Meditatiedag in Culemborg ‘Over Wijsheid en LIefde’ – 22 oktober 2023

Binnen de Theravāda-traditie, de oudste van de vele boeddhistische stromingen, spreekt men van de twee vleugels van de beoefening: inzicht en compassie. Woorden die ik (Michaël) in mijn eigen lessen steeds vaker vertaal met wijsheid en liefde.

Ons wordt geleerd dat het belangrijk is om in de beoefening aan beide ongeveer even veel tijd te besteden. Wanneer we alléén tijd besteden aan wijsheid, zou het kunnen zijn dat we een onderkoelde afstandelijkheid ontwikkelen, tot onze emoties, onze gedachten, tot andere mensen, tot het leven. Wanneer we alléén tijd besteden aan liefde zou het kunnen zijn dat we ons onderscheidend vermogen verliezen of gebrekkig grenzen stellen, wat maakt dat we leeglopen of gebruikt worden. Daarom besteedt de boeddhistische psychologie aandacht aan beide.

Tijdens deze dag zullen we gaan zien dat wijsheid (inzicht) zónder liefde (compassie) geen èchte wijsheid is. En dat liefde zonder wijsheid geen èchte liefde.

Als uitgangspunt voor de Dhamma-lezing geldt de uitspraak van Sri Nisargadatta, een bekende Advaita Vedanta-leraar . Hij heeft gezegd:
“Wijsheid zegt me dat ik niets ben. Liefde zegt me dat ik alles ben. Tussen die twee stroomt mijn leven.”

Naast de lezing in het begin van de middag, zullen we tijdens deze stille meditatie-dag, begeleide en stille meditaties afwisselen. De ochtend opent met een korte kennismaking en een begeleide meditatie waarbij we gebruik maken van de wijsheid van het lichaam. Aan het begin van de middag is er een Dhammatalk gevolgd door uitwisseling. We eindigen de dag met een begeleide meditatie op liefdevolle vriendelijkheid (Mettā) en inclusiviteit. Rond het middaguur is er gelegenheid om even een wandeling te maken of iets te eten in de stad. Wil je niet in de stad lunchen, neem dan je eigen lunch mee. Voor thee en lekkers wordt gezorgd.

Enige meditatie-ervaring is een vereiste. Je bent van harte welkom!

Aanmelden via onderstaande link:

👉 https://www.vipassanaculemborg.nl


Datum: 27/08/2023

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties