Satipatthana Vipassana – Rusten in een Open Gewaarzijn
Michaël Verlouw
Dit is de laatste meditatie van een zesdelige serie. In deze zesdelige meditatie-serie (aangevangen op 8 mei 2020) hebben we kennis kunnen maken met opmerkzaamheid op het lichaam, op gevoel, op de geest en de inhoud van de geest. We volgen in de reeks de volgorde die de Boeddha heeft neergelegd in de Satipatthana Sutta. De reeks legt een goede basis voor deelname aan Vipassana retraites, is een mooie verdieping op de reguliere mindfulness en nodigt uit tot een systematische opbouw van de meditatie ervaring. Het is mogelijk de meditaties los te beoefenen.
Inspirerend.
Is er vanuit de boeddhistische psychologie een verschil tussen opmerkzaam zijn en bewustzijn?
Hi Bart, mooie vraag.
In deze meditatie wordt met ‘bewustzijn’ het ‘wetende’ aspect van de geest bedoeld. Het is een voorbeeld van een oefening bij de vierde grondslag voor opmerkzaamheid – de inhoud van de geest. (de andere drie grondslagen zijn lichaam, gevoel en aard van de geest)
Hierin richten we de opmerkzaamheid direct op het bewustzijn zelf. Opmerkzaam zijn en bewustzijn zijn hierin dus niet gelijk. Je zou kunnen zeggen dat in deze meditatie ‘opmerkzaam zijn’ de activiteit is en ‘bewustzijn’ (in de zin van ‘weten’) het object.
In de vorige meditatie keken we naar gedachten. Dat is eveneens een voorbeeld van een oefening bij de vierde grondslag voor opmerkzaamheid
Het is de uitnodiging om in de eigen beoefening te gaan zien dat we opmerkzaamheid kunnen richten – ook op bewustzijn zelf.
Mogelijk kan het volgende artikel ook nog verdieping brengen (wanneer de engelse taal geen probleem is):
https://tricycle.org/trikedaily/joseph-goldstein-mindfulness-consciousness/
Grote dank.
Het zijn inderdaad verschillende grootheden. Wel lastig te duiden hoe dit zich verhoudt tot de subject-object onderscheiding van Kant. Maar Kant gaat natuurlijk niet uit van zelfloosheid.
Jij (en het artikel) geeft aan dat de vierde grondslag bewustzijn is.
Maar wanneer ik dit lees, is de vierde grondslag dhamma’s.
https://www.fritskoster.nl/wp-content/uploads/Maha-satipatthana-sutta.pdf
Nu begreep ik reeds dat dhamma een breed begrip is, maar is bewustzijn er dan ook een vertaling van? Dan zou dhamma vele gelaagdheden hebben. Of zit ik op het verkeerde spoor?
Laatste vraag: de derde grondslag…. Staat dat beschreven in het vierde hoofdstuk van Het wijze hart (Kornfield)?
(Sorry, ben een nieuwsgierige beginner ?)
Heel fijn en bijna verslavend. Om je gerust te stellen: ik ben nog nooit ergens verslaafd aan geweest en heb ook nu veel te veel realiteit om me heendie mij met 2 benen op de grond zet. Maar dat lege, ijle gevoel dat bij mij ontstaat bij deze meditatie is erg prettig!!
Welmet .