Juiste Intentie

Contemplatie 3: Vijandigheid en Mededogen

Neem deze week de tijd om na te denken over de manier waarop vijandigheid een rol speelt in jouw leven. Het kan daarbij behulpzaam zijn om alle vormen van woede en irritatie jegens anderen of jezelf te beschouwen als vormen van vijandigheid. Veroorzaken jouw woorden of daden vanuit vijandigheid schade, zelfs op kleine manieren? Op wat voor manieren is het schadelijk voor jouzelf om je vijandig te gedragen of uit te laten? Als je de gevolgen van je eigen vijandigheid overweegt, ten aanzien van jezelf en ten aanzien van anderen, wat doet dat met je? Wat raakt je hierin in het bijzonder?

Denk ook na over jouw relatie ten opzichte van mededogen. Welke rol speelt mededogen in jouw leven, zowel het ontvangen als het geven ervan? Zoek deze week naar mogelijkheden om mededogen te ervaren. Wanneer je op enig moment mededogen voelt, ten opzichte van jezelf of anderen, sta daar dan heel bewust bij stil. Hoe voelt het om medelevend te zijn? Hoe zou het jou kunnen helpen als je meer mededogen zou cultiveren? Hoe kun je meer zelfcompassie hebben?

Zoek deze week naar mogelijkheden om vanuit medeleven te handelen. Merk op hoe handelen met mededogen jou beïnvloedt. Op welke manieren kun je meedogend handelen, zodat je je vrediger, meer op je gemak en misschien minder egocentrisch voelt? Hoe kan compassie als ondersteuning voor je innerlijke vrijheid dienen?

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties