De Rode Beuk
Regelmatig kom ik op het kerkhof van het klooster in Denekamp. 'Als je hier woont, weet je precies waar je komt te liggen', zei meditatielerares en oud-bewoonster Jotika Hermsen ooit tegen mij. De nonnen kijken uit op dit prachtig onderhouden hof. Tijdens de retraites wandel ik hier dagelijks en contempleer op de sterfelijkheid van mijn bestaan. Paradoxaal genoeg maakt het mij licht en vrij om te openen voor 'de enige zekerheid van het bestaan'.
Een paar jaar geleden zag ik de tuinman van het klooster op het kerkhof. Hij woont in de buurt en werkt graag in de tuin met naast hem zijn draagbare radio, afgestemd op een zender met Nederlandstalige meezingers. Hij onderhoudt niet alleen het kerkhof, maar graaft zelf ook de graven als een van de zusters is overleden. Dat is geen zeldzaamheid, de gemiddelde leeftijd is nu 78.
Het beeld van een meezingende tuinman, op het kerkhof, met een schep in zijn hand, en op de achtergrond de majestueuze rode beukenboom, doet mij mijmeren over een van de doelen van de cursus 'Licht leven, licht sterven': het vinden van een balans tussen levenslust en de bereidheid los te laten en te sterven.
Ik moet ook denken aan de woorden van Rutger Kopland in zijn gedicht 'De Rode Beuk':
Hier staat de rode beuk
met het eindeloos grote
geduld van een boom.
Hier staat de rode beuk
hij ziet en hij hoort ons
en is ons vergeten.
Hier staat de rode beuk
voor hem is het altijd altijd
en hier is het nergens.
Meer info over 'Licht leven, licht sterven'
(online) Start 9 november
In deze training mediteren we op de dood. Naast traditionele boeddhistische meditaties (maranasati) verkennen we dit thema met eigentijdse reflecties, uitwisseling en oefensuggesties voor thuis. Zo vergroten we het bewustzijn van onze sterfelijkheid en raken we er steeds meer mee vertrouwd. Naast inzicht in de gelaagdheid van het stervensproces ontwikkelen we compassie en andere hartkwaliteiten naar een leven met sterven.
We onderzoeken niet alleen onze relatie met de dood, maar staan ook stil bij de vraag over zingeving: waar geef ik nu mijn tijd en energie aan? De lessen van de Boeddha gaan over het pad naar het doodloze, het ervaren van ultieme vrijheid. Wat wordt daarmee bedoeld en hoe kan dit een leidraad zijn voor ons dagelijks leven?
Deelnemers ontvangen alle begeleide meditaties in audio en een syllabus met interessante artikelen, alle gebruikte citaten en gedichten.
Deze cursus is geschikt voor iedereen met enige ervaring met meditatie.
-Online
-Tijd: 6 x op donderdagavond, 19.30-21.30. Data: 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 14/12, 21/12
-Start cursus: 9 november
-Kosten: 120 euro (Aangepast tarief is mogelijk in overleg met Joost)
-Info: [email protected]
-Aanmelding: https://forms.gle/Pmgaad1TPJRvusQr6
Datum: 07/10/2023