Is het onheilzaam om verschillende meditatie methoden naast elkaar te gebruiken?
Veelal wordt aangeraden je te houden aan 1 meditatie methode. Nu zijn er binnen 30NOW natuurlijk verschillende. Nu heb ik weleens horen zeggen binnen een boeddhistisch centrum, waar de metta en ademhalinghaling meditatie centraal staan als meditatie beoefening, zij het niet raadzaam achten hier de vipassana meditatie naast te ervaren. Is het onheilzaam om verschillende meditatie methoden naast elkaar te gebruiken. Is het een juiste meditatie methode om over te stappen op metta wenszinnen tijdens een moeilijk moment tijdens een vipassana meditatie? Of verwatert hiermee dan de ervaring van/met de vipassana meditatie? Dien je deze twee meditatie methoden (metta/vipassana) geheel los en afzonderlijk van elkaar te beoefenen?
—
Bij 30NOW worden vele verschillende meditaties aangeboden, ze hebben echter allen mindfulness als basis. Het zijn dus wat meer accent verschillen die worden benoemd. Het kan verrijkend zijn eens een wat andere stijl te horen en te proeven van de accentverschillen. Het is niet onheilzaam om verschillende meditaties naast elkaar te beoefenen. Belangrijk in deze is de intentie waarmee je soms een uitstapje maakt. Als je bijvoorbeeld merkt dat je mediteert vanuit een strengheid en hardheid dan kan het heel behulpzaam zijn om wat te mogen verwachten, de mettameditatie kan daarbij een ondersteunde rol spelen. Als je bijvoorbeeld merkt dat tijdens een mettameditatie een gedachtetrein voorbij blijft komen, dan kan het ook heel ondersteunend zijn om mindfulness te beoefenen, zodat je wat meer zicht krijgt op neigingen en patronen die in de meditatie naar boven komen, maar wellicht ook in je dagelijks leven aanwezig zijn.
Minder heilzaam is dat je switcht van methode als het saai wordt, of te confronterend. Dan is de intentie gericht om iets te bereiken, of juist weg te mediteren, en is er op de achtergrond verlangen of weerstand.
— Beantwoord door Joost van den Heuvel Rijnders