Dagelijks Live Meditaties & Lezingen

Live Lezing met Dick Verstegen en Misha Beliën

Zenmonnikschap anno nu

Toelichting WEERGEVEN

Zoom Deelname-knop voor Zondag 20:00
0Uren0Minuten0Seconden

Geplande

Live sessies

Bekijk als:
maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
dinsdag 1 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: Alles gaat een keer kapot

  Soms is het goed eens erover na te denken dat alle dingen vergankelijk zijn. Daardoor zien we dingen beter in hun juiste verhouding.

woensdag 2 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Meditatie in beweging

  We bewegen langzaam en aandachtig, zonder streven, zonder haast. Zo wordt iedere beweging een meditatie, niet anders dan het volgen van de ademhaling. Aangenaam en verstillend. Een mooie overgang naar dagelijks bezig zijn.
  Voor iedereen toegankelijk; waar nodig kun je de bewegingen aanpassen aan je eigen vermogen en behoefte.

donderdag 3 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Zoals het is. Meditatie met weinig woorden

  In de stilte zijn woorden vergeten. In absolute helderheid tonen de dingen zich zoals ze zijn. — Zen Master Hung-chi Chen-chueh (1091-1157)

vrijdag 4 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Guido Scholte: Right Now it's like this

  Op dit moment is het zo. Een eenvoudige en behulpzame reminder om het huidige moment te kunnen ontvangen, precies zoals het zich aandient. Vandaag onderzoeken we of en hoe deze zin behulpzaam kan zijn in onze meditatie oefening.

zaterdag 5 november
zondag 6 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha adem buik, zonder voorkeur en met meer stilte.

  We laten de aandacht zachtmoedig rusten bij de buik met de adembeweging als basis. Voor velen is shamatha meditatie vertrouwd geworden en daarom is er meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch ook in gezamenlijkheid, de aandacht stabiliseren.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ciska Matthes: Het Peace Poster Project - een virtuele wandeling

  Begin dit jaar lanceerde Ciska het peaceposterproject. Posters met spirituele teksten zomaar op straat om de mensen te inspireren. Met thema’s als dankbaarheid, in het moment blijven, niet oordelen, vriendelijkheid. Soms in citaten van beroemdheden als Jimi Hendrix en de Dalai Lama, soms zelf geformuleerd.
  Tot nog toe hingen er drie campagnes in resp. Amsterdam, Haarlem en Tilburg. Deze lezing is een virtuele wandeling langs de posters. Ciska zal over haar motivatie voor dit project uitweiden. We zullen foto’s van de posters bekijken en reflecteren op hun betekenis. Het gaat altijd om innerlijke vrede….

maandag 7 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joost van den Heuvel Rijnders: Kijken met de ogen van Adam en Eva

  Joost beoefent sinds 1995 vipassana. Hij mediteerde bijna drie jaar in Birma en Nepal en sinds 2004 begeleidt hij retraites. Hij is auteur van ‘Terug naar de markt’ en ‘Terug naar het hart’. Beide boeken gaan over het toepassen en integreren van meditatie en boeddhisme in het dagelijks leven.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Guido Scholte: Vipassana Meditatie. Thema - Handelingen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Handelingen

dinsdag 8 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria Kea: Medevreugde een prachtige oefening

  een oefening om het hart te openen

woensdag 9 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Katleen Janssens: Liefdevolle vriendelijkheid

  In deze meditatie oefenen we liefdevolle vriendelijkheid bij wat zich toont in het moment.

donderdag 10 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Van huis-tuin-keuken-bewustzijn naar gewaarzijn

  In de dagdagelijkse dingen leven we met een bewustzijn dat vooral gericht is op regelen, doen en interactie. Laten we dit het huis-tuin-en-keuken-bewustzijn noemen. In meditatie oefenen we in een groter gewaarzijn dat alles van de werkelijkheid omvat. Beide zijn waardevol en kunnen worden herkent in ons menszijn.

vrijdag 11 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Guido Scholte : Behulpzaam of niet?

  Tijdens onze meditaties komt er van alles voorbij. Sommige van deze ervaringen kunnen ons ondersteunen terwijl andere vooral obstakels lijken/zijn. Hoe en wat leren we onderscheiden en hoe reageren we daar in onze meditatie op? Vandaag verkennen we dit thema.

zaterdag 12 november
zondag 13 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Marion Werger : Uit je hoofd, in je lijf met yoga en ademwerk

  Marion nodigt je van harte uit deze ochtend om fijne strekkingen te ervaren in het lichaam, de geest te kalmeren en je longen te openen met ademwerk.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Marjolein Janssen: Compassiezaadjes

  Compassie is het trillen van het hart in aanwezigheid van lijden, vergezeld van de wens om dat lijden te verzachten. Het is een open, vriendelijke en zelfs liefdevolle houding. Tijdens deze lezing en meditatie gaan we compassiezaadjes planten voor onszelf, anderen en de wereld. Aan het eind van de avond is er gelegenheid voor het delen van ervaringen en het stellen van vragen. (Deze lezing staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’.)

maandag 14 november
 • 10:00 – 10:45 Live Meditatie met Frits Koster: Compassioneel Ademen

  In deze meditatieoefening kun je kennismaken met Tonglen: een eeuwenoude beoefening die in Tibet is ontstaan en die in psychologische zin in veel culturen teruggevonden kan worden. In de Mindfulness-Based Compassionate Living of MBCL-training hebben we deze beoefening geadopteerd als Compassioneel Ademen. Ons ingebouwde stresssysteem wil het liefst problemen oplossen of wegduwen … in deze intieme en ook wel paradoxale verkenning word je uitgenodigd het lastige juist een keer te verwelkomen op een specifieke, zorgzame en niet-forcerende manier … en je te openen voor iets behulpzaams of een heilzaam alternatief.

  N.B. Deze oefening staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’, vanaf 10.30 uur is er voor wie wil nog 10-15 minuten ruimte voor uitwisseling en extra uitleg over deze bijzondere beoefening.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Katleen Janssens: Vipassana Meditatie. Thema - Anatomische delen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Anatomische delen

dinsdag 15 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: Mediteren hoeft nooit saai te zijn

  Als we de juiste balans in meditatie vinden, is het heel fijn te mediteren. Als we het saai beginnen te vinden, doen we vaak iets niet helemaal goed en is het zaak de balans te herstellen.

woensdag 16 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Alleen maar 'ik ben'

  Keer steeds terug naar het pure besef: ‘ik ben’. Rusten in het zijn. Laat al het andere, alles extra, terzijde. Alleen maar dit.

donderdag 17 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Je hart openen

  Meditatie waarin we ons liefdevolle hart openen, ons vervolgens verbinden met ons compassievolle hart en tenslotte met ons dankbare hart. Van daaruit kunnen we gaandeweg ook onszelf met meer mildheid leren bejegenen. There is no need for temples; no need for complicated philosophy. Our own brain, our own heart is our temple; the philosophy is kindness. 14th Dalai Lama

vrijdag 18 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Verzachting bij pijn

  Pijn is de poort naar bevrijding. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit klopt. Pijn nodigt uit tot extra gewaarzijn, want hoe ga je er in godesnaam mee om? Het is indringend aanwezig, triggert onherroepelijk weerstand en van nature willen we ervan weg. In meditatie kiezen we bewust een andere weg; de weg van zachte toenadering. Ik neem je mee…

zaterdag 19 november
zondag 20 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha adem buik, zonder afkeer en met meer stilte.

  We laten de aandacht zachtmoedig rusten bij de buik met de adembeweging als basis. Voor velen is shamatha meditatie vertrouwd geworden en daarom is er meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch ook in gezamenlijkheid, de aandacht stabiliseren.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Phap Xa: Rust en helderheid

  We kunnen ons ervan bewust worden dat we juist in moeilijke tijden heel veel met onze rust en helderheid kunnen bijdragen. Het is belangrijk dat een kapitein in een storm op hoge zee rustig blijft en vanuit helderheid kan reageren. Moeilijke situaties kunnen pijnlijke gevoelens in ons naar boven brengen en als we weten, hoe we daar met rust en helderheid voor kunnen zorgen, geeft ons dat heel veel vertrouwen in onszelf. Met rust en helderheid herkennen we de voedingsbronnen van ons lijden en kunnen we een uitweg uit moeilijke situaties vinden.

maandag 21 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: De vrijheid van beheersing

  Een meditatie waarbij we oefenen in terughoudendheid of zelfbeheersing

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Mirjam Schild: Vipassana Meditatie. Thema - Elementen.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Elementen

dinsdag 22 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mirjam Schild: De fundamentele activiteiten van aandachtig zijn

  In deze serie van 3 meditaties gaan we dieper in op wat aandachtig zijn nou precies is.Vandaag nummer 3: doordringen in de natuur van de verschijnselen.

woensdag 23 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria Kea: Het lichaam is altijd eerlijk

  ben je bereid te luisteren?

donderdag 24 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Vergroot je veerkracht met compassie

  Door compassie te ontwikkelen, vergroot je jouw hartgedragen bewustzijn. Een krachtig hart gevuld met mildheid & liefde brengt meer veerkracht om mee te bewegen met de stromen van het leven.

vrijdag 25 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Gerjan Schoemaker: Concentratie-meditatie gericht op de 'juiste inspanning'

  Concentratie-meditatie gericht op de ‘juiste inspanning’ en ‘juiste opmerkzaamheid’. We gebruiken de adem zoals deze waarneembaar is bij de buik als meditatieobject.

zaterdag 26 november
zondag 27 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Begroeten en verwelkomen

  In deze meditatie beginnen we met een begroetingsoefening die gedaan wordt met rustige bewegingen om van daaruit de overgang te maken naar naar in stilte zitten en alles wat zich daarbij aandient met open aandacht te verwelkomen.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Dick Verstegen en Misha Beliën: Zenmonnikschap anno nu

  Leraar (Dick Verstegen) en leerling (Misha Beliën) van Zen Centrum Nijmegen gaan in gesprek over het het zijn van zen-monnik in deze tijd. Het wordt een interactieve sessie op Zoom, waaraan ook deelnemers kunnen bijdragen.

maandag 28 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Aan wie verschijnt deze ervaring?' Zelf-onderzoek

  Meestal zijn we gericht op onze waarnemingen; onze gevoelens, gedachten en alle zintuigelijke indrukken. Nu keren we de aandacht eens om, naar binnen. Wie of wat neemt dit alles waar? Is er een ‘persoon’ te vinden aan wie het leven verschijnt? Of is die persoon eigenlijk ook maar een gedachte?
  Door de illusie van een tastbaar ‘ik’ te ontsluieren, ontdekken we onze oorspronkelijke staat van stilte, ruimte en vrede.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Marjolein Janssen: Vipassana Meditatie. Thema - Lichaam in ontbinding.

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Lichaam in ontbinding

dinsdag 29 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mirjam Schild: Samen zitten in aandacht

  Ontspannen aanwezig zijn in het lichaam en bij de adem.

woensdag 30 november
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Katleen Janssens: De smaak van gelijkmoedigheid.

  Gelijkmoedigheid wordt genoemd als één van de vier goddelijke verblijfplaatsen. Wat betekent het voor ons als beoefenaars? En hoe kunnen we het ervaren en ontwikkelen? In deze meditatie verkennen we hoe we deze kwaliteit op een toegankelijke manier in de beoefening kunnen inbrengen.

maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
donderdag 1 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Lp Sander Khemadhammo: You can lead a horse to water but you can't make him drink

  Dit Engelse spreekwoord is ook van toepassing op meditatie. We wijden onze aandacht aan ons midden en keren weer terug telkens als we afgeleid zijn, maar we kunnen geen dwang gebruiken

vrijdag 2 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Aandacht voor het goede in je leven

  De positieve aspecten van ons leven kunnen soms ondergesneeuwd raken door de moeilijkere ervaringen die we op ons pad krijgen. In deze meditatie richten we onze aandacht bewust op een aantal positieve punten die in ons leven wellicht vanzelfsprekend lijken. Zo de aandacht richten kan ons dankbaar en vreugdevol stemmen en ons welzijn ondersteunen.

zaterdag 3 december
zondag 4 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha meditatie neus, zonder voorkeur en met meer stilte.

  We laten de aandacht ontspannen rusten bij de neusvleugels waar de adem in en uitstroomt. Er is meer ruimte voor langer durende stilte. Zo leer je meer op eigen kracht en toch in gezamenlijkheid, de aandacht te verfijnen.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Phap Xa: De weg van liefde en begrip

  Liefde en begrip zijn twee belangrijke voorwaarden voor geluk in ons dagelijks leven. De weg van liefde en begrip is een weg, die we ons hele leven kunnen gaan en daarbij steeds nieuwe dingen kunnen ontdekken over onszelf en anderen. In het boeddhisme wordt gesproken over de vier onmetelijke aspecten van ware liefde, waar we in deze lezing dieper op in zullen gaan.

maandag 5 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Riët Aarsse: Ontvangen als het grootste geven

  Goed’ gegeven is een groot geschenk aan de ontvanger en de gever. In deze meditatie gaan we stilstaan bij ‘goed’ ontvangen als geschenk aan gever en ontvanger. De beoefening nodigt ons uit te landen in verbondenheid die ontstaat als onze hartgeest zich opent.

 • 20:00 – 20:45 Live Meditatie met Riët Aarsse: Vipassana Meditatie. Thema Gevoelstoon - prettig

  Wekelijkse meditatieavond op maandag. Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De serie is geïnspireerd op het Satipatthana Sutta, een teaching van de boeddha over het beoefenen van mindfulness. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Na afloop is er een korte uitwisseling. Deze avond is het thema: Gevoelstoon (vedana) – prettig (sukha)

dinsdag 6 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Frits Koster: Niets doen

  We kunnen twee manieren onderscheiden waarop we mindfulness of opmerkzaam kunnen zijn: gefocust en receptief. Beide zijn van waarde. De gefocuste aandacht gaat bij ijverige, geëngageerde mensen wel gauw domineren, terwijl receptieve opmerkzaamheid minder inspanning kost en vaak juist meer wijsheid brengt.

  In deze meditatie zullen we – na een verkenning van de beide vormen – de tweede vorm van opmerkzaamheid nader gaan belichten en word je uitgenodigd te zitten zonder iets te hoeven doen.

woensdag 7 december
donderdag 8 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: Op adem komen

  Zitmeditatie met aandacht voor de adembeweging

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ank Schravendeel en Mirjam Schild: Chronisch ziek, een kans?

  In aansluiting op het thema crisis als kans, gaan Ank Schravendeel en Mirjam Schild in gesprek met elkaar over chronisch ziek zijn en de implicaties daarvan op ons dagelijkse leven. En bovenal de kansen die dat heeft geboden voor ons leven en ons meditatieproces.

  De vraag die we onszelf en de luisteraars willen stellen: kan ziekte ook een hefboom zijn om tot transformatie cq verandering te komen? Zowel voor ons dagelijks leven, onze automatische reactiepatronen als ook de ontwikkeling op ons meditatie pad.
  We nodigen je uit deel te nemen aan deze interactieve lezing waarbij je van harte wordt uitgenodigd om via de chat ook je eigen ervaringen met ons en de luisteraars te delen.

  We ontmoeten je graag op Donderdag 8 December van 20-21.15 uur

  Deze lezing staat in het teken van het thema ‘Crisis als kans’.

vrijdag 9 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Eveline Brandt : Vrijgevigheid

  Van vrijgevigheid – het geven van onze tijd, aandacht, misschien ook geld of spullen – worden we gelukkiger, blijkt steeds weer uit onderzoek. We kunnen ook in meditatie letterlijk oefenen om vrij te geven, om niet vast te klampen aan gedachten, gevoelens maar ze los te laten, vrij te laten. En we eindigen onze meditatie met een intentie: hoe zou jij vrijgevigheid willen beoefenen in je dagelijks leven?

zaterdag 10 december
zondag 11 december
 • 20:00 – 21:15 Live Boekbespreking met Tom Hannes: Waarom de Boeddha zo van lijstjes hield

  Soms lijkt het alsof het hele boeddhisme alleen maar uit lijsten bestaat: de drie toevluchten, de vier edele waarheden, de zes werelden, de zeven ontwakingsfactoren… Ze benadrukken de praktische kant van de boeddhistische levensfilosofie. De Boeddha en de latere boeddhistische scholen waren er duidelijk tuk op, maar op ons maken de opsommingen eerder een droge, saaie indruk.

  Ten onrechte, vindt Tom Hannes. In dit boek toont hij een verrassende levendigheid van de boeddhistische lijsten zodra we ze omarmen als praktische levensgezellen. Zwierig en met gevoel voor humor werkt hij een selectie van tien lijsten uit. Dat levert niet alleen een frisse kijk op de boeddhistische filosofie op, maar ook een getuigenis van hoezeer de antieke leer ons op de huid kan zitten om er haar werk te verrichten, om vrije en waardige mensen te zijn.

  Tom Hannes vertelt lichtvoetig en compromisloos, toegankelijk en grondig, o zo concreet en alles op z’n kop zettend.

maandag 12 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ria kea: Zitten zonder agenda

  check je houding

dinsdag 13 december
woensdag 14 december
donderdag 15 december
vrijdag 16 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Ciska Matthes: Blijven kijken

  De gedachten die ons komen plagen, zijn als spoken waar we teveel in geloven. Door gewoon niet langer weg te rennen maar stil te blijven kijken, verliezen ze hun overtuigingskracht en lossen op in het niets.
  Aandachtig kijken en helder zien is onze grootste kracht. In het licht van ons bewustzijn kunnen de schaduwen van illusie niet blijven bestaan.

zaterdag 17 december
zondag 18 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Shamatha met meer stilte.

  We laten de aandacht ontspannen rusten bij de neusvleugels waar de adem in en uitstroomt. Er is meer ruimte voor langer durende stilte om de aandacht te verfijnen.

maandag 19 december
dinsdag 20 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Joyce Cordus: Van donker naar licht

  Een meditatie voor de donkerste dagen van het jaar.

woensdag 21 december
donderdag 22 december
vrijdag 23 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Leni Cellini: Het leven vieren

  Met Kerstmis in aantocht, is de uitnodiging tijdens deze meditatie om stil te staan bij het geschenk dat het leven is. Het herdenken van de geboorte van Jezus kan hierin een inspiratiebron zijn. De feestelijke sfeer van de kerstperiode als een aanleiding om het leven te vieren, deze nieuwe dag te vieren, ons bestaan te vieren.

zaterdag 24 december
zondag 25 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Annetje Jikai Brunner: Veilig, voldoende, verbonden, vrede

  We voelen ons niet altijd veilig of verbonden. Of we zijn ons heel erg bewust van alles wat we missen en waar we naar verlangen. Juist met feestdagen zoals kerst kan het zijn dat je je extra bewust bent van isolement, eenzaamheid, van verlangen naar rust en vrede en dat je dat niet of minder ervaart dan je zou willen. Deze meditatie richt zich op het cultiveren van meer vrede en vertrouwen in en mèt onszelf in ons leven, precies zoals het nu is.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Ayya Virañani en Ank Schravendeel : Peace on earth

  Peace on earth, good wills for men is a traditional Christmas wish. So cultivating the wish for that, explicitly today, (rather than just saying it) be a gift for each other in the world.

  Dialoog tussen Ank en Ayya Virañani op deze bijzondere avond, voertaal is Engels. Welcome!

maandag 26 december
dinsdag 27 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Oefenen met klein gemak in het dagelijks leven.

  Net als een lichte regenbui verfrissend kan werken, kan een lichte RAIN-pauze helderheid en ruimte geven en in verbinding brengen met het hart.

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Kees Klomp: Een betere wereld begint IN jezelf!

  Betekeniseconomie is een existentiële economische benadering. Dit betekent dat we moeten leren te ontdekken en herkennen hoe we het bestaande economische systeem geïnternaliseerd hebben. Wie het economische systeem wil veranderen, moet in zichzelf beginnen!

  Kees Klomp (1968) is getrouwd, vader van drie kinderen en woonachtig in Drenthe. Na een succesvolle loopbaan in de reclamewereld, richt Kees zich 2005 op de Betekeniseconomie; een seculiere vertaling van Kees’ boeddhistische levensbeschouwing. Sinds 2016 is Kees werkzaam in het onderwijs. Eerst als directeur van het Erasmus Instituut SMO, en sinds 2 jaar als lector Betekeniseconomie aan Hogeschool Rotterdam. Kees schreef verschillende boeken, waaronder THRIVE, Handboek Betekenisvol Ondernemen, Karmanomics en Betekeniseconomie.

woensdag 28 december
 • 10:00 – 10:45 Live Meditatie met Ciska Matthes: Metta meditatie

  Klassieke boeddhistische meditatie op metta, liefdevolle vriendelijkheid. We cultiveren een ruimhartige, liefhebbende houding tegenover alle levende wezens. Met een hart dat alles en iedereen omarmt, voorbij ieder verlangen, oordeel of bezwaar.

donderdag 29 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Mariëtte Verhoef: Jezelf ontmoeten in het donker

  In deze tijd van het jaar bewegen we langzaam weer vanuit het donker naar meer licht. Hoe schijn jij jouw licht van liefdevolle aandacht in de donkerte?

 • 20:00 – 21:15 Live Lezing met Irène Kaigetsu Bakker: Zonder wrijving geen glans

  Belangrijk om te weten: Deze Sangha Live sessie wordt aangeboden via Zoom Meetings. Daarbij kun je je eigen camera inschakelen en andere deelnemers zien.

  In het kader van het thema ‘Crisis als kans’ is er een korte inleiding, tijd voor geleide meditatie en uitwisseling. We verkennen dit keer de V’s van Vergankelijkheid/veranderlijkheid, Vertrouwen en Veerkracht in roerige tijden.
  Wat kunnen we leren van een crisis in de wereld of in ons persoonlijke leven?
  Zonder wrijving geen glans!

vrijdag 30 december
 • 10:00 – 10:30 Live Meditatie met Karin Rekvelt: Oefenen met klein ongemak in het dagelijks leven.

  Net als een lichte regenbui verfrissend kan werken, kan een lichte RAIN-pauze helderheid en ruimte geven.

zaterdag 31 december

Dagelijks meditatie

Lezing op zondag

Met elkaar mediteren is makkelijker. We verzorgen bijna dagelijks een live meditatie in de ochtend van 10.00 – 10.30 uur en op de maandagavond van 20.00 – 20.45 uur. Wekelijks is er bovendien een live lezing op de zondagavond ter ondersteuning van jou, je beoefening en je meditatiepad.

De thema’s zorgen… WEERGEVEN

De begeleiders en sprekers die een bijdrage hebben geleverd

Goed om te weten voor deelname

WEERGEVEN

Aankondigingen

in je mailbox

Ontvang 12 uur voor iedere Live sessie de aankondiging met deelname-link (gratis) in je mailbox

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Ik wil aankondigingen ontvangen voor*

Terugkijken

wanneer het je past

Activeer jouw 30NOW Lidmaatschap voor meer toegang en verdieping:

Toegang tot 1,022+ Meditaties & Lezingen van tientallen kundige begeleiders uit verschillende stromingen;

Deel je vragen en ervaringen met de begeleiders;

Krijg inzicht in veel voorkomende uitdagingen bij het mediteren;

Je behoudt toegang tot het cursusmateriaal van de door jou aangeschafte Live Cursussen en Verdiepingsreeksen;

Onbeperkt toegang tot het 30 Dagen introductie-programma en de verdiepende Hartmeditaties;

Je ondersteunt de ontwikkeling van het platform en maakt onze missie ‘Meditatie voor iedereen’ mogelijk;

Bepaal zelf welk Lidmaatschap-tarief voor jou passend is.

Veel gestelde vragen

Acceptatie in meditatie betekent niet dat je over je heen laat lopen en nergens voor gaat.

Acceptatie is de houding waarin je aanvaardt wat zich aandient in het moment. Op dat moment laat je het toe en kijk je er zonder oordeel naar, met milde aandacht. Zo kun je de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Natuurlijk kun je daarna besluiten of je iets aan een situatie wilt veranderen of dat het beter is om de situatie te accepteren.

Met het wegvallen van het oordelen is er enkel nog ruimte voor acceptatie (“go with the flow”). Zijn met wat is.

Met acceptatie wordt je niet passief of besluiteloos. Maar ga je handelen vanuit een diepere laag in jezelf waarin je grappig genoeg vanzelf weet wat te doen, in welke situatie dan ook.

Misschien ben je geneigd alles met veel inzet, perfectie of nauwkeurigheid te doen. Dan kan het zijn dat je in plaats van minder stress juist veel meer stress tijdens de meditatie ervaart. “Hoe doe ik het? Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel?”

Meditatie kun je niet fout doen. Als je aandacht afdwaalt naar andere dingen, breng je ‘m gewoon vriendelijk weer terug. Dat is alles. Met meditatie ga je juist de krachten ervaren wanneer je enkel aanwezig bent zonder je bezig te houden met hoe je het doet en of je het wel goed doet. Vetrouw in het proces, de rest komt echt vanzelf.

In tegenstelling tot wat wel wordt gedacht, is er in meditatie geen streven om te stoppen met denken. Dit is namelijk een onmogelijke opgave. Maar doordat je de gedachten en interne verhaallijnen in je hoofd doorziet en er minder in meegaat, ervaar je vanzelf een heldere en vrijere geest.

Kenmerken streven

Angst is een van de meest voorkomende menselijke emoties, welke vaak wordt veroorzaakt door overtuigingen (verhalen) die je in het verleden gekoppeld hebt aan bepaalde mensen of situaties. Het is dan ook heel normaal als angst tijdens de meditatie de kop opsteekt.

Soms begin je met mediteren en merk je dat je geest overloopt met angstige gedachten en gevoelens die je niet eerder hebt opgemerkt. Of misschien ervaar je angst voor de meditatie zelf. Bijvoorbeeld door het idee dat je het niet goed doet of door het idee dat je niet met stress overweg kan.

Niet veel mensen durven toe te geven dat ze bang zijn, zelfs niet tegenover zichzelf. Vaak is er de overtuiging dat als je de angst echt ziet, de angst je leven zal gaan beheersen. Hiermee ben je dus bang voor je eigen angst. Hierop volgt vaak de reactie om angst te maskeren met positieve gedachten van vertrouwen, of juist woede of rationaliteit.

Bij meditatie is het de kunst om angstige emoties en gevoelens ruimte te geven en enkel waar te nemen. Waar en hoe ervaar je angst in je lichaam? In welke delen van je lichaam voel je de angst? Wat gebeurt er met je ademhaling? En welke gedachten en beelden komen samen met deze angst?
Dit klinkt wellicht eenvoudig. Maar soms vraagt het ontzettend veel moed om je angst rechtstreeks in de ogen te kijken zonder dat je probeert eraan te ontsnappen. Je zal zien dat je de angst beter gaat doorzien. Daarbij zal de angst vanzelf minder worden en minder hevig terugkomen. Als de angst echt overweldigend wordt, kun je ook even je ogen openen en contact maken met de ruimte waar je zit.

Kenmerken angst, bang, spanning

Meditatie is grappig genoeg juist minder effectief wanneer je het benadert als een doelmatigheid. Even mediteren om “rust” te vinden werkt meestal niet. Laat daarom alle verwachtingen en doelen los. Laat zelfs het idee los dat je aan het mediteren bent. Wees bij iedere meditatie oprecht nieuwsgierig en vriendelijk naar jezelf.

Kenmerken streven

Verschillende onderzoeken laten zien dat meditatie helpt om pijn te verlichten.
Pijn blijft met name sterk aanwezig wanneer er veel aandacht aan gegeven wordt en er een verhaal (gedachten/ oordelen) aan de pijn wordt gekoppeld.

Bij fysieke pijn tijdens de meditatie maken we een onderscheid tussen plotseling opkomende stekende pijn en langzaam opkomende zeurende pijn:

> Wanneer je eenmaal rustig bent gaan zitten en zeurende pijn, jeuk of ander licht ongemak ervaart, kan je deze rustig observeren zonder te oordelen. Hiermee zal je zien dat het ongemak vanzelf minder wordt of zelfs verdwijnt.

> Bij plotseling opkomende hevige, stekende pijn, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts. Als je een pijn ervaart die blijft nadat je weer bent opgestaan, raden we je aan om van meditatiehouding te veranderen.

Bij gehechtheid blijf je krampachtig vasthouden aan iets of iemand. Waar verlangen zorgt voor het voortdurend streven naar iets beters.
Vastklampen en streven zijn het gevolg van een overtuiging dat iets of iemand goed voor je is. Bekende situaties van hechting en verlangen komen voor in relaties, loopbanen, bij materiële bezittingen of gelukkige momenten in je leven.
In de kern zijn hechting en verlangen een reactie op een gedachte die bestempeld is als positief. Hierin ligt de overtuiging dat met hechting, oftewel het vastklampen het geluksgevoel zal blijven en dat verlangen je meer geluk gaat brengen. Logisch, want wie wil er nou niet gelukkig zijn en blijven?
Maar gehechtheid en verlangens kunnen snel pijn veroorzaken omdat simpelweg alles in het leven onderhevig is aan verandering. Alles komt en gaat, ook fijne ervaringen. Daar heb je geen controle over. Daarbij zal je merken dat vastklampen, zelfs aan gelukkige gevoelens, het gevoel van vrijheid en geluk in de weg kan staan.
Bij meditatie ga je gehechtheid en verlangens observeren en leer je je geest om de continue aanwezige verandering te accepteren.

Kenmerken onrust

Iedereen die mediteert weet wat het is om emoties en gedachten te ervaren welke je flink overweldigen. De uitdaging van meditatie is om alle vormen van emoties ruimte te geven door ze slechts op te merken (zonder oordelen).
Geef jezelf daarbij vooral tijd en ruimte. Het is ook oké als het even niet lukt om er met milde aandacht bij te blijven. Heb geduld met jezelf. De inzichten en de rust komen echt vanzelf.

Oordelen werken als een soort stempels die je drukt op gebeurtenissen, elementen in jezelf of je omgeving: Situaties van vroeger, contacten met vrienden, vriendinnen, familieleden, gebeurtenissen op het werk of gevoelens in jezelf.
Met oordelen verlies je verbinding met het grotere geheel omdat je jezelf en je omgeving in kaders gaat plaatsen.
Maar wees mild, want oordelen steken continue de kop op. Ook al mediteer je al jaren, nog steeds zal je te maken krijgen met opkomende oordelen. Het verschil ga je merken in de manier waarop je omgaat met deze oordelen: Zie je de oordelen in jezelf opkomen, ga je er in mee en bepalen ze de manier waarop je naar de wereld kijkt? Of herken je het oordeel (de gedachtengang) op een afstand waarmee de geest ruimte krijgt en het oordeel vervaagt of wegvalt?

Iedereen ervaart soms onrust of stress bij het mediteren. Wanneer je worstelt om je aandacht bij de meditatie te houden heeft dit vaak te maken met het feit dat je wat zenuwachtig bent, je zorgen maakt of simpelweg verder wilt met andere dingen doen.
Het mooie aan meditatie is dat het een spiegel is van jezelf. Wanneer je je drukke leven een paar minuten stopzet door een paar minuten rustig te zitten, word je je misschien plotseling bewust van alle nerveuze energie en de gedachten die de hele tijd stress veroorzaken. Misschien merk je dat je in een soort standby modus op de stoel zit, klaar om te vertrekken, wat te gaan eten, een appje te versturen of je email erbij te pakken.
Dit is een waardevolle ervaring in de meditatie, omdat je dit nu kan herkennen zonder er gelijk iets mee te doen.

De kunst is om de rusteloosheid alleen maar waar te nemen. Dus zonder er in mee te gaan en zonder het te veroordelen in goed of fout.

Trots is een bekend scenario. Je volgt dagelijks de meditatie en ervaart duidelijk de positieve effecten. Je hebt het gevoel dat je echt de slag te pakken hebt en verwacht binnenkort verlicht te zijn. Je ervaart niet alleen een gevoel van trots, waarmee je je zelfbeeld oppoetst, maar je bent ook op zijspoor geraakt. Je voelt je bijzonder en misschien zelfs een beetje superieur aan anderen.Het is verhelderend wanneer je deze gevoelens van trots gaat onderzoeken om te kijken waarop dit gevoel gebaseerd is. Misschien ligt er een angst, een onzekerheid of een verlangen onder die trots? Meditatie heeft niets te maken met prestaties en alles met het aanwezig zijn met wat er gebeurt. Zodra je tijdens de meditatie gevoelens van trots ervaart, kun je dat opmerken en breng je je aandacht weer terug, bijvoorbeeld naar je ademhaling.

Twijfel kan met name lastig zijn omdat er scepsis en wantrouwen over het mediteren kan ontstaan. “Past mediteren wel bij mij? Kan ik überhaupt wel mediteren? Mijn geest zal echt nooit tot rust komen. Het volgen van de ademhaling lijkt mij vrij doelloos. Wanneer ga ik nou echt wat merken?“

Vragen stellen is goed als het je vooruit helpt in je proces. Maar bij mediteren ga je juist je verwachtingen opzij zetten en enkel erop vertrouwen dat je de voordelen vanzelf gaat ervaren. Twijfels zijn namelijk gedachten. En als je je gedachten van twijfel serieus neemt, wordt je geest onrustig en concentratie lastiger.

De kunst is om deze gedachten enkel op te merken zonder hierover te oordelen. Hiermee zullen de twijfels namelijk vanzelf wegvallen. Tijdens de meditatie ga je vanzelf hele concrete antwoorden vinden en ervaren. Maar grappig genoeg vind je die alleen wanneer je gedachten, dus ook twijfel, even kan loslaten.

Uitstel kan al snel je meditatie tot stilstand brengen.
Misschien dat je angst, gemakzucht, verveling of twijfel voelt over de waarde van meditatie. Misschien is er een element in jezelf die de kracht van meditatie eigenlijk niet wil ervaren? Of vind je jezelf te onrustig of verward om tijd voor jezelf te nemen?
Weet dat ook dit allemaal elementen zijn waar meditatie je juist bij gaat helpen.

Verveling komt nagenoeg altijd voort uit een geloof dat hetgeen waar je aandacht aan geeft, niet waardevol, nuttig of interessant genoeg is. Het grappige is dat verveling voortkomt uit het feit dat je ergens te weinig aandacht aan besteedt of met een veroordelende mindset naar de omgeving kijkt. Op dat moment leef je niet volledig in het moment.

We zijn gewend om continu op afleidingen te reageren waardoor we moeite hebben om stil te zitten en op iets eenvoudigs te concentreren, zoals de ademhaling.
Met meditatie ga je de verveling juist verkennen. Hoe ervaar je de verveling in je lichaam? Welke verhalen spelen zich af in je geest?
Door enkel te observeren, zonder oordeel, zal de verveling vanzelf verdwijnen.

Misschien maak je verwijten naar jezelf over de meditatie in de zin van: ‘Ik doe het niet goed” of “Ik weet niet hoe ik geconcentreerd kan blijven”. Misschien maak je verwijten over jezelf als persoon: “Ik doe het nooit goed” of “Niemand houdt van mij”.

Je geest kan heel overtuigende verhalen creëren en je het idee geven dat het een objectieve waarnemer of coach is. Maar uiteindelijk is het slechts een vergelijking met een gecreëerd ideaal-beeld dat in jezelf ligt opgeslagen. Vergelijkingen zijn erg belemmerend, omdat het oordelen zijn.

Het uitgangspunt bij meditatie is om te rusten in de situatie zoals deze is. Dat is wat anders dan de “rust vinden”, want hiermee maak je er iets doelmatigs van. Heb vooral vertrouwen in het proces, dan ga je vanzelf de effecten ervaren.

Het proces van mediteren is vergelijkbaar met het opbouwen van je conditie door sport, of het leren bespelen van een instrument. Alleen als je oefent en dit geruime tijd volhoudt, ga je de effecten ervaren.

De mate en de tijd waarin je effect ervaart verschilt per persoon. Er zijn mensen die na de eerste keer al sterke effecten merken, waar anderen na twee weken of pas twee maanden milde effecten waarnemen. Geef jezelf vooral de ruimte en tijd om dit zelf te onderzoeken. Positieve effecten zal je op den duur bijna zeker  ervaren. Bekijk ook de tips routine met mediteren

Uitgangspunt bij het mediteren is om de ademhaling gewoon volledig natuurlijk te laten zijn. Je probeert dus niet op een speciale manier te ademen. Het is erg verleidelijk om te denken dat er iets meer te doen is dan dat, maar eigenlijk is dit alles. Met meditatie laten we alles natuurlijk verlopen, dus het gaat om het observeren van van het natuurlijke ritme van de in- en uitademing.

Sommige dagen voel je je misschien compleet herboren, vol energie, met een heldere geest en kan je de ademhaling eenvoudig blijven volgen. Maar de volgende dag word je misschien juist overweldigd door gedachten en emoties en heb je het gevoel dat je de de concentratie op de ademhaling nog geen seconde volhoudt. Daarbij kan je misschien ervaren dat er juist meer onrust ontstaat door de meditatie.
Deze (beide) ervaringen zijn ontzettend belangrijk. Emoties en gevoelens worden door meditatie beter zichtbaar. De bedoeling is om ze gewoon allemaal te ervaren. Zonder te oordelen met goed of fout, negatief of positief.

Kenmerken onrust

Tijd is vaak de grootste hindernis. Als het gaat om de 30 dagen reeks: Iedere sessie vraagt dagelijks 15-18 minuten van je tijd. Na week 2 ga je de voordelen van meditatie vaak al ervaren. Hoewel een kwartiertje op 24 uur voor iedereen in te plannen is, vraagt het, net als je tanden poetsen, wel om vastbeslotenheid. Reserveer daarom 15 minuten per dag in je agenda. Kies een vaste plek waar je rustig kan zitten en laat je huisgenoten/ gezinsgenoten weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Bekijk ook de tips routine met mediteren.

Deze vraag is heel typerend voor de doelgerichte perfectionist die in ons allemaal zit. Er is altijd die kritische stem die vraagt of we “het wel goed doen”. Die perfectionist is ook diegene die stress veroorzaakt. Het grappige is dat je in meditatie niets verkeerd kan doen. Ervaringen tijdens het mediteren zoals afdwalende gedachten, fysiek ongemak, onrust of zware emoties willen niet zeggen dat je het niet goed doet. Eerder het tegenovergestelde! Deze ervaringen zijn van essentieel belang omdat ze je inzicht geven in je denkpatronen en overtuigingen.
Dus streef vooral niet naar resultaten, maar vertrouw gewoon op het proces en de veranderingen gebeuren echt vanzelf.

Kenmerken onrust

Elke houding die je met gemak kunt volhouden, is in principe geschikt voor meditatie. Maar het liggen heeft een nadeel: er is een groot risico dat je in slaap valt. Het kost daarmee meer moeite om alert en gefocust te blijven.
Daarom is zitten over het algemeen het prettigste. Het stimuleert een ontspannen en tegelijkertijd alerte houding.

Nee. Gedachten blijven komen en gaan. Maar met meditatie leer je de verhaallijnen rond de gedachten sneller op te merken, ruimte te geven en daarmee eenvoudiger los te laten.

Gedachten zijn namelijk niet het probleem. Het is de manier waarop we (gewend zijn) ermee mee om te gaan wat het vaak ongemakkelijk maakt. Vaak zijn we bijvoorbeeld gewend om opkomende gedachten te serieus te nemen, te analyseren, ermee te identificeren en voor waarheid aan te nemen.
Meditatie leert je om gedachten te observeren en ze te zien voor wat ze werkelijk zijn.

Wanneer je continue reageert op gedachten en stimuli uit de omgeving, is het lastiger om je concentratie vast te houden. Het stilzitten geeft je eenvoudiger toegang tot een scherpte van je geest. Een spiegel die aangeeft hoe druk, springerig en ongrijpbaar je geest kan zijn. Daarnaast zal je merken dat het stil zitten steeds eenvoudiger wordt. Maar als je rechterop wilt gaan zitten of even je handen verplaatsen, is dat geen probleem. Doe het dan wel met aandacht, zo blijf je in de meditatie.

Kenmerken onrust

Net als bij sport en het bespelen van een instrument is oefening nodig om de vaardigheid te leren. Met meditatie train je de geest om mentaal te fit te blijven; dit vraagt om structurele herhaling. Met name in de eerste vier weken is dagelijkse training belangrijk om routine op te bouwen en concrete verandering te ervaren. Bekijk ook routine met mediteren.

Nee, je hoeft nergens in te geloven! 30NOW maakt gebruik van effectieve meditatietechnieken die wetenschappelijk zijn onderzocht. Deze staan los van religie, goeroes en overtuigingen. Het gaat erom dat je zelf gaat onderzoeken hoe meditatie voor jou kan werken. Daarvoor heb je wat geduld nodig, vertrouwen en doorzettingsvermogen maar géén geloof. 

De ochtenden zijn over het algemeen het prettigst als je begint met 30NOW. Maar volg de sessies vooral op het moment van de dag dat jou het beste uitkomt, zodat je jezelf geen geweld aan hoeft te doen. Mediteren kan ook prima  als je thuiskomt van je werk of voor het slapen gaan. Bekijk ook de tips voor routine met mediteren.

Zoek een redelijk rustige, comfortabele plek waar je niet snel gestoord wordt. Het helpt als je deze plek associeert met rust; dus niet achter een vol bureau of naast een volle wasmand. Maar belangrijk is dat  dat je 30NOW overal kan beluisteren, dus je kunt ook gewoon je ogen sluiten.

We hebben geleerd dat controle belangrijk is omdat we hiermee de dingen in en om ons heen kunnen beheersen. Dit is het grappige bij emoties en gedachten. Ze worden juist heviger wanneer je ze onder controle probeert te krijgen waardoor je nog meer het gevoel kan krijgen dat je de controle verliest.

Met meditatie train je je geest om los te laten waarmee de ruimte en vrijheid vanzelf ontstaat.

De meeste mensen zijn continue bezig met een strijd om te krijgen wat ze denken nodig te hebben om gelukkig te worden. Dit terwijl je je leven pas kan verbeteren als je eerst de dingen accepteert zoals ze zijn.

Net als verandering is pijn onvermijdelijk. Maar wanneer je het veroordeelt en er weerstand tegen creëert, dan wordt de pijn versterkt in plaats van verzacht. Hieruit ontstaat lijden.
Via meditatie leer je jouw verhalen (gedachtegangen) te doorzien en los te laten. Daarbij verleg je je focus waarmee de pijn uit zichzelf zal weggaan of in ieder geval draaglijker worden.

Alles is continue aan het veranderen. Als je weerstand geeft tegen verandering door je vast te houden aan een ideaalbeeld, zal je blijven worstelen. Met meditatie kan je ontdekken hoe je met de stroom mee kan gaan door een open en flexibele geest te ontwikkelen die zaken gemakkelijk accepteert.

Misschien lijkt het een saaie manier om je tijd mee door te brengen. Maar de ademhaling is iets wat je altijd bij je hebt en wat continu doorgaat. Daar hoef je niets voor te doen. De relatief rustige herhalende elementen maken de ademhaling erg geschikt als focuspunt. Door je ademhaling te volgen geef je je geest minder mogelijkheden om af te dwalen, waardoor je vanzelf meer ruimte gaat ervaren voor nieuwe inzichten.

De beginnersgeest is een houding die de basis vomt voor iedere meditatie. Het staat voor het oprecht openen voor wat zich voordoet. Vrij van vooroordelen, vrij van verwachtingen, maar wel oprecht nieuwsgierig. Vanuit deze open houding zul je merken dat je de kracht van meditatie het sterkste ervaart.

Als eerste helpt het om de slaperigheid te verkennen. Is het een mentale slaperigheid of voel je je fysiek vermoeid?
Een paar tips:
> Voordat je van start gaat met de dag-sessie kan je wat rustige rek- en strek-oefeningen doen en je lichaam wat losschudden.
> Het helpt om zoveel mogelijk rechtop te zitten.
> Slaperigheid uit zich vaak in afdwalende gedachten. De beoefening van concentratie (bijvoorbeeld op de ademhaling) is hierbij vaak erg effectief. Je kunt ook even je ogen open doen tijdens de meditatie om weer wat alerter te worden.

Wij adviseren om tijdens het mediteren rechtop te zitten. Gebruik een stoel met een stevige maar comfortabele ondergrond. Een keukenstoel is bijvoorbeeld erg geschikt
Gebruik een kussentje als je dat prettig vindt
Lichaamshouding:

> Voeten plat op de grond

> Handen rustend op je bovenbenen of in je schoot

> Rug recht

> Schouders los ontspannen

> Mond ontspannen gesloten

> Kin een klein beetje ingetrokken

> Je tong zachtjes rustend tegen je gehemelte
>(een aandachtige en toch ontspannen houding)

Zo ziet dat eruit

Hoewel mindfulness zijn wortels heeft in het boeddhisme, hoef je helemaal geen boeddhist te zijn om mindfulness te beoefenen. De bekende Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn heeft de mindfulnesstraining veertig jaar geleden ontwikkeld door de techniek van meditatie los te maken uit de boeddhistische context, en deze toegankelijk te maken voor westerlingen. Religie komt er in de training niet aan te pas, wel laagdrempelige meditatieoefeningen, yoga en andere manieren om bewuster te leren leven. Inmiddels zijn de MBSR (Engels: mindfulness-based stress reduction, op mindfulness gebaseerde stressvermindering) en MBCT (Engels: mindfulness-based cognitive therapy, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie) zeer populair en helemaal geaccepteerd in het Westen.

Mindfulness verwijst naar:

 • De mindfulnesstraining, ontwikkeld om mensen te leren meer bewust te leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties.
 • Een vorm van meditatie waarin je je op een niet-reactieve manier bewust wordt  van de sensaties en situaties van het moment: bewuste, milde aandacht.

 

In het begin vraag je je natuurlijk steeds af of je het wel goed doet. De meest voorkomende valkuil is waarschijnlijk het veroordelen van je eigen meditatie. Dit staat namelijk haaks op het uitgangspunt van mediteren waarin je ruimte, acceptatie en rust laat ontstaan.
Het is één van de grote tegenstrijdigheden van meditatie dat je pas van de voordelen kunt profiteren als je al je verwachtingen loslaat en de dingen accepteert zoals ze zijn.

In het westen doen we vaak aan zelfontkenning en wordt eigenliefde gezien als egoïstisch. Grappig genoeg is juist het omgekeerde vaak het geval. Mensen die van zichzelf houden, geven makkelijker liefde aan de andere dan mensen die niet van zichzelf houden. Daarnaast plaatst iemand bij egoïsme zichzelf boven de ander, waarbij in het geval eigenliefde er vaak een gevoel van eenheid wordt ervaren. Bij meditatie ga je terug naar een bron waar gevoelens van liefde nooit uitgeput raakt en die bij iedereen aanwezig is. Zodra je je eigen bron vindt en vollop ervaart kan je liefde op anderen overbrengen.

Wat je misschien als een nadeel kan ervaren is dat je routinematig tijd moet investeren en je oprecht moet willen openstellen voor de mogelijke inzichten die meditatie kan brengen. Mediteren is verder niet altijd geschikt voor  mensen met psychiatrische klachten, zoals onbehandeld trauma of een depressie die nog niet in de herstelfase is. Bekijk ook de tips routine met mediteren.

Meditatie leert je om je geest te kalmeren, concentratie te ontwikkelen en je bewustzijn te vergroten. Met meer  bewustzijn van je denkpatronen en emotionele gewoonten, leer je om op een meer objectieve en bekwame manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Dit helpt je om wat makkelijker  met het leven om te gaan, en mee te gaan. Je gaat emoties beter begrijpen en je kan je impulsiviteit en reactiviteit eerder herkennen en soms ook gaan  doorbreken.

Een ander resultaat is een scherpere focus. Meditatie kan je vermogen om te focussen en te concentreren vergroten. 

Het kan ook helpen bij het verlichten van slaapproblemen en slapeloosheid doordat je leert te stoppen met piekeren. Verdere veelgenoemde  voordelen kunnen zijn:

 • Gevoel van geluk/ gemoedsrust
 • Minder emotionele reactiviteit; minder intense negatieve emoties en stemmingswisselingen
 • Meer inlevingsvermogen
 • Meer creativiteit en zelfontplooiing
 • Afname van angstklachten
 • Voorbeelden van fysieke voordelen:
 • Lagere hartslag
 • Lagere bloeddruk
 • Sneller herstel van stress
 • Diepere en langzamere ademhaling
 • Ontspanning van de spieren
  Beter kunnen omgaan met (chronische)  pijn

Als je regelmatig mediteert, kan je spirituele ervaringen hebben. Door middel van concentratieoefeningen laat je je gebruikelijke gedachten en patronen los en richt je je op het huidige moment. In dit moment kan je een glimp of sterke kracht ervaren van spirituele dimensies. Uiteindelijk is het bewust aanwezig zijn met lichaam en geest al een spirituele activiteit op zichzelf. Andere spirituele ervaringen die je zou kunnen hebben:

 • Gevoel van ultieme verbondenheid
 • Energiestroom waardoor je je ruimer en meer in contact voelt.
 • Ervaring van innerlijke geluiden, kleuren of vormen.
 • Ervaring van grenzeloze, onvoorwaardelijke liefde.
 • Stroom van goedheid en acceptatie.
 • Prettige ervaring van de lege of vergankelijke aard van alles.
 • Het oplossen van je lichaam in licht of samenvloeiing met de omgeving.
 • Ervaren van een continue aanwezigheid van een allesomvattende rust.

Bekijk het 30NOW aanbod >>

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate