Aankomend aanbod en ondersteuning in turbulente tijden

We beginnen deze nieuwsbrief met de terugblik van deelnemer Addy de Graaf op de online 8-daagse retraite met Bhikkhu Anālayo. We herinneren je aan de live cursus ‘Mindful ouder worden’ en de Eindejaars-Retraite. We hebben nieuwe live tips waaronder een unieke AI-meditatie.

De 30NOW podcast neemt je mee in gesprekken met Mirjam Schild en Zohair Elabd over de recente gebeurtenissen in Israël en Palestina, en bieden inzichten om evenwicht te vinden in deze turbulente tijden. We hebben ook een speciale podcastaflevering klaarstaan die ondersteuning biedt bij het omgaan met de heftige actualiteiten.

Terugblik

Addy de Graaf blikt terug op haar deelname aan de online 8-daagse retraite met Bhikkhu Anālayo:

Ik kijk met grote vreugde terug op de online retraite week met Bhikkhu Anālayo. De afwisseling tussen retraite momenten en het dagelijks leven thuis (in aanwezigheid van mijn echtgenoot, maar zónder sociale media) maakte het een ideale gelegenheid om het opbouwen en behouden van opmerkzaamheid in beide situaties te beoefenen. 
De retraite was perfect georganiseerd. Dit begon al bij de voorbereiding waarbij de uitnodiging was om telkens een hoofdstuk van het praktijkboek te lezen. Hierdoor raakte ik al vertrouwd met de opbouw en inhoud van de Satipatthana meditatie. De meditatiebegeleidingen met elke dag een nieuw Satipatthana thema zijn goed vertaald en prettig ingesproken door Helena. De video’s met Bhikkhu Anālayo, die het nieuwe thema inleidde, zijn eveneens zeer verhelderend en behulpzaam voor de beoefening. 
Tijdens de Q&A sessies met ruim 100 deelnemers ontmoette ik mensen uit alle windstreken, die soms heel andere, door hun cultuur beïnvloedde, vragen of ervaringen deelden. De antwoorden van Bhikkhu Anālayo waren waardevol, troostend en ondersteunend. 
Ik voel veel vreugde en dankbaarheid jegens allen die aan deze week een bijdrage hebben geleverd: Helena voor het nemen van dit initiatief, het retraite team dat dag en nacht in touw was, Bhikkhu Anālayo voor de inspirerende manier waarop hij zijn kennis en wijsheid deelt en Bhikkhuni Dhammadinnā voor meer aanvullende en verdiepende informatie.

Het was een geweldige week voor mij.
En, zo weet ik nu, de “gereedschapskist” voor de Satipatthana beoefening is altijd en overal beschikbaar.

Moge de beoefening van de Satipatthana meditatie ons vreugde brengen zodat wij die kunnen delen met anderen.

Met warme groet en Metta,

Addy de Graaf

Live tip

Zondagochtend 5 november geeft Franca Warmenhoven haar eerste live meditatie bij 30NOW over ‘Dankbaarheid’ en in de avond verzorgt Ciska Matthes een Live Lezing over ‘Seijo’s ziel: een verhaal, een koan en een meditatie’

Daarnaast kun je op 20 november in het kader van het thema ‘Waarheid’ van Boeddhistisch Geluid een door AI begeleide meditatie ervaren. Dit betekent dat de meditatie-ervaring wordt gefaciliteerd door kunstmatige intelligentie, oftewel een geavanceerd computerprogramma dat in staat is om menselijke taal en intenties te begrijpen en hierop te reageren.

Als experiment -met een knipoog- maken we gebruik van deze geavanceerde technologie om een meditatiescript met de stem van Joost te genereren.

Deze benadering opent wellicht nieuwe mogelijkheden voor meditatiebegeleiding maar zal zeker ook veel vragen en gevoelens oproepen. Deze meditatie wordt kort ingeleid door ‘de echte Joost’ en hij zal ook de meditatie afsluiten. We reflecteren samen op de prikkelende vraag: wat is nog de rol van traditionele leraren als AI je met een volledig menselijk klinkende stem kan begeleiden?

Voor meer dagelijks Live Meditatie en Lezingen ga je naar 30NOW.nl/live
Dagelijks Live Meditatie & Lezingen. Aangeboden op basis van dana/ vrije donaties.

Podcast

Er zijn twee nieuwe podcastafleveringen die we graag met je willen delen. Je kunt deze afleveringen beluisteren op 30NOW.nl/podcast of via bekende podcast platforms zoals Apple Podcasts, Spotify en Podimo.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Dat-wat-ons-verbindt-2-1030x1030.jpg

Dat wat ons verbindt

Joost gaat in gesprek met Mirjam Schild en Zohair Elabd, beiden begeleider bij 30NOW. Aanleiding zijn de gebeurtenissen in Israël en Palestina. Mirjam is joods, Zohair heeft Palestijnse roots. In een open ontmoeting, van hart tot hart, gaat het gesprek over hun gevoelens. Hoe beleven zij het nieuws en het zien van de geweldspiraal? Zohair: ‘Ik merkte in de eerste weken dat ik niet kon meevoelen voor Israël, er was geen compassie’. Mirjam: ‘Ik twijfelde over de zin van het bestaan: waarom zijn we hier op aarde als we dit elkaar allemaal aan doen?’

Zohair en Mirjam delen hun gevoelens van pijn en verdriet en hoe lastig het is om open te blijven staan voor andere zienswijzen, niet te identificeren met de eigen groep, maar vanuit een groter plaatje te kijken naar dit conflict. ‘Ik vind het ook werken’, aldus Zohair. Werken aan verbinding, afstemmen op compassie, niet meegaan in de verbittering. Ze pleiten beide voor een vermenselijking van de wereld en vinden elkaar in de woorden van Etty Hillersum: ‘Een ding is wel zeker: men moet de voorraad liefde op deze aarde helpen vergroten’.

Omgaan met heftige actualiteiten

Een begeleide meditatie over het thema ‘Omgaan met heftige actualiteiten’ van Erik van den Brink, rechtstreeks uit de maandelijkse live oefengroep ‘Compassie voor alle LEEFtijden’. We delen deze meditatie in reactie op recente ingrijpende gebeurtenissen wereldwijd. Bij het beluisteren van deze geleide meditatie is het relevant om te benoemen dat ‘Het dier in ons’ verwijst naar onze instinctief-emotionele reacties en ‘De verhalenverteller in ons’ naar onze mentaal-emotionele reacties op ervaringen. Beiden kunnen elkaar versterken of verzachten.

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties