Cursussen account

De kenmerken

Voor deelname aan cursussen – Live Cursussen, Retraites, Workshops, 30 Dagen Reeks en Verdiepingsreeksen – zonder Lidmaatschap.

Overstappen naar een volledig Lidmaatschap is op elk moment mogelijk.

Vragen en reflecties kunnen direct gedeeld worden met begeleiders.

De voordelen

Meer toegang, verdieping en verbinding met het Lidmaatschap.

Bibliotheek met 1000+ meditaties & lezingen van diverse begeleiders en stromingen, direct toegankelijk;

Inzicht bij en antwoord op veelvoorkomende meditatie-uitdagingen;

Behoud toegang tot aangeschafte Live Cursussen & Verdiepingsreeksen;

Onbeperkte toegang tot de 30 Dagen Reeks en de verdiepende reeks Hartmeditaties;

Vrij van stilzwijgende verlengingen, dus je zit nergens aan vast;

Kies zelf het Lidmaatschap-tarief dat bij jou past.

Het Lidmaatschap dient voor een deel als vergoeding voor onze werkzaamheden. We investeren bijvoorbeeld in de techniek, bieden technische ondersteuning aan alle deelnemers en begeleiders, zorgen voor een goede online beveiliging en blijven bezig met het verbeteren van het gebruiksgemak.
Daarnaast willen we het aanbod verder verduurzamen, verbreden en nieuwe cursussen ontwikkelen. Zo blijven we ons inzetten voor ons doel: meditatie toegankelijk maken voor iedereen. 

Omdat iedere persoonlijke situatie verschilt, laten we jou zelf kiezen welk bedrag je voor het Lidmaatschap haalbaar en passend vindt. Daarom hanteren we drie tarieven voor het Lidmaatschap: Basis, Midden en Ambassadeur. De toegang is bij deze tarieven hetzelfde, maar de manier waarop je bijdraagt, is verschillend en wordt hierboven per tarief toegelicht.

Tegelijkertijd mag geld nooit een belemmering vormen voor deelname. Daarom geldt:
Mocht het niet mogelijk zijn om het Basis-tarief te betalen, neem dan contact met ons op, zodat we voor jou tot een passende afspraak kunnen komen.
Want hoewel we een organisatie zijn die kosten maakt, zijn we van mening dat geld nooit de reden mag zijn om geen toegang te krijgen.

Veel gestelde vragen:

Acceptatie in meditatie betekent niet dat je over je heen laat lopen en nergens voor gaat.
Acceptatie is de houding waarin je aanvaardt wat zich aandient in het moment. Op dat moment laat je het toe en kijk je er zonder oordeel naar, met milde aandacht. Zo kun je de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Natuurlijk kun je daarna besluiten of je iets aan een situatie wilt veranderen of dat het beter is om de situatie te accepteren.

Met het wegvallen van het oordelen is er enkel nog ruimte voor acceptatie (“go with the flow”). Zijn met wat is.
Met acceptatie wordt je niet passief of besluiteloos. Maar ga je handelen vanuit een diepere laag in jezelf waarin je grappig genoeg vanzelf weet wat te doen, in welke situatie dan ook.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Misschien ben je geneigd alles met veel inzet, perfectie of nauwkeurigheid te doen. Dan kan het zijn dat je in plaats van minder stress juist veel meer stress tijdens de meditatie ervaart. “Hoe doe ik het? Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel?”

Meditatie kun je niet fout doen. Als je aandacht afdwaalt naar andere dingen, breng je ‘m gewoon vriendelijk weer terug. Dat is alles. Met meditatie ga je juist de krachten ervaren wanneer je enkel aanwezig bent zonder je bezig te houden met hoe je het doet en of je het wel goed doet. Vetrouw in het proces, de rest komt echt vanzelf.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 5
Thumbs Down Icon 0

In tegenstelling tot wat wel wordt gedacht, is er in meditatie geen streven om te stoppen met denken. Dit is namelijk een onmogelijke opgave. Maar doordat je de gedachten en interne verhaallijnen in je hoofd doorziet en er minder in meegaat, ervaar je vanzelf een heldere en vrijere geest.

Kenmerken streven
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Afleidende gedachten zijn normaal tijdens meditatie. Het is belangrijk om deze gedachten te erkennen en ze voorbij te laten gaan zonder oordeel. Breng je aandacht dan zachtjes terug naar je ademhaling of het focuspunt van je meditatie.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Angst is een van de meest voorkomende menselijke emoties, welke vaak wordt veroorzaakt door overtuigingen (verhalen) die je in het verleden gekoppeld hebt aan bepaalde mensen of situaties. Het is dan ook heel normaal als angst tijdens de meditatie de kop opsteekt.

Soms begin je met mediteren en merk je dat je geest overloopt met angstige gedachten en gevoelens die je niet eerder hebt opgemerkt. Of misschien ervaar je angst voor de meditatie zelf. Bijvoorbeeld door het idee dat je het niet goed doet of door het idee dat je niet met stress overweg kan.

Niet veel mensen durven toe te geven dat ze bang zijn, zelfs niet tegenover zichzelf. Vaak is er de overtuiging dat als je de angst echt ziet, de angst je leven zal gaan beheersen. Hiermee ben je dus bang voor je eigen angst. Hierop volgt vaak de reactie om angst te maskeren met positieve gedachten van vertrouwen, of juist woede of rationaliteit.

Bij meditatie is het de kunst om angstige emoties en gevoelens ruimte te geven en enkel waar te nemen. Waar en hoe ervaar je angst in je lichaam? In welke delen van je lichaam voel je de angst? Wat gebeurt er met je ademhaling? En welke gedachten en beelden komen samen met deze angst?
Dit klinkt wellicht eenvoudig. Maar soms vraagt het ontzettend veel moed om je angst rechtstreeks in de ogen te kijken zonder dat je probeert eraan te ontsnappen. Je zal zien dat je de angst beter gaat doorzien. Daarbij zal de angst vanzelf minder worden en minder hevig terugkomen. Als de angst echt overweldigend wordt, kun je ook even je ogen openen en contact maken met de ruimte waar je zit.

Kenmerken angst, bang, spanning
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 6
Thumbs Down Icon 0

Meditatie is grappig genoeg juist minder effectief wanneer je het benadert als een doelmatigheid. Even mediteren om “rust” te vinden werkt meestal niet. Laat daarom alle verwachtingen en doelen los. Laat zelfs het idee los dat je aan het mediteren bent. Wees bij iedere meditatie oprecht nieuwsgierig en vriendelijk naar jezelf.

Kenmerken streven
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Verschillende onderzoeken laten zien dat meditatie helpt om pijn te verlichten.
Pijn blijft met name sterk aanwezig wanneer er veel aandacht aan gegeven wordt en er een verhaal (gedachten/ oordelen) aan de pijn wordt gekoppeld.

Bij fysieke pijn tijdens de meditatie maken we een onderscheid tussen plotseling opkomende stekende pijn en langzaam opkomende zeurende pijn:

> Wanneer je eenmaal rustig bent gaan zitten en zeurende pijn, jeuk of ander licht ongemak ervaart, kan je deze rustig observeren zonder te oordelen. Hiermee zal je zien dat het ongemak vanzelf minder wordt of zelfs verdwijnt.

> Bij plotseling opkomende hevige, stekende pijn, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts. Als je een pijn ervaart die blijft nadat je weer bent opgestaan, raden we je aan om van meditatiehouding te veranderen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Bij gehechtheid blijf je krampachtig vasthouden aan iets of iemand. Waar verlangen zorgt voor het voortdurend streven naar iets beters.
Vastklampen en streven zijn het gevolg van een overtuiging dat iets of iemand goed voor je is. Bekende situaties van hechting en verlangen komen voor in relaties, loopbanen, bij materiële bezittingen of gelukkige momenten in je leven.
In de kern zijn hechting en verlangen een reactie op een gedachte die bestempeld is als positief. Hierin ligt de overtuiging dat met hechting, oftewel het vastklampen het geluksgevoel zal blijven en dat verlangen je meer geluk gaat brengen. Logisch, want wie wil er nou niet gelukkig zijn en blijven?
Maar gehechtheid en verlangens kunnen snel pijn veroorzaken omdat simpelweg alles in het leven onderhevig is aan verandering. Alles komt en gaat, ook fijne ervaringen. Daar heb je geen controle over. Daarbij zal je merken dat vastklampen, zelfs aan gelukkige gevoelens, het gevoel van vrijheid en geluk in de weg kan staan.
Bij meditatie ga je gehechtheid en verlangens observeren en leer je je geest om de continue aanwezige verandering te accepteren.

Kenmerken onrust
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Iedereen die mediteert weet wat het is om emoties en gedachten te ervaren welke je flink overweldigen. De uitdaging van meditatie is om alle vormen van emoties ruimte te geven door ze slechts op te merken (zonder oordelen).
Geef jezelf daarbij vooral tijd en ruimte. Het is ook oké als het even niet lukt om er met milde aandacht bij te blijven. Heb geduld met jezelf. De inzichten en de rust komen echt vanzelf.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Oordelen werken als een soort stempels die je drukt op gebeurtenissen, elementen in jezelf of je omgeving: Situaties van vroeger, contacten met vrienden, vriendinnen, familieleden, gebeurtenissen op het werk of gevoelens in jezelf.
Met oordelen verlies je verbinding met het grotere geheel omdat je jezelf en je omgeving in kaders gaat plaatsen.
Maar wees mild, want oordelen steken continue de kop op. Ook al mediteer je al jaren, nog steeds zal je te maken krijgen met opkomende oordelen. Het verschil ga je merken in de manier waarop je omgaat met deze oordelen: Zie je de oordelen in jezelf opkomen, ga je er in mee en bepalen ze de manier waarop je naar de wereld kijkt? Of herken je het oordeel (de gedachtengang) op een afstand waarmee de geest ruimte krijgt en het oordeel vervaagt of wegvalt?

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Iedereen ervaart soms onrust of stress bij het mediteren. Wanneer je worstelt om je aandacht bij de meditatie te houden heeft dit vaak te maken met het feit dat je wat zenuwachtig bent, je zorgen maakt of simpelweg verder wilt met andere dingen doen.
Het mooie aan meditatie is dat het een spiegel is van jezelf. Wanneer je je drukke leven een paar minuten stopzet door een paar minuten rustig te zitten, word je je misschien plotseling bewust van alle nerveuze energie en de gedachten die de hele tijd stress veroorzaken. Misschien merk je dat je in een soort standby modus op de stoel zit, klaar om te vertrekken, wat te gaan eten, een appje te versturen of je email erbij te pakken.
Dit is een waardevolle ervaring in de meditatie, omdat je dit nu kan herkennen zonder er gelijk iets mee te doen.

De kunst is om de rusteloosheid alleen maar waar te nemen. Dus zonder er in mee te gaan en zonder het te veroordelen in goed of fout.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Trots is een bekend scenario. Je volgt dagelijks de meditatie en ervaart duidelijk de positieve effecten. Je hebt het gevoel dat je echt de slag te pakken hebt en verwacht binnenkort verlicht te zijn. Je ervaart niet alleen een gevoel van trots, waarmee je je zelfbeeld oppoetst, maar je bent ook op zijspoor geraakt. Je voelt je bijzonder en misschien zelfs een beetje superieur aan anderen.Het is verhelderend wanneer je deze gevoelens van trots gaat onderzoeken om te kijken waarop dit gevoel gebaseerd is. Misschien ligt er een angst, een onzekerheid of een verlangen onder die trots? Meditatie heeft niets te maken met prestaties en alles met het aanwezig zijn met wat er gebeurt. Zodra je tijdens de meditatie gevoelens van trots ervaart, kun je dat opmerken en breng je je aandacht weer terug, bijvoorbeeld naar je ademhaling.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Twijfel kan met name lastig zijn omdat er scepsis en wantrouwen over het mediteren kan ontstaan. “Past mediteren wel bij mij? Kan ik überhaupt wel mediteren? Mijn geest zal echt nooit tot rust komen. Het volgen van de ademhaling lijkt mij vrij doelloos. Wanneer ga ik nou echt wat merken?“

Vragen stellen is goed als het je vooruit helpt in je proces. Maar bij mediteren ga je juist je verwachtingen opzij zetten en enkel erop vertrouwen dat je de voordelen vanzelf gaat ervaren. Twijfels zijn namelijk gedachten. En als je je gedachten van twijfel serieus neemt, wordt je geest onrustig en concentratie lastiger.

De kunst is om deze gedachten enkel op te merken zonder hierover te oordelen. Hiermee zullen de twijfels namelijk vanzelf wegvallen. Tijdens de meditatie ga je vanzelf hele concrete antwoorden vinden en ervaren. Maar grappig genoeg vind je die alleen wanneer je gedachten, dus ook twijfel, even kan loslaten.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 4
Thumbs Down Icon 0

Uitstel kan al snel je meditatie tot stilstand brengen.
Misschien dat je angst, gemakzucht, verveling of twijfel voelt over de waarde van meditatie. Misschien is er een element in jezelf die de kracht van meditatie eigenlijk niet wil ervaren? Of vind je jezelf te onrustig of verward om tijd voor jezelf te nemen?
Weet dat ook dit allemaal elementen zijn waar meditatie je juist bij gaat helpen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Verveling komt nagenoeg altijd voort uit een geloof dat hetgeen waar je aandacht aan geeft, niet waardevol, nuttig of interessant genoeg is. Het grappige is dat verveling voortkomt uit het feit dat je ergens te weinig aandacht aan besteedt of met een veroordelende mindset naar de omgeving kijkt. Op dat moment leef je niet volledig in het moment.

We zijn gewend om continu op afleidingen te reageren waardoor we moeite hebben om stil te zitten en op iets eenvoudigs te concentreren, zoals de ademhaling.
Met meditatie ga je de verveling juist verkennen. Hoe ervaar je de verveling in je lichaam? Welke verhalen spelen zich af in je geest?
Door enkel te observeren, zonder oordeel, zal de verveling vanzelf verdwijnen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Misschien maak je verwijten naar jezelf over de meditatie in de zin van: ‘Ik doe het niet goed” of “Ik weet niet hoe ik geconcentreerd kan blijven”. Misschien maak je verwijten over jezelf als persoon: “Ik doe het nooit goed” of “Niemand houdt van mij”.

Je geest kan heel overtuigende verhalen creëren en je het idee geven dat het een objectieve waarnemer of coach is. Maar uiteindelijk is het slechts een vergelijking met een gecreëerd ideaal-beeld dat in jezelf ligt opgeslagen. Vergelijkingen zijn erg belemmerend, omdat het oordelen zijn.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Het uitgangspunt bij meditatie is om te rusten in de situatie zoals deze is. Dat is wat anders dan de “rust vinden”, want hiermee maak je er iets doelmatigs van. Heb vooral vertrouwen in het proces, dan ga je vanzelf de effecten ervaren.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Het proces van mediteren is vergelijkbaar met het opbouwen van je conditie door sport, of het leren bespelen van een instrument. Alleen als je oefent en dit geruime tijd volhoudt, ga je de effecten ervaren.

De mate en de tijd waarin je effect ervaart, verschilt per persoon. Er zijn mensen die na de eerste keer al sterke effecten merken, waar anderen na twee weken of pas twee maanden milde effecten waarnemen. Geef jezelf vooral de ruimte en tijd om dit zelf te onderzoeken. Positieve effecten zul je op den duur bijna zeker ervaren.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

De ideale duur van een meditatiesessie varieert per individu. Voor beginners is 5-10 minuten een goed startpunt. Naarmate je comfortabeler wordt, kun je dit geleidelijk verhogen. Het belangrijkste is consistentie, niet de lengte van de sessie.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Uitgangspunt bij het mediteren is om de ademhaling gewoon volledig natuurlijk te laten zijn. Je probeert dus niet op een speciale manier te ademen. Het is erg verleidelijk om te denken dat er iets meer te doen is dan dat, maar eigenlijk is dit alles. Met meditatie laten we alles natuurlijk verlopen, dus het gaat om het observeren van van het natuurlijke ritme van de in- en uitademing.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Sommige dagen voel je je misschien compleet herboren, vol energie, met een heldere geest en kan je de ademhaling eenvoudig blijven volgen. Maar de volgende dag word je misschien juist overweldigd door gedachten en emoties en heb je het gevoel dat je de de concentratie op de ademhaling nog geen seconde volhoudt. Daarbij kan je misschien ervaren dat er juist meer onrust ontstaat door de meditatie.
Deze (beide) ervaringen zijn ontzettend belangrijk. Emoties en gevoelens worden door meditatie beter zichtbaar. De bedoeling is om ze gewoon allemaal te ervaren. Zonder te oordelen met goed of fout, negatief of positief.

Kenmerken onrust
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Tijd is vaak de grootste hindernis. Als het gaat om de 30 dagen reeks: Iedere sessie vraagt dagelijks 15-18 minuten van je tijd. Na week 2 ga je de voordelen van meditatie vaak al ervaren. Hoewel een kwartiertje op 24 uur voor iedereen in te plannen is, vraagt het, net als je tanden poetsen, wel om vastbeslotenheid. Reserveer daarom 15 minuten per dag in je agenda. Kies een vaste plek waar je rustig kan zitten en laat je huisgenoten/ gezinsgenoten weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Deze vraag is heel typerend voor de doelgerichte perfectionist die in ons allemaal zit. Er is altijd die kritische stem die vraagt of we “het wel goed doen”. Die perfectionist is ook diegene die stress veroorzaakt. Het grappige is dat je in meditatie niets verkeerd kan doen. Ervaringen tijdens het mediteren zoals afdwalende gedachten, fysiek ongemak, onrust of zware emoties willen niet zeggen dat je het niet goed doet. Eerder het tegenovergestelde! Deze ervaringen zijn van essentieel belang omdat ze je inzicht geven in je denkpatronen en overtuigingen.
Dus streef vooral niet naar resultaten, maar vertrouw gewoon op het proces en de veranderingen gebeuren echt vanzelf.

Kenmerken onrust
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Team Ondersteuning, wij helpen je graag!

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

In slaap vallen tijdens meditatie komt regelmatig voor. Dit kan een teken zijn van ontspanning of vermoeidheid. Probeer meditatie op een ander tijdstip te beoefenen of in een minder comfortabele positie om wakker te blijven.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Elke houding die je met gemak kunt volhouden, is in principe geschikt voor meditatie. Maar het liggen heeft een nadeel: er is een groot risico dat je in slaap valt. Het kost daarmee meer moeite om alert en gefocust te blijven.
Daarom is zitten over het algemeen het prettigste. Het stimuleert een ontspannen en tegelijkertijd alerte houding.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Ja, meditatie kan effectief zijn in het beheersen van chronische pijn. Het helpt de focus te verleggen van de pijn en kan de perceptie van pijn in de hersenen veranderen. Mindfulness en bodyscan meditaties zijn bijzonder nuttig in dit opzicht.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Nee. Gedachten blijven komen en gaan. Maar met meditatie leer je de verhaallijnen rond de gedachten sneller op te merken, ruimte te geven en daarmee eenvoudiger los te laten.

Gedachten zijn namelijk niet het probleem. Het is de manier waarop we (gewend zijn) ermee mee om te gaan wat het vaak ongemakkelijk maakt. Vaak zijn we bijvoorbeeld gewend om opkomende gedachten te serieus te nemen, te analyseren, ermee te identificeren en voor waarheid aan te nemen.
Meditatie leert je om gedachten te observeren en ze te zien voor wat ze werkelijk zijn.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 0

Wanneer je continue reageert op gedachten en stimuli uit de omgeving, is het lastiger om je concentratie vast te houden. Het stilzitten geeft je eenvoudiger toegang tot een scherpte van je geest. Een spiegel die aangeeft hoe druk, springerig en ongrijpbaar je geest kan zijn. Daarnaast zal je merken dat het stil zitten steeds eenvoudiger wordt. Maar als je rechterop wilt gaan zitten of even je handen verplaatsen, is dat geen probleem. Doe het dan wel met aandacht, zo blijf je in de meditatie.

Kenmerken onrust
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Net als bij sport en het bespelen van een instrument is oefening nodig om de vaardigheid te leren. Met meditatie train je de geest om mentaal te fit te blijven; dit vraagt om structurele herhaling. Vooral in de eerste vier weken is dagelijkse training belangrijk om routine op te bouwen en concrete verandering te ervaren.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Nee, je hoeft nergens in te geloven! 30NOW maakt gebruik van effectieve meditatietechnieken die wetenschappelijk zijn onderzocht. Deze staan los van religie, goeroes en overtuigingen. Het gaat erom dat je zelf gaat onderzoeken hoe meditatie voor jou kan werken. Daarvoor heb je wat geduld nodig, vertrouwen en doorzettingsvermogen, maar géén geloof. 

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Over het algemeen zijn de ochtenden het meest prettig wanneer je begint met meditatie. Maar het is aan te raden om de sessies te volgen op het moment van de dag dat het beste bij jou past, zodat je jezelf niet hoeft te forceren. Mediteren kan ook uitstekend wanneer je thuiskomt van je werk of voordat je gaat slapen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Zoek een redelijk rustige, comfortabele plek waar je niet snel gestoord wordt. Het helpt als je deze plek associeert met rust; dus niet achter een vol bureau of naast een volle wasmand. Maar belangrijk is dat je 30NOW overal kan beluisteren, dus je kunt ook gewoon je ogen sluiten.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

We hebben geleerd dat controle belangrijk is omdat we hiermee de dingen in en om ons heen kunnen beheersen. Dit is het grappige bij emoties en gedachten. Ze worden juist heviger wanneer je ze onder controle probeert te krijgen waardoor je nog meer het gevoel kan krijgen dat je de controle verliest.

Met meditatie train je je geest om los te laten waarmee de ruimte en vrijheid vanzelf ontstaat.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 0

De meeste mensen zijn continue bezig met een strijd om te krijgen wat ze denken nodig te hebben om gelukkig te worden. Dit terwijl je je leven pas kan verbeteren als je eerst de dingen accepteert zoals ze zijn.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 0

Net als verandering is pijn onvermijdelijk. Maar wanneer je het veroordeelt en er weerstand tegen creëert, dan wordt de pijn versterkt in plaats van verzacht. Hieruit ontstaat lijden.
Via meditatie leer je jouw verhalen (gedachtegangen) te doorzien en los te laten. Daarbij verleg je je focus waarmee de pijn uit zichzelf zal weggaan of in ieder geval draaglijker worden.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Alles is continue aan het veranderen. Als je weerstand geeft tegen verandering door je vast te houden aan een ideaalbeeld, zal je blijven worstelen. Met meditatie kan je ontdekken hoe je met de stroom mee kan gaan door een open en flexibele geest te ontwikkelen die zaken gemakkelijk accepteert.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 1

Misschien lijkt het een saaie manier om je tijd mee door te brengen. Maar de ademhaling is iets wat je altijd bij je hebt en wat continu doorgaat. Daar hoef je niets voor te doen. De relatief rustige herhalende elementen maken de ademhaling erg geschikt als focuspunt. Door je ademhaling te volgen geef je je geest minder mogelijkheden om af te dwalen, waardoor je vanzelf meer ruimte gaat ervaren voor nieuwe inzichten.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 0

De beginnersgeest is een houding die de basis vomt voor iedere meditatie. Het staat voor het oprecht openen voor wat zich voordoet. Vrij van vooroordelen, vrij van verwachtingen, maar wel oprecht nieuwsgierig. Vanuit deze open houding zul je merken dat je de kracht van meditatie het sterkste ervaart.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 0
Thumbs Down Icon 0

Als eerste helpt het om de slaperigheid te verkennen. Is het een mentale slaperigheid of voel je je fysiek vermoeid?
Een paar tips:
> Voordat je van start gaat met de dag-sessie kan je wat rustige rek- en strek-oefeningen doen en je lichaam wat losschudden.
> Het helpt om zoveel mogelijk rechtop te zitten.
> Slaperigheid uit zich vaak in afdwalende gedachten. De beoefening van concentratie (bijvoorbeeld op de ademhaling) is hierbij vaak erg effectief. Je kunt ook even je ogen open doen tijdens de meditatie om weer wat alerter te worden.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Wij adviseren om tijdens het mediteren rechtop te zitten. Gebruik een stoel met een stevige maar comfortabele ondergrond. Een keukenstoel is bijvoorbeeld erg geschikt
Gebruik een kussentje als je dat prettig vindt
Lichaamshouding:

> Voeten plat op de grond

> Handen rustend op je bovenbenen of in je schoot

> Rug recht

> Schouders los ontspannen

> Mond ontspannen gesloten

> Kin een klein beetje ingetrokken

> Je tong zachtjes rustend tegen je gehemelte
>(een aandachtige en toch ontspannen houding)

Zo ziet dat eruit

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.

Mindfulness verwijst naar:

  • De mindfulnesstraining, ontwikkeld om mensen te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties.
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Een goede meditatiehouding is er een die comfortabel en stabiel is. Je kunt op een stoel zitten met je voeten plat op de grond, of op een kussen op de grond met gekruiste benen. Zorg ervoor dat je rug recht is maar niet gespannen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

In het begin vraag je je natuurlijk steeds af of je het wel goed doet. De meest voorkomende valkuil is waarschijnlijk het veroordelen van je eigen meditatie. Dit staat namelijk haaks op het uitgangspunt van mediteren waarin je ruimte, acceptatie en rust laat ontstaan.
Het is één van de grote tegenstrijdigheden van meditatie dat je pas van de voordelen kunt profiteren als je al je verwachtingen loslaat en de dingen accepteert zoals ze zijn.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

In het westen doen we vaak aan zelfontkenning en wordt eigenliefde gezien als egoïstisch. Grappig genoeg is juist het omgekeerde vaak het geval. Mensen die van zichzelf houden, geven makkelijker liefde aan de andere dan mensen die niet van zichzelf houden. Daarnaast plaatst iemand bij egoïsme zichzelf boven de ander, waarbij in het geval eigenliefde er vaak een gevoel van eenheid wordt ervaren. Bij meditatie ga je terug naar een bron waar gevoelens van liefde nooit uitgeput raakt en die bij iedereen aanwezig is. Zodra je je eigen bron vindt en vollop ervaart kan je liefde op anderen overbrengen.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Wat je misschien als een nadeel kan ervaren is dat je routinematig tijd moet investeren en je oprecht moet willen openstellen voor de mogelijke inzichten die meditatie kan brengen. Mediteren is verder niet altijd geschikt voor mensen met psychiatrische klachten, zoals onbehandeld trauma of een depressie die nog niet in de herstelfase is.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Meditatie leert je om je geest te kalmeren, concentratie te ontwikkelen en je bewustzijn te vergroten. Met meer bewustzijn van je denkpatronen en emotionele gewoonten, leer je om op een meer objectieve en bekwame manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Dit helpt je om wat makkelijker met het leven om te gaan, en mee te gaan. Je gaat emoties beter begrijpen en je kan je impulsiviteit en reactiviteit eerder herkennen en soms ook gaan  doorbreken.

Een ander resultaat is een scherpere focus. Meditatie kan je vermogen om te focussen en te concentreren vergroten. 

Het kan ook helpen bij het verlichten van slaapproblemen en slapeloosheid doordat je leert te stoppen met piekeren. Verdere veelgenoemde  voordelen kunnen zijn:

  • Gevoel van geluk/ gemoedsrust
  • Minder emotionele reactiviteit; minder intense negatieve emoties en stemmingswisselingen
  • Meer inlevingsvermogen
  • Meer creativiteit en zelfontplooiing
  • Afname van angstklachten
  • Voorbeelden van fysieke voordelen:
  • Lagere hartslag
  • Lagere bloeddruk
  • Sneller herstel van stress
  • Diepere en langzamere ademhaling
  • Ontspanning van de spieren
    Beter kunnen omgaan met (chronische)  pijn
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 1
Thumbs Down Icon 0

Als je regelmatig mediteert, kan je spirituele ervaringen hebben. Door middel van concentratieoefeningen laat je je gebruikelijke gedachten en patronen los en richt je je op het huidige moment. In dit moment kan je een glimp of sterke kracht ervaren van spirituele dimensies. Uiteindelijk is het bewust aanwezig zijn met lichaam en geest al een spirituele activiteit op zichzelf. Andere spirituele ervaringen die je zou kunnen hebben:

  • Gevoel van ultieme verbondenheid
  • Energiestroom waardoor je je ruimer en meer in contact voelt.
  • Ervaring van innerlijke geluiden, kleuren of vormen.
  • Ervaring van grenzeloze, onvoorwaardelijke liefde.
  • Stroom van goedheid en acceptatie.
  • Prettige ervaring van de lege of vergankelijke aard van alles.
  • Het oplossen van je lichaam in licht of samenvloeiing met de omgeving.
  • Ervaren van een continue aanwezigheid van een allesomvattende rust.
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 9
Thumbs Down Icon 0

Staat jouw vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op!

Aankondigingen met deelnamelink in je mailbox ontvangen?

This page is automatically translated, there may be occasional inaccuracies.