We gaan bij 30NOW ons aanbod uitbreiden met online retraites.

We hebben ervoor gekozen om naast de Live Cursussen ook Live Retraites aan te bieden om deelnemers een diepere en intensievere ervaring van meditatie te bieden. Daarbij merken we dat mensen door de pandemie vertrouwd zijn geraakt met online retraites. Het biedt deelnemers de mogelijkheid om vanuit huis deel te nemen en zo te mediteren met mensen van over de hele wereld. Daarnaast is het misschien mogelijk om met anderen op een locatie, bijvoorbeeld een vakantiehuisje, samen te komen en online aan te sluiten. Als je als 30NOW lid graag met anderen een retraite op een andere locatie dan thuis wilt volgen, is het een tip om de Sangha Inbox (https://www.30now.nl/leden/#sanghainbox) te gebruiken. Plaats een oproep – of reageer op oproepen van andere leden – om samen op een locatie te komen en de online begeleiding te volgen.

Live Retraite met Bhikkhu Anālayo

We zijn enorm verheugd – en ook een beetje trots – dat de internationaal bekende leraar Bhikkhu Analyo onze eerste online retraite gaat verzorgen. Bhikkhu Anālayo is een monnik, wetenschapper, meditatieleraar en auteur van o.a. ‘Satipatthana – de directe weg naar bevrijding’. Tijdens deze retraite wordt hij ondersteund door Bhikkhunī Dhammadinnā en Helena Pauptit.

Voor het eerst biedt Bhikkhu Anālayo een satipaṭṭhāna retraite aan voor Nederlands- en Vlaams sprekende beoefenaars!

Bhikkhu Anālayo

Tijdens deze retraite zal elke dag een ander onderdeel van de vier vestigingen van opmerkzaamheid worden belicht. Op deze manier kun je de verschillende onderwerpen verkennen in je eigen meditatiebeoefening en je begrip ervan verdiepen. Bovendien worden de verschillende onderdelen van satipaṭṭhāna-meditatie samengebracht, waardoor je deze beoefening als één geheel kunt ervaren.

De online retraite omgeving wordt door ons aangeboden in samenwerking met Helena Pauptit en Āgama Research Group.

  • ‘Satipaṭṭhāna | Mindfulness in vroeg boeddhistische meditatie’
  • Online 8-daagse retraite met Bhikkhu Anālayo
  • Zaterdag 30 september 16.30 uur tot zaterdag 7 oktober 17.45 uur.
  • Bekijk het programma, de voorwaarden voor deelname en meld je aan: 30NOW.nl/retraite-bhikkhu-analayo

Live tip

Aanstaande zondag mogen we Guy Armstrong verwelkomen als gastspreker.

Guy Armstrong beoefent al meer dan 40 jaar inzichtmeditatie, inclusief training als boeddhistische monnik in Thailand met Ajahn Buddhadasa. Hij begon in 1984 met lesgeven en heeft retraites over de hele wereld geleid. Guy neemt de meest moeilijke boeddhistische concepten en verwoordt ze in toegankelijke taal om het mysterie te ontrafelen. Hij is een begeleidende leraar aan de Insight Meditation Society en auteur van “Emptiness: A Practical Guide for Meditators”.

Deze zondagavond zal geheel in het Engels zijn waarbij Marjolein Janssen aanwezig is als live host.

Voor meer dagelijks Live Meditatie en Lezingen ga je naar 30NOW.nl/live
Dagelijks Live Meditatie & Lezingen worden aangeboden op basis van dana/ vrije donaties.

Dana schuurt

‘De beoefening van dana kan schuren’, aldus de Amerikaanse meditatielerares Sharon Salzberg. Dana is een oefening in vrij geven. Bij 30NOW ondersteun je op die manier de aanwezigheid en toewijding van de leraren die de dagelijks live meditaties en lezingen verzorgen. 30NOW faciliteert de leraren alleen met technische ondersteuning, ze ontvangen geen vaste vergoeding voor hun inbreng. Jouw financiële gift is een uiting van waardering voor de ontvangen lessen en draagt bij de continuïteit van het aanbod.

De oefening van dana kan schuren. Wellicht zijn we er niet meer vertrouwd en vraag je je af: hoeveel moet ik geven? Misschien komt ongeduld of irritatie op als de leraar aan het einde van de begeleide meditatie dana onder de aandacht brengt en een linkje deelt op de chat. Wordt dat als opdringerig ervaren?

Misschien wil je liever maandelijks een vast bedrag overmaken. Dan is het duidelijk, eenduidig en hoef je er verder niet over na te denken of in actie te komen na het volgen van een meditatie.

Ook aan de ontvangende kant kan het schuren. Zo zagen we dat er na afloop van een lezing waar meer dan 80 deelnemers waren door drie mensen iets werd gedoneerd. De gedachte kwam op: “dit is wel erg weinig.”

We vragen “intern” weleens af of dit systeem wel passend is voor ons grootste kapitaal: onze leraren. Leraren vinden het soms lastig om de juiste woorden te vinden voor het onder de aandacht brengen van dana. Liefst zo kort mogelijk, zonder opdringerig te zijn.

Mag het schuren? Kan je dat meenemen in je oefening van opmerkzaamheid? Kan je gewaar zijn vanuit welke intentie er wel – of niet – wordt gegeven.