We helpen je graag

Kun je het antwoord op je vraag hieronder niet terugvinden? Vul dan onderstaand formulier in. Team Ondersteuning neemt dan spoedig contact met je op.

  • We maken gebruik van een ticketsysteem voor een gestroomlijnde communicatie.
  • Wees met het beschrijven van je vraag of opmerking zo volledig mogelijk, zodat we je goed kunnen helpen.
  • Na het versturen van het formulier ontvang je een bevestiging in je mailbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, jpeg, Max. bestandsgrootte: 128 MB.

Doorzoek 250+ veelgestelde vragen

De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen is een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht: een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in stijlen en inhoud van de aangeboden meditaties, sluiten ze alle aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die andere kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.

Zie ook 30NOW.nl/over-30now

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 4
Thumbs Down Icon 0

Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.

Mindfulness verwijst naar:

  • De mindfulnesstraining, ontwikkeld om mensen te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties.
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Wat je misschien als een nadeel kan ervaren is dat je routinematig tijd moet investeren en je oprecht moet willen openstellen voor de mogelijke inzichten die meditatie kan brengen. Mediteren is verder niet altijd geschikt voor mensen met psychiatrische klachten, zoals onbehandeld trauma of een depressie die nog niet in de herstelfase is.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 3
Thumbs Down Icon 0

Net als bij sport en het bespelen van een instrument is oefening nodig om de vaardigheid te leren. Met meditatie train je de geest om mentaal te fit te blijven; dit vraagt om structurele herhaling. Vooral in de eerste vier weken is dagelijkse training belangrijk om routine op te bouwen en concrete verandering te ervaren.

Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 2
Thumbs Down Icon 0

Als je regelmatig mediteert, kan je spirituele ervaringen hebben. Door middel van concentratieoefeningen laat je je gebruikelijke gedachten en patronen los en richt je je op het huidige moment. In dit moment kan je een glimp of sterke kracht ervaren van spirituele dimensies. Uiteindelijk is het bewust aanwezig zijn met lichaam en geest al een spirituele activiteit op zichzelf. Andere spirituele ervaringen die je zou kunnen hebben:

  • Gevoel van ultieme verbondenheid
  • Energiestroom waardoor je je ruimer en meer in contact voelt.
  • Ervaring van innerlijke geluiden, kleuren of vormen.
  • Ervaring van grenzeloze, onvoorwaardelijke liefde.
  • Stroom van goedheid en acceptatie.
  • Prettige ervaring van de lege of vergankelijke aard van alles.
  • Het oplossen van je lichaam in licht of samenvloeiing met de omgeving.
  • Ervaren van een continue aanwezigheid van een allesomvattende rust.
Vond je deze info nuttig?
Thumbs Up Icon 9
Thumbs Down Icon 0