Juist Opmerkzaamheid

Contemplatie 2: Opmerkzaamheid op de gevoelstoon

Alles wat we  ervaren komt met een ‘smaak’ of een ‘kleur’ van prettig, onprettig of neutraal.  Als  je kijkt naar jouw leven, ben je dan meer op de één dan op de ander gefocust, of krijgt iedere smaak ongeveer gelijke aandacht? Welke  van  de  drie  heeft  de  meeste  invloed  op  jou?   Welke ‘raakt’ je het meest? Wat  zijn  enkele  van  de  overtuigingen die  je  hebt  over  plezier  en  pijn?   Welke  wijsheid  heb je al over een heilzame relatie tot wat aangenaam of wat onaangenaam is? Welke inzichten?

De traditionele beoefening van opmerkzaamheid op gevoelens onderscheidt gevoelstonen  die  ‘van  het  vlees’ en die ‘niet  van  het  vlees’ zijn. Dit zou je op kunnen vatten als gevoelens  die  ontstaan  door  onze  gewone  zintuigen  en  die   zich onafhankelijk van  onze  zintuigen  en  percepties  van  de  externe  wereld voordoen. Sommige  mensen  verwijzen  naar  de  laatste  soort  gevoelens als ‘spirituele’. Een andere manier van kijken naar gevoelstonen die ‘niet van het vlees’ zijn is door deze te zien als de beleving van de kwaliteit van ons  innerlijke leven of  onze innerlijke  emotionele  toestand.  

Besteed deze week eens heel bewust aandacht aan het voeden van je innerlijke wereld. Doe eens dingen die je innerlijke rust en kalmte brengen in plaats van dingen die de ‘leuk’ vindt. Doe eens dingen die betekenis geven aan je leven in plaats van alleen maar ‘nog een nieuwe ervaring’.

Ben je dan heel bewust van wat dat oproept in je hart/geest aan innerlijke vreugde.  

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
meest recent
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties