Omarm het leven en de vergankelijkheid in 2024


Hopelijk heb je een goede start van 2024. We willen je heel hartelijk bedanken voor de extra giften die we van velen hebben ontvangen aan het einde van 2023 – heel veel dank! In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de live cursus van Irène Kaigetsu Bakker. We besteden aandacht aan het eerste thema van 2024 van ‘Boeddhistisch Geluid’ met aanbevolen kijk-, luister- en leessuggesties. Daarnaast willen we samen zitten voor vrede, zitten voor Gaza.

Hartelijke groet,

Dirk & Joost

Leven met sterven

‘Leven met Sterven’ – 1 februari

Ook al denken de meeste mensen liever niet aan hun eigen sterfelijkheid, het is onontkoombaar dat dit voor ieder van ons het geval is. In februari 2024 geeft Irène Bakker opnieuw de 4-weekse Live Cursus ‘Leven met Sterven’.

Aandachtspunten zullen onder andere zijn:

  • Wat doet er werkelijk toe in mijn leven?
  • Kan een doorleefd besef van vergankelijkheid een uitnodiging zijn om dit kostbare, soms pijnlijke leven ten volle te leven?
  • Hoe ga ik om met angst voor de dood van mijzelf of dierbaren?
  • Hoe wordt binnen het Boeddhisme gekeken naar dood en sterven?
  • Hoe wil ik eigenlijk leven ‘tussen nu… en dan’?

Live cursus van Irène Bakker
– 4 weken met live sessies, opgenomen lezingen en meer
– 1 februari – 27 februari 2024
– Meer informatie & aanmelden: 30NOW.nl/leven-met-sterven

“Lieverd, het leven is als sneeuw. Je kunt het niet bewaren”

– Herman van Veen –

Boeddhistisch Geluid

‘Boeddhistisch Geluid’ is een samenwerkingsverband van vier boeddhistische organisaties: Bodhi, meditatieplatform 30NOW, NPO, uitgeverij Maitreya en De Boeddhistische Blik. Elk kwartaal duiken we samen in een actueel thema. Met interactieve lezingen en meditaties, documentaires die je aan het denken zetten, boeken die een laagje dieper graven en actuele journalistieke artikelen bieden we verdieping en verrijking aan onze lezers en luisteraars. Op die manier willen we het boeddhistische geluid sterker laten doorklinken in het publieke debat.

Het eerste kwartaal van 2024 is het thema, gelijknamig met de titel van bovengenoemde cursus: ‘Leven met Sterven’. Hieronder vind je een selectie uit het programma.
Voor het volledige programma ga je naar 30NOW.nl/boeddhistisch-geluid

Leessuggestie

“Ik heb nog nooit zo intensief geleefd als in de periode rondom het overlijden van mijn zoon,” vertelt Sebo Ebbens. Na een jarenlange studie van het Tibetaans dodenboek, werd hij met de praktijk geconfronteerd. Het leverde een boek op en een oratorium. “Als de dood dichtbij komt en je accepteert dat, zorgt dit voor een grote directheid en een intense, open sfeer.”

Lees “Er is een directe relatie tussen leven en dood” bij Bodhi.

Kijksuggestie

In het Westen wordt de dood beschouwd als iets definitiefs. Maar een bijzonder Tibetaans fenomeen toont aan dat de grens tussen leven en dood soms helemaal niet zo duidelijk is. In tukdam sterven boeddhisten op gecontroleerde manier in meditatie en blijven vaak rechtop zitten. Het lichaam vertoont dagenlang geen tekenen van verval. Vanuit het Tibetaans-boeddhistisch standpunt is de persoon nog niet overleden, het bewustzijn is aanwezig en behoedt het lichaam voor ontbinding. De film volgt het allereerste wetenschappelijke onderzoek naar tukdam, dat geleid wordt door Richard Davidson, neurowetenschapper van de Universiteit van Wisconsin.

Irène Kaigetsu Bakker

Bekijk Tukdam (52 min) bij de NPO.

Luistersuggestie

In podcastaflevering #38 delen we een fragment uit een van de lezingen van Irène Kaigetsu Bakker uit haar live cursus ‘Leven Met Sterven’.

Beluister aflevering #38 via je favoriete podcast app of 30NOW.nl/podcast

Live tips

De volgende live sessies kun je volgen rond het thema ‘Leven met Sterven’:

📅 Zondag 11 februari – Live Lezing 🔹 Onderwerp: “Wie ziek is, is ook gezond – het optimistische sterfbed van mijn vader” 🔹 Spreker: Ciska Matthes

📅 Zondag 18 februari – Live Meditatie 🔹 Onderwerp: “Tijdelijkheid zien en mogen omarmen” 🔹 Begeleider: Katleen Janssens

📅 Donderdag 29 februari – Live Meditatie 🔹 Onderwerp: “Fysieke sensaties van rouw” 🔹 Begeleider: Maryvonne Verkerke

📅 Maandag 11 maart – Live Meditatie 🔹 Onderwerp: “Vriendschap sluiten met vergankelijkheid” 🔹 Begeleider: Frits Koster

De deelname-link en tijden vind je op 30NOW.nl/live
Live Meditaties en Live Lezingen worden mogelijk gemaakt met dana/ donaties.

Voor Gaza

We geven aandacht aan het lijden in Gaza. De Live Meditatie van maandag 15 februari is gewijd aan het thema “Zitten Voor Vrede, Zitten voor Gaza.” Deze maandagochtend zitten we in stilte en openen ons hart voor iedereen die lijdt aan de oorlog in Gaza. Als sangha 30NOW zitten we samen voor vrede.

De deelname-link verschijnt op 30NOW.nl/live

Zitten voor vrede

Gastlezing 14 januari 20:00

Exploring the Comings and Goings of Mindfulness

Live Teaching by Andrea Fella: Exploring the Comings and Goings of Mindfulness

It is quite natural for mindfulness to come and go, we usually say this means the mind has wandered. We can learn a lot by being curious about how this happens, and what it feels like when mindfulness returns.

Andrea Fella teaches in Europe and the USA, for example: at Spirit Rock, Insight Meditation Society and Insight Meditation Center. She is especially drawn to the wisdom teachings of the Buddha. Her teachings emphasize clarity and practicality. Andrea loves to teach both residential retreat and a deep immersion of practice into our daily lives. Sayadaw U Tejaniya’s teaching style has been very influential in the way she integrates retreat teaching and daily life teachings.

(Deze lezing is in het Engels)

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties