24 november 2024
Juist Opmerkzaamheid
Contemplatie 2: Opmerkzaamheid op de gevoelstoon
Alles wat we ervaren komt met een ‘smaak’ of een ‘kleur’ van prettig, onprettig of neutraal. Als je kijkt naar jouw leven, ben je dan meer op de één dan op de ander gefocust, of krijgt iedere smaak ongeveer gelijke aandacht? Welke van de drie heeft de meeste invloed op jou? Welke ‘raakt’ je het meest? Wat zijn enkele van de overtuigingen die je hebt over plezier en pijn? Welke wijsheid heb je al over een heilzame relatie tot wat aangenaam of wat onaangenaam is? Welke inzichten?
De traditionele beoefening van opmerkzaamheid op gevoelens onderscheidt gevoelstonen die ‘van het vlees’ en die ‘niet van het vlees’ zijn. Dit zou je op kunnen vatten als gevoelens die ontstaan door onze gewone zintuigen en die zich onafhankelijk van onze zintuigen en percepties van de externe wereld voordoen. Sommige mensen verwijzen naar de laatste soort gevoelens als ‘spirituele’. Een andere manier van kijken naar gevoelstonen die ‘niet van het vlees’ zijn is door deze te zien als de beleving van de kwaliteit van ons innerlijke leven of onze innerlijke emotionele toestand.
Besteed deze week eens heel bewust aandacht aan het voeden van je innerlijke wereld. Doe eens dingen die je innerlijke rust en kalmte brengen in plaats van dingen die de ‘leuk’ vindt. Doe eens dingen die betekenis geven aan je leven in plaats van alleen maar ‘nog een nieuwe ervaring’.
Ben je dan heel bewust van wat dat oproept in je hart/geest aan innerlijke vreugde.