Dagelijks Live Meditaties & Lezingen

Live Lezing met Dick Verstegen en Misha Beliën

Zenmonnikschap anno nu

Toelichting WEERGEVEN

Zoom Deelname-knop voor Zondag 20:00
0Uren0Minuten0Seconden

Geplande

Live sessies

Bekijk als:
maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
dinsdag 1 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: Alles gaat een keer kapot

  Soms is het goed eens erover na te denken dat alle dingen vergankelijk zijn. Daardoor zien we dingen beter in hun juiste verhouding.

woensdag 2 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Meditatie in beweging

  We bewegen langzaam en aandachtig, zonder streven, zonder haast. Zo wordt iedere beweging een meditatie, niet anders dan het volgen van de ademhaling. Aangenaam en verstillend. Een mooie overgang naar dagelijks bezig zijn.
  Voor iedereen toegankelijk; waar nodig kun je de bewegingen aanpassen aan je eigen vermogen en behoefte.

donderdag 3 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Zoals het is. Meditatie met weinig woorden

  In de stilte zijn woorden vergeten. In absolute helderheid tonen de dingen zich zoals ze zijn. — Zen Master Hung-chi Chen-chueh (1091-1157)

vrijdag 4 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Guido Scholte: Right Now it's like this

  Op dit moment is het zo. Een eenvoudige en behulpzame reminder om het huidige moment te kunnen ontvangen, precies zoals het zich aandient. Vandaag onderzoeken we of en hoe deze zin behulpzaam kan zijn in onze meditatie oefening.

zaterdag 5 november
zondag 6 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha adem buik, zonder voorkeur en met meer stilte.

  We laten de aandacht zachtmoedig rusten bij de buik met de adembeweging als basis. Voor velen is shamatha meditatie vertrouwd geworden en daarom is er meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch ook in gezamenlijkheid, de aandacht stabiliseren.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ciska Matthes: Het Peace Poster Project - een virtuele wandeling

  Begin dit jaar lanceerde Ciska het peaceposterproject. Posters met spirituele teksten zomaar op straat om de mensen te inspireren. Met thema’s als dankbaarheid, in het moment blijven, niet oordelen, vriendelijkheid. Soms in citaten van beroemdheden als Jimi Hendrix en de Dalai Lama, soms zelf geformuleerd.
  Tot nog toe hingen er drie campagnes in resp. Amsterdam, Haarlem en Tilburg. Deze lezing is een virtuele wandeling langs de posters. Ciska zal over haar motivatie voor dit project uitweiden. We zullen foto’s van de posters bekijken en reflecteren op hun betekenis. Het gaat altijd om innerlijke vrede….

maandag 7 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joost van den Heuvel Rijnders: Kijken met de ogen van Adam en Eva

  Joost beoefent sinds 1995 vipassana. Hij mediteerde bijna drie jaar in Birma en Nepal en sinds 2004 begeleidt hij retraites. Hij is auteur van ‘Terug naar de markt’ en ‘Terug naar het hart’. Beide boeken gaan over het toepassen en integreren van meditatie en boeddhisme in het dagelijks leven.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Guido Scholte: Vipassana Meditatie. Thema - Handelingen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Handelingen

dinsdag 8 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria Kea: Medevreugde een prachtige oefening

  een oefening om het hart te openen

woensdag 9 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Katleen Janssens: Liefdevolle vriendelijkheid

  In deze meditatie oefenen we liefdevolle vriendelijkheid bij wat zich toont in het moment.

donderdag 10 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Van huis-tuin-keuken-bewustzijn naar gewaarzijn

  In de dagdagelijkse dingen leven we met een bewustzijn dat vooral gericht is op regelen, doen en interactie. Laten we dit het huis-tuin-en-keuken-bewustzijn noemen. In meditatie oefenen we in een groter gewaarzijn dat alles van de werkelijkheid omvat. Beide zijn waardevol en kunnen worden herkent in ons menszijn.

vrijdag 11 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Guido Scholte : Behulpzaam of niet?

  Tijdens onze meditaties komt er van alles voorbij. Sommige van deze ervaringen kunnen ons ondersteunen terwijl andere vooral obstakels lijken/zijn. Hoe en wat leren we onderscheiden en hoe reageren we daar in onze meditatie op? Vandaag verkennen we dit thema.

zaterdag 12 november
zondag 13 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Marion Werger : Uit je hoofd, in je lijf met yoga en ademwerk

  Marion nodigt je van harte uit deze ochtend om fijne strekkingen te ervaren in het lichaam, de geest te kalmeren en je longen te openen met ademwerk.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Marjolein Janssen: Compassiezaadjes

  Compassie is het trillen van het hart in aanwezigheid van lijden, vergezeld van de wens om dat lijden te verzachten. Het is een open, vriendelijke en zelfs liefdevolle houding. Tijdens deze lezing en meditatie gaan we compassiezaadjes planten voor onszelf, anderen en de wereld. Aan het eind van de avond is er gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. (Deze lezing staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’.)

maandag 14 november
 • 10:00 – 10:45 Live Meditatie met Frits Koster: Compassioneel Ademen

  In deze meditatieoefening kun je kennismaken met Tonglen: een eeuwenoude beoefening die in Tibet is ontstaan en die in psychologische zin in veel culturen teruggevonden kan worden. In de Mindfulness-Based Compassionate Living of MBCL-training hebben we deze beoefening geadopteerd als Compassioneel Ademen. Ons ingebouwde stresssysteem wil het liefst problemen oplossen of wegduwen … in deze intieme en ook wel paradoxale verkenning word je uitgenodigd het lastige juist een keer te verwelkomen op een specifieke, zorgzame en niet-forcerende manier … en je te openen voor iets behulpzaams of een heilzaam alternatief.

  N.B. Deze oefening staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’, vanaf 10.30 uur is er voor wie wil nog 10-15 minuten ruimte voor uitwisseling en extra uitleg over deze bijzondere beoefening.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Katleen Janssens: Vipassana Meditatie. Thema - Anatomische delen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Anatomische delen

dinsdag 15 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: Mediteren hoeft nooit saai te zijn

  Als we de juiste balans in meditatie vinden, is het heel fijn te mediteren. Als we het saai beginnen te vinden, doen we vaak iets niet helemaal goed en is het zaak de balans te herstellen.

woensdag 16 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Alleen maar 'ik ben'

  Keer steeds terug naar het pure besef: ‘ik ben’. Rusten in het zijn. Laat al het andere, alles extra, terzijde. Alleen maar dit.

donderdag 17 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Je hart openen

  Meditatie waarin we ons liefdevolle hart openen, ons vervolgens verbinden met ons compassievolle hart en tenslotte met ons dankbare hart. Van daaruit kunnen we gaandeweg ook onszelf met meer mildheid leren bejegenen. There is no need for temples; no need for complicated philosophy. Our own brain, our own heart is our temple; the philosophy is kindness. 14th Dalai Lama

vrijdag 18 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Verzachting bij pijn

  Pijn is de poort naar bevrijding. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt. Pijn nodigt uit tot extra gewaarzijn, want hoe ga je er in godesnaam mee om? Het is indringend aanwezig, triggert onherroepelijk weerstand en van nature willen we ervan weg. In meditatie kiezen we bewust een andere weg; de weg van zachte toenadering. Ik neem je mee…

zaterdag 19 november
zondag 20 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha adem buik, zonder afkeer en met meer stilte.

  We laten de aandacht zachtmoedig rusten bij de buik met de adembeweging als basis. Voor velen is shamatha meditatie vertrouwd geworden en daarom is er meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch ook in gezamenlijkheid, de aandacht stabiliseren.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Phap Xa: Rust en helderheid

  We kunnen ons ervan bewust worden dat we juist in moeilijke tijden heel veel met onze rust en helderheid kunnen bijdragen. Het is belangrijk dat een kapitein in een storm op hoge zee rustig blijft en vanuit helderheid kan reageren. Moeilijke situaties kunnen pijnlijke gevoelens in ons naar boven brengen en als we weten, hoe we daar met rust en helderheid voor kunnen zorgen, geeft ons dat heel veel vertrouwen in onszelf. Met rust en helderheid herkennen we de voedingsbronnen van ons lijden en kunnen we een uitweg uit moeilijke situaties vinden.

maandag 21 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: De vrijheid van beheersing

  Een meditatie waarbij we oefenen in terughoudendheid of zelfbeheersing

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Mirjam Schild: Vipassana Meditatie. Thema - Elementen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Elementen

dinsdag 22 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mirjam Schild: De fundamentele activiteiten van aandachtig zijn

  In deze serie van 3 meditaties gaan we dieper in op wat aandachtig zijn nou precies is.Vandaag nummer 3: doordringen in de natuur van de verschijnselen.

woensdag 23 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria Kea: Het lichaam is altijd eerlijk

  ben je bereid te luisteren?

donderdag 24 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Vergroot je veerkracht met compassie

  Door compassie te ontwikkelen, vergroot je jouw hartgedragen bewustzijn. Een krachtig hart gevuld met mildheid & liefde brengt meer veerkracht om mee te bewegen met de stromen van het leven.

vrijdag 25 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Gerjan Schoemaker: Concentratie-meditatie gericht op de 'juiste inspanning'

  Concentratie-meditatie gericht op de ‘juiste inspanning’ en ‘juiste opmerkzaamheid’. We gebruiken de adem zoals deze waarneembaar is bij de buik als meditatieobject.

zaterdag 26 november
zondag 27 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Begroeten en verwelkomen

  In deze meditatie beginnen we met een begroetingsoefening die gedaan wordt met rustige bewegingen om van daaruit de overgang te maken naar naar in stilte zitten en alles wat zich daarbij aandient met open aandacht te verwelkomen.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Dick Verstegen en Misha Beliën: Zenmonnikschap anno nu

  Leraar (Dick Verstegen) en leerling (Misha Beliën) van Zen Centrum Nijmegen gaan in gesprek over het het zijn van zen-monnik in deze tijd. Het wordt een interactieve sessie op Zoom, waaraan ook deelnemers kunnen bijdragen.

maandag 28 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Aan wie verschijnt deze ervaring?' Zelf-onderzoek

  Meestal zijn we gericht op onze waarnemingen; onze gevoelens, gedachten en alle zintuigelijke indrukken. Nu keren we de aandacht eens om, naar binnen. Wie of wat neemt dit alles waar? Is er een ‘persoon’ te vinden aan wie het leven verschijnt? Of is die persoon eigenlijk ook maar een gedachte?
  Door de illusie van een tastbaar ‘ik’ te ontsluieren, ontdekken we onze oorspronkelijke staat van stilte, ruimte en vrede.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Marjolein Janssen: Vipassana Meditatie. Thema - Lichaam in ontbinding.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Lichaam in ontbinding

dinsdag 29 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mirjam Schild: Samen zitten in aandacht

  Ontspannen aanwezig zijn in het lichaam en bij de adem.

woensdag 30 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Katleen Janssens: De smaak van gelijkmoedigheid.

  Gelijkmoedigheid wordt genoemd als één van de vier goddelijke verblijfplaatsen. Wat betekent het voor ons als beoefenaars? En hoe kunnen we het ervaren en ontwikkelen? In deze meditatie verkennen we hoe we deze kwaliteit op een toegankelijke manier in de beoefening kunnen inbrengen.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
donderdag 1 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: You can lead a horse to water but you can't make him drink

  Dit Engelse spreekwoord is ook van toepassing op meditatie. We wijden onze aandacht aan ons midden en keren weer terug telkens als we afgeleid zijn, maar we kunnen geen dwang gebruiken

vrijdag 2 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Aandacht voor het goede in je leven

  De positieve aspecten van ons leven kunnen soms ondergesneeuwd raken door de moeilijkere ervaringen die we op ons pad krijgen. In deze meditatie richten we onze aandacht bewust op een aantal positieve punten die in ons leven wellicht vanzelfsprekend lijken. Zo de aandacht richten kan ons dankbaar en vreugdevol stemmen en ons welzijn ondersteunen.

zaterdag 3 december
zondag 4 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha meditatie neus, zonder voorkeur en met meer stilte.

  We laten de aandacht ontspannen rusten bij de neusvleugels waar de adem in en uitstroomt. Er is meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch in gezamenlijkheid, de aandacht te verfijnen.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Phap Xa: De weg van liefde en begrip

  Liefde en begrip zijn twee belangrijke voorwaarden voor geluk in ons dagelijks leven. De weg van liefde en begrip is een weg, die we ons hele leven kunnen gaan en daarbij steeds nieuwe dingen kunnen ontdekken over onszelf en anderen. In het boeddhisme wordt gesproken over de vier onmetelijke aspecten van ware liefde, waar we in deze lezing dieper op in zullen gaan.

maandag 5 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Riët Aarsse: Ontvangen als het grootste geven

  Goed’ gegeven is een groot geschenk aan de ontvanger en de gever. In deze meditatie gaan we stilstaan bij ‘goed’ ontvangen als geschenk aan gever en ontvanger. De beoefening nodigt ons uit te landen in verbondenheid die ontstaat als onze hartgeest zich opent.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Riët Aarsse: Vipassana Meditatie. Thema Gevoelstoon - prettig

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Gevoelstoon (vedana) – prettig (sukha)

dinsdag 6 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Frits Koster: Niets doen

  We kunnen twee manieren onderscheiden waarop we mindfulness of opmerkzaam kunnen zijn: gefocust en receptief. Beide zijn van waarde. De gefocuste aandacht gaat bij ijverige, geëngageerde mensen wel gauw domineren, terwijl receptieve opmerkzaamheid minder inspanning kost en vaak juist meer wijsheid brengt.

  In deze meditatie zullen we – na een verkenning van de beide vormen – de tweede vorm van opmerkzaamheid nader gaan belichten en word je uitgenodigd te zitten zonder iets te hoeven doen.

woensdag 7 december
donderdag 8 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: Op adem komen

  Zitmeditatie met aandacht voor de adembeweging

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ank Schravendeel en Mirjam Schild: Chronisch ziek, een kans?

  In aansluiting op het thema crisis als kans, gaan Ank Schravendeel en Mirjam Schild in gesprek met elkaar over chronisch ziek zijn en de implicaties daarvan op ons dagelijkse leven. En bovenal de kansen die dat heeft geboden voor ons leven en ons meditatieproces.

  De vraag die we onszelf en de luisteraars willen stellen: kan ziekte ook een hefboom zijn om tot transformatie cq verandering te komen? Zowel voor ons dagelijks leven, onze automatische reactiepatronen als ook de ontwikkeling op ons meditatie pad.
  We nodigen je uit deel te nemen aan deze interactieve lezing waarbij je van harte wordt uitgenodigd om via de chat ook je eigen ervaringen met ons en de luisteraars te delen.

  We ontmoeten je graag op Donderdag 8 December van 20-21.15 uur

  Deze lezing staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’.

vrijdag 9 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Eveline Brandt : Vrijgevigheid

  Van vrijgevigheid – het geven van onze tijd, aandacht, misschien ook geld of spullen – worden we gelukkiger, blijkt steeds weer uit onderzoek. We kunnen ook in meditatie letterlijk oefenen om vrij te geven, om niet vast te klampen aan gedachten, gevoelens maar ze los te laten, vrij te laten. En we eindigen onze meditatie met een intentie: hoe zou jij vrijgevigheid willen beoefenen in je dagelijks leven?

zaterdag 10 december
zondag 11 december
 • 20:00 – 21:15 Live Boekbespreking met Tom Hannes: Waarom de Boeddha zo van lijstjes hield

  Soms lijkt het alsof het hele boeddhisme alleen maar uit lijsten bestaat: de drie toevluchten, de vier edele waarheden, de zes werelden, de zeven ontwakingsfactoren… Ze benadrukken de praktische kant van de boeddhistische levensfilosofie. De Boeddha en de latere boeddhistische scholen waren er duidelijk tuk op, maar op ons maken de opsommingen eerder een droge, saaie indruk.

  Ten onrechte, vindt Tom Hannes. In dit boek toont hij een verrassende levendigheid van de boeddhistische lijsten zodra we ze omarmen als praktische levensgezellen. Zwierig en met gevoel voor humor werkt hij een selectie van tien lijsten uit. Dat levert niet alleen een frisse kijk op de boeddhistische filosofie op, maar ook een getuigenis van hoezeer de antieke leer ons op de huid kan zitten om er haar werk te verrichten, om vrije en waardige mensen te zijn.

  Tom Hannes vertelt lichtvoetig en compromisloos, toegankelijk en grondig, o zo concreet en alles op z’n kop zettend.

maandag 12 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria kea: Zitten zonder agenda

  check je houding

dinsdag 13 december
woensdag 14 december
donderdag 15 december
vrijdag 16 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Blijven kijken

  De gedachten die ons komen plagen, zijn als spoken waar we teveel in geloven. Door gewoon niet langer weg te rennen maar stil te blijven kijken, verliezen ze hun overtuigingskracht en lossen op in het niets.
  Aandachtig kijken en helder zien is onze grootste kracht. In het licht van ons bewustzijn kunnen de schaduwen van illusie niet blijven bestaan.

zaterdag 17 december
zondag 18 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha met meer stilte.

  We laten de aandacht ontspannen rusten bij de neusvleugels waar de adem in en uitstroomt. Er is meer ruimte voor langer durende stilte om de aandacht te verfijnen.

maandag 19 december
dinsdag 20 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: Van donker naar licht

  Een meditatie voor de donkerste dagen van het jaar.

woensdag 21 december
donderdag 22 december
vrijdag 23 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Leni Cellini: Het leven vieren

  Met Kerstmis in aantocht, is de uitnodiging tijdens deze meditatie om stil te staan bij het geschenk dat het leven is. Het herdenken van de geboorte van Jezus kan hierin een inspiratiebron zijn. De feestelijke sfeer van de kerstperiode als een aanleiding om het leven te vieren, deze nieuwe dag te vieren, ons bestaan te vieren.

zaterdag 24 december
zondag 25 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Veilig, voldoende, verbonden, vrede

  We voelen ons niet altijd veilig of verbonden. Of we zijn ons heel erg bewust van alles wat we missen en waar we naar verlangen. Juist met feestdagen zoals kerst kan het zijn dat je je extra bewust bent van isolement, eenzaamheid, van verlangen naar rust en vrede en dat je dat niet of minder ervaart dan je zou willen. Deze meditatie richt zich op het cultiveren van meer vrede en vertrouwen in en mèt onszelf in ons leven, precies zoals het nu is.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ayya Virañani en Ank Schravendeel : Peace on earth

  Peace on earth, good wills for men is a traditional Christmas wish. So cultivating the wish for that, explicitly today, (rather than just saying it) be a gift for each other in the world.

  Dialoog tussen Ank en Ayya Virañani op deze bijzondere avond, voertaal is Engels. Welcome!

maandag 26 december
dinsdag 27 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Oefenen met klein gemak in het dagelijks leven.

  Net als een lichte regenbui verfrissend kan werken, kan een lichte RAIN-pauze helderheid en ruimte geven en in verbinding brengen met het hart.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Kees Klomp: Een betere wereld begint IN jezelf!

  Betekeniseconomie is een existentiële economische benadering. Dit betekent dat we moeten leren te ontdekken en herkennen hoe we het bestaande economische systeem geïnternaliseerd hebben. Wie het economische systeem wil veranderen, moet in zichzelf beginnen!

  Kees Klomp (1968) is getrouwd, vader van drie kinderen en woonachtig in Drenthe. Na een succesvolle loopbaan in de reclamewereld, richt Kees zich 2005 op de Betekeniseconomie; een seculiere vertaling van Kees’ boeddhistische levensbeschouwing. Sinds 2016 is Kees werkzaam in het onderwijs. Eerst als directeur van het Erasmus Instituut SMO, en sinds 2 jaar als lector Betekeniseconomie aan Hogeschool Rotterdam. Kees schreef verschillende boeken, waaronder THRIVE, Handboek Betekenisvol Ondernemen, Karmanomics en Betekeniseconomie.

woensdag 28 december
 • 10:00 – 10:45 Live Meditatie met Ciska Matthes: Metta meditatie

  Klassieke boeddhistische meditatie op metta, liefdevolle vriendelijkheid. We cultiveren een ruimhartige, liefhebbende houding tegenover alle levende wezens. Met een hart dat alles en iedereen omarmt, voorbij ieder verlangen, oordeel of bezwaar.

donderdag 29 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Jezelf ontmoeten in het donker

  In deze tijd van het jaar bewegen we langzaam weer vanuit het donker naar meer licht. Hoe schijn jij jouw licht van liefdevolle aandacht in de donkerte?

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Irène Kaigetsu Bakker: Zonder wrijving geen glans

  Belangrijk om te weten: Deze Sangha Live sessie wordt aangeboden via Zoom Meetings. Daarbij kun je je eigen camera inschakelen en andere deelnemers zien.

  In het kader van het thema ‘Crisis als kans’ is er een korte inleiding, tijd voor geleide meditatie en uitwisseling. We verkennen dit keer de V’s van Vergankelijkheid/veranderlijkheid, Vertrouwen en Veerkracht in roerige tijden.
  Wat kunnen we leren van een crisis in de wereld of in ons persoonlijke leven?
  Zonder wrijving geen glans!

vrijdag 30 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Oefenen met klein ongemak in het dagelijks leven.

  Net als een lichte regenbui verfrissend kan werken, kan een lichte RAIN-pauze helderheid en ruimte geven.

zaterdag 31 december

Dagelijks meditatie

Lezing op zondag

Met elkaar mediteren is makkelijker. We verzorgen bijna dagelijks een live meditatie in de ochtend van 10.00 – 10.30 uur en op de maandagavond van 20.00 – 20.45 uur. Wekelijks is er bovendien een live lezing op de zondagavond ter ondersteuning van jou, je beoefening en je meditatiepad.

De thema’s zorgen… WEERGEVEN

De begeleiders en sprekers die een bijdrage hebben geleverd

Goed om te weten voor deelname

WEERGEVEN

Aankondigingen

in je mailbox

Ontvang 12 uur voor iedere Live sessie de aankondiging met deelname-link (gratis) in je mailbox

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Ik wil aankondigingen ontvangen voor*

Terugkijken

wanneer het je past

Activeer jouw 30NOW Lidmaatschap voor meer toegang en verdieping:

Toegang tot 1,022+ Meditaties & Lezingen van tientallen kundige begeleiders uit verschillende stromingen;

Deel je vragen en ervaringen met de begeleiders;

Krijg inzicht in veel voorkomende uitdagingen bij het mediteren;

Je behoudt toegang tot het cursusmateriaal van de door jou aangeschafte Live Cursussen en Verdiepingsreeksen;

Onbeperkt toegang tot het 30 Dagen introductie-programma en de verdiepende Hartmeditaties;

Je ondersteunt de ontwikkeling van het platform en maakt onze missie ‘Meditatie voor iedereen’ mogelijk;

Bepaal zelf welk Lidmaatschap-tarief voor jou passend is.

Veel gestelde vragen

Dat is een veelgehoord misverstand. Mediteren kan directe voordelen hebben voor je eigen welzijn, maar tegelijkertijd gaan de mensen om je heen ervaren dat je beter in je vel zit. Dat je meer aandacht hebt – ook voor hen! – en dat je geduldiger of vriendelijker bent tegenover je  familie, vrienden, je partner of collega’s. Meditatie kan kortom helpen om relaties te verbeteren.

Ga naar de pagina Mijn Gegevens en bekijk wanneer je huidige Lidmaatschap verloopt.

 • Je verlengt je Lidmaatschap eenvoudig op ieder moment via 30NOW.nl/registratie
 • ☝️Voor verlenging geldt: Vanaf het moment van verlengen is je Lidmaatschap weer 12 maanden geldig.

Vragen of onduidelijkheden? Neem contact op met Team Ondersteuning.

Sommige begeleiders maken gebruik van een gong of bel om het begin en/ of einde van een meditatie of lezing aan te kondigen.
Het geluid van een gong of bel tijdens een live sessies is afhankelijk van enkele factoren:
 • De lokale Zoom microfooninstellingen bij de begeleider. Zo is er standaard met Zoom een automatische ruisonderdrukking actief waarmee harde achtergrondgeluiden minder goed hoorbaar zijn. Dit brengt met zich mee dat het geluid van een gong of bel soms ook minder volledig hoorbaar is.
 • Het type gong of belletje heeft invloed op het volume en het soort geluid.
 • Het soort microfoon welke tijdens de live sessie wordt gebruikt heeft ook invloed op het geluid (volume en de toonhoogte).

Heb je andere vragen of opmerkingen over het gong- of belgeluid? Neem contact op met Team Ondersteuning.

Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.

Mindfulness verwijst naar:

 • De mindfulnesstraining, ontwikkeld om mensen te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties.
 • Een vorm van meditatie waarin je je op een niet-reactieve manier bewust wordt  van de sensaties en situaties van het moment: bewuste, milde aandacht.

 

Het opsplitsen in (live online) groepen voor interactieve contactmomenten, met beeld en geluid, is soms een onderdeel van een Live Cursus.
Hiervoor maken begeleiders gebruik van ‘Breakout Rooms’ in Zoom.

Je hebt daarbij als deelnemer altijd de mogelijkheid om niet deel te nemen aan Breakout Rooms. In dat geval blijf je in de zogenaamde “Main Room” wanneer de Breakout Rooms actief zijn.

De begeleider zal je hierover het nodige vertellen. Ook kun je bij vragen contact opnemen met Team Ondersteuning.

De inhoudelijke lijn die we bij 30NOW volgen is een eigentijdse benadering van boeddhistische meditatie. Centraal staat de beoefening van mindfulness of aandacht: een erkennend gewaarzijn van lichamelijke en mentale ervaringen. Hoewel er verschillen zijn in stijlen en inhoud van de aangeboden meditaties, sluiten ze alle aan bij het principe van mindfulness. Er worden ook meditaties aangeboden die andere kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen brengen zoals kalmte, vriendelijkheid en compassie.

Zie ook 30NOW.nl/over-30now

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate