23 oktober – 11 december 2024
De moed van vergevingsgezindheid
Rust en harmonie vinden in onszelf en in de wereld om ons heen
Frits Koster & Joyce Cordus
“Vergeven is als het vrijlaten van een gevangene en ontdekken dat je zelf de gevangene was” – Lewis B. Smedes
Wil je de kracht vinden om de angel uit de pijn te halen en meer vreedzaam te leven te midden van littekens uit het (recente) verleden? Wil je de vrijheid voelen om het verleden los te laten en ruimte te creëren voor verzachting?
Wrok, boosheid en frustratie leveren vaak negativiteit en dus stress op. In de live online cursus Vergevingsgezindheid leer je (meer) compassie te hebben met hoe dingen lopen. Met de zaken die je nou eenmaal niet of moeilijk kunt veranderen omdat je er geen invloed op hebt. In plaats van proberen deze tegen wil en dank te veranderen, kun je er met meer begrip en compassie naar kijken.
In alle religies en wijsheidstradities wordt de waarde van vergevingsgezindheid erkend als een manier om meer in harmonie met onszelf en met de wereld om ons heen te kunnen leven en samenleven. Bovendien bevestigt hedendaags onderzoek dat vergevingsgezindheid kwaliteiten heeft die gezondheid en welzijn bevorderen.
Vergevingsgezindheid kan gezien worden als een bewuste, weloverwogen beslissing om gevoelens van wrok jegens jezelf of iemand die jou gekwetst heeft los te laten, ongeacht of ze jouw vergeving wel of niet verdienen. Het kan hier gaan over iets doms of een ethische uitglijder die je zelf gemaakt hebt of over iets dat je door een ander is aangedaan.
Tijdens deze online Live cursus zullen we verschillende vormen van vergevingsgezindheid gaan verkennen. Zo gaan we aandacht besteden aan vergevingsgezindheid m.b.t. onszelf, aan vergeving vragen en aan het vergeven van anderen. We doen dit op individueel niveau en in relatie tot groepen en gemeenschappen. Bovendien komt ook de toenemende polarisatie in de wereld om ons heen aan bod. Er zal echter ook aandacht zijn voor allerlei dilemma’s en moeilijkheden bij de beoefening en hoe we ook hier compassievol mee kunnen en mogen omgaan.
De training heeft een niet-religieus karakter; we zullen vergevingsgezindheid op verschillende manieren verkennen:
- In theorie – via uitleg over de verschillende vormen van vergevingsgezindheid. Hierin wordt vergevingsgezindheid verbonden met kennis vanuit wetenschappelijk onderzoek en vanuit de neuro- en de positieve psychologie.
- In praktijk – middels geleide mindfulness-based meditatieoefeningen en interpersoonlijke verkenningen in twee- of drietallen m.b.v. de break-out rooms in Zoom. Deelnemers die liever niet meedoen aan deze interpersoonlijke verkenningen kunnen een schrijfoefening doen als alternatief.
- Met behulp van oefensuggesties aan het eind van elke sessie – hoe kun je vergevingsgezindheid verder ontwikkelen en integreren in het dagelijkse leven.
De Live online cursus ‘De moed van vergevingsgezindheid’ kan bijdragen aan een leven met meer innerlijk evenwicht.
‘De moed van vergevingsgezindheid’ is geschikt als je minimaal een jaar vertrouwd bent met de beoefening van mindfulness en zoekt naar verdieping van de beoefening en/of naar wegen voor innerlijke verzachting – naar jezelf en naar anderen.
Bij twijfel of deelname passend is, kan contact worden opgenomen met één van de begeleiders: Joyce Cordus, e-mailadres [email protected] of Frits Koster e-mailadres [email protected]
Deze cursus duurt zes weken met thema’s en oefeningen die op elkaar aansluiten.
Wekelijks is er op woensdagavond een online live sessie van ongeveer 105 minuten. We doen dan oefeningen met elkaar en er is ruimte voor uitwisseling. Er is na afloop maximaal een half uur om nog na te praten. De live sessies zijn vanaf de volgende dag terug te zien, met uitzondering van de uitwisselingen in break-out rooms en het napraten.
Tijdens de cursus kun je via de startpagina en weekpagina’s ervaringen delen met groepsleden. Zo nodig kun je de begeleiders mailen voor persoonlijke vragen.
Data Live Zoom-sessies:
- Sessie 1; woensdag 23 oktober 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 2; woensdag 30 oktober 2024 van 19.30- ±21.15 uur.
- Sessie 3; woensdag 13 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 4; woensdag 20 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 5; woensdag 27 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 6; woensdag 11 december 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
Dit is wat je kan verwachten
6 online Live-sessies
6 woensdagavonden van 19.30 tot 21.15 uur een live bijeenkomst via Zoom met alle deelnemers.
Zes online Live-sessies van ongeveer 105 minuten per bijeenkomst. Hierin worden geleide meditatieve verkenningen, theoretische achtergronden en interpersoonlijke verkenningen (via break-out rooms) aangeboden. Als je liever niet meedoet aan de interpersoonlijke verkenningen wordt een schrijfoefening aangeboden als alternatief.
De data:
- Sessie 1; woensdag 23 oktober 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 2; woensdag 30 oktober 2024 van 19.30- ±21.15 uur.
- Sessie 3; woensdag 13 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 4; woensdag 20 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 5; woensdag 27 november 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
- Sessie 6; woensdag 11 december 2024 van 19.30 – ±21.15 uur.
Leesmateriaal en relevante bronnen
Naast de online syllabus krijg je toegang tot aanvullende en relevante bronnen die je helpen je begrip en toepassing van vergevingsgezindheid te verdiepen.
Formele en informele oefensuggesties
De formele oefeningen met onder andere geleide meditaties zijn gericht op het ontwikkelen van vergevingsgezindheid. De informele suggesties helpen om vergevingsgezindheid in het dagelijks leven toe te passen.
Ondersteuning en verbinding
Niet alleen tijdens de live sessies, maar ook via de Cursus Startpagina kun je reacties en vragen delen, evenals de reacties en vragen van andere deelnemers lezen. Dit geeft aanvullende ondersteuning tijdens deze live cursus.
Terugkijken
De Live sessies worden opgenomen zodat je deze vanaf de volgende dag kunt terugkijken (echter niet de uitwisselingen in break-out rooms).
Daarnaast behoud je na afloop van de cursus toegang tot het cursusmateriaal.
- Met een actief Lidmaatschap behoud je onbeperkt toegang tot het cursusmateriaal.
- Zonder lidmaatschap blijft het cursusmateriaal na afloop van de cursus nog 3 maanden toegankelijk.