Toen ik 25 jaar geleden begon met vipassana meditatie werd er een strikt onderscheid gemaakt tussen de meditatievormen vipassana (inzicht) en samatha (kalmte). Er werd gewaarschuwd voor de gevaren van veel samadhi (rust, concentratie, stabiliteit) tijdens de meditatie. Het was bijna een vies woord! Inmiddels is er vanuit de vipassana-gemeenschap veel meer waardering voor de subtiele en verfijnde staten van de geest die tijdens de beoefening van samatha en vipassana kunnen opkomen.
Maar wat is samadhi eigenlijk? Het is meer dan alleen een concentreerde, of eenpuntige, geest die bijvoorbeeld ook een topsporter ervaart. Het gaat ook gepaard met kalmte en sereniteit, voelbaar in zowel lichaam als geest, en een afwezigheid van opwinding of onrust. Samadhi ontstaat niet op wilskracht, maar komt tot rijping als ook de andere factoren van het achtvoudige pad worden ontwikkeld.

De boeddhistische traditie biedt een rijk palet aan meditatieve oefeningen voor het ontwikkelen van samadhi. Niet alleen voor monastics, maar zeker ook voor hen die een werelds leven leven. Een gebundelde geest zorgt voor meer rust en vitaliteit, beter contact met de omgeving, meer focus op wat belangrijk is, en voelt doorgaans prettig. Vanuit het perspectief van de dhamma is samadhi een katalysator van inzicht en een vereiste voor bevrijdend inzicht.

In het studieweekend van 2-3 september zal ik samen met Riet Aarsse dit thema verder onderzoeken. Van harte welkom!

👉 https://www.joost-meditatie.nl/agenda/


Datum: 21/08/2023

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties