleide meditatie.
- Reflectie op de oefeningen en het thema van de week.
- Mogelijkheid tot uitwisseling, vragen en antwoorden, direct of met behulp van de chat-functie (afhankelijk van het aantal deelnemers).
- Ruimte voor een interpersoonlijke beoefening van ongeveer 15-20 minuten samen met andere deelnemers. Voor deze oefening maken we gebruik van zogenaamde break-out rooms. Break-out rooms zijn digitale subgroepen waarmee je in kleine groepjes van 3-4 deelnemers tijdelijk uiteen gaat. Na afloop van de interpersoonlijke oefening in breakout rooms is er de mogelijkheid om plenair ervaringen te delen.
De data:
- 29 mei
- 5 juni
- 12 juni
- 26 juni
- 3 juli
- 10 juli
Geleide meditaties
Ter ondersteuning komen in de loop van de cursus geleide meditaties in audioformaat beschikbaar. In totaal 14 meditaties met een gemiddelde duur van 20 minuten.
Ondersteunende informatie
Met de weekpagina krijg je ook toegang tot oefensuggesties, korte teksten, illustraties, lees- en kijktips.
Ondersteuning en verbinding
Op de startpagina is een deel alleen toegankelijk voor cursisten waar reacties en vragen geplaatst kunnen worden. De begeleider beantwoordt vragen op de startpagina of in de live sessie. Persoonlijke vragen kunnen aan de begeleider worden gemaild. Na afloop van de live sessie is er, voor wie dit wil, nog gelegenheid tot napraten of vragen te stellen (maximaal een half uur).
Terugkijken
Alle onderdelen kun je tijdens en na de cursusperiode terugkijken of terugluisteren: lezingen, meditaties, oefensuggesties, ondersteunende informatie en de live sessies (echter niet de uitwisselingen in break-out rooms en het napraten).
Met een actief Lidmaatschap behoud je onbeperkt toegang tot het cursusmateriaal. Dit betekent dat je de cursus Startpagina en Weekpagina’s kan bekijken zolang je over een actief lidmaatschap beschikt. Zonder lidmaatschap blijft het cursusmateriaal na afloop van de cursus nog 3 maanden toegankelijk. De live sessies zijn zowel met als zonder lidmaatschap nog 3 maanden terug te zien.
Maakt deelname aan oefengroep mogelijk
Na afloop van deze Live Cursus kun je je apart aanmelden voor de doorlopende oefengroep, waarin je maandelijks samen (10 keer) met gelijkgestemde mensen online blijft oefenen. Zo blijf je ook na deze cursus verbonden, gemotiveerd en geïnspireerd.
Maximum deelnemers
Op verzoek van de begeleider is voor deze Live Cursus een maximum aantal deelnemers.