Shamatha meditatie – ‘Hoe houden we de aandacht erbij?’

Je kan je nog aanmelden voor de live cursus ‘Shamatha meditatie’ van Karin Rekvelt. In deze cursus trainen we de geest in drie kernkwaliteiten: ontspanning, stabiliteit en helderheid. Shamatha betekent ontspannen aanwezig zijn met een heldere en stabiele geest. Aan de hand van vier basis meditaties leren we het lichaam te ontspannen en de beweeglijke geest te kalmeren.

Themamaand geëngageerd boeddhisme ‘Kom van je kussen’

Vorige week zijn we gestart met een nieuw initiatief: een maand lang staan de (meeste) meditaties en alle lezingen in het teken van het thema ‘Geëngageerd boeddhisme’: 30NOW.nl/themamaand

Irène Kaigetsu Bakker opende het thema met een prachtige algemene inleiding. Zij stond stil bij vragen als: Wat betekent ‘geëngageerd boeddhisme’ en waarin verschilt het van christelijke naastenliefde? Wat zijn inspirerende voorbeelden van mensen, zowel uit het verleden als het heden, die met inzet / vyria ‘van hun kussen gekomen’ zijn? Welke iconische voorbeelden uit het boeddhisme zijn er, zoals de bodhisattva’s van compassie, die ons kunnen bemoedigen zelf een stap te zetten om leed te verzachten of te transformeren? Welke initiatieven bestaan er al in Nederland, waarbij je je zou kunnen aansluiten? 

▶️ Deze lezing van Irène Kaigetsu Bakker terugkijken:
https://www.30now.nl/terugkijken/live-lezingen/54603/

Een andere parel van afgelopen week was de Engelstalige lezing van Sister Bhikshuni Chân Trai Nghiêm. Zij is ingewijd door Zen Meester Thich Nhat Hanh in 2009 en is Dharma Teacher in Plum Village.

▶️ Deze lezing van Sister Bhikshuni Chân Trai Nghiêm terugkijken: https://www.30now.nl/terugkijken/live-lezingen/54673/

En natuurlijk zijn er ook inzichtgevende en inspirerende lezingen en meditaties van onze vaste en toegewijde begeleiders. Bijvoorbeeld over het verschil tussen empathie en compassie. Over heilzame actie vanuit een open, stabiel en tevreden hart. En over hoe ‘zitten met wat is’ het verschil kan maken.

Komende weken gaan we door met dit thema. Naast de dagelijks live meditatie en lezing op zondagavond zal Joost van den Heuvel Rijnders twee keer met ‘boeddhisten uit het veld’ in gesprek gaan over hun werk en boeddhisme als inspiratiebron.

🗓 Woensdag 25 mei
Stef Lauwers : Boeddhisme in het verpleeghuis 

Stef is afgestudeerd aan de KU Leuven in de godsdienstwetenschappen en in de culturele antropologie, werkte als identiteitsbegeleider, hogeschooldocent levensbeschouwing, (boeddhistisch) geestelijk verzorger en docent boeddhistisch geestelijke verzorging. Hij is o.a. zen beoefenaar en werkzaam als geestelijk verzorger in een verpleeghuis en voorzitter van de commissie ethiek. Omgaan met ziekte, ouderdom en dood maken deel uit van zijn dagelijks werk.

🗓 Zondag 12 juni: Guido Scholte en Paul van Gogh

Beide zijn boeddhistisch geestelijk verzorger.

Paul werkt bij Defensie en is daar o.a. betrokken bij het introduceren van boeddhistische meditatie.

Guido is werkzaam bij de Justitiële dienst Boeddhistisch Geestelijke Verzorging en geeft onder andere mindfulness aan de gedetineerden.

🎧 In de nieuwe aflevering van ‘Dhamma in het dagelijks leven’ spreken Mirjam Schild en Ank Schravendeel elkaar over het ‘Nekkhama’ oftewel, vereenvoudigen. Deze en andere podcast afleveringen beluister je via 30NOW.nl/podcast of je favoriete podcast app.

☝️ Wist je al dat je met een Lidmaatschap de honderden opnames (Live Meditaties en Lezingen) vrij kan delen met iedereen? Hiervoor gebruik je de deelknoppen.Zichtbaar onderin, op iedere terugkijk-pagina.

🙏🏼 Afsluitend willen we iedereen bedanken, mede namens de begeleiders, voor de donaties/ dana over de afgelopen periode. Hiermee maken jullie de dagelijkse Live Meditaties, Lezingen en de Themamaand mogelijk.
Daarnaast een warm welkom voor alle nieuwe leden bij 30NOW en hartelijk dank voor iedereen die recent zijn/ haar Lidmaatschap heeft verlengd. Met de betalingen voor het Lidmaatschap maken jullie nieuw aanbod, de techniek, ondersteuning en communicatie mogelijk.

Hartelijke groet,
Team 30NOW

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Miriam M
Miriam M
1 jaar geleden

Prachtig initiatief! Zijn de lezingen van 25 mei en 12 juni ook achteraf te bekijken?