De beoefening van Juist Spreken ontstaat wanneer drie condities gelijktijdig aanwezig zijn: spreek alleen als het waar, behulpzaam en op tijd is. Wanneer aan één van deze drie niet kan worden voldaan, is zwijgen de beste optie.
Juist Handelen ontstaan uit helder begrip van wat nodig is, wat passend is en wat haalbaar is. (binnen jouw grenzen) Juist Handelen is die vorm van handelen die niet schadelijk is voor jouzelf noch voor anderen. En het erkent dat je nooit helemaal zeker kunt zijn van de uitkomst van je handelen.
Juist Levensonderhoud wil zeggen dat je geen schade toebrengt aan jezelf of anderen door de manier waarop je de kost verdiend. Wanneer een baan/bezigheid jou of anderen plezier ontneemt is het geen Juist Levensonderhoud.

– Gebaseerd op ‘Dancing with Life’, Hoofdstuk 20, p. 233-239 –

Ter reflectie: Er zijn ontelbare mogelijkheden om met Juist Spreken, Juist Handelen en Juist Levensonderhoud te oefenen in het dagelijks leven. Maak deze week met jezelf de afspraak het volgende niet te doen: roddelen, je mening geven als daar niet om wordt gevraagd, kritiek leveren, dingen over jezelf of anderen zeggen die niet waar zijn.
Wanneer je met anderen mensen bent, beschouw dan eens of hun spraak en/of hun handelen onheilzaam is en iets van schade berokkent. En stel jezelf dan de vraag: Is dit gedrag wat ik zelf ook wel eens vertoon?

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties