Vipassana op maandag – Ontspannen ademen

Michaël Verlouw

De beoefening van Vipassana maakt dat we de drie kenmerken van het bestaan gaan zien. Wat zich ook aandient in het bewustzijn (sensaties, gedachten, emoties etc) als we goed kijken blijkt niets permanent, niets perfect en niets persoonlijk te zijn.

Als dat besef eenmaal door dringt zullen we gaandeweg stoppen met in gevecht gaan met het leven en met het onszelf toe-eigenen van dingen die niet ‘van ons’ zijn, maar een uiting van zichzelf…………de gevolgen van oorzaken die we nooit allemaal kunnen kennen.

Maar soms gaan we te snel over tot het schouwen. Dan vergeten we dat schouwen zonder voorkeur, zonder afkeer, zonder oordeel en zonder gehecht te zijn aan het resultaat, een bepaalde mate van ontspanning en aanwezigheid nodig heeft.

Dan vergeten we dat iedere meditatie begint met ontspannen en ademen. – ‘Live Vipassana Meditatie op Maandagavond’: Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De live meditaties zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Afsluitend is er een uitwisseling van 15 minuten (via de chat in Zoom).