Op 12 februari is Dingeman Boot 90 jaar geworden! Van harte gefeliciteerd met deze prachtige leeftijd, we zijn dankbaar dat je met enige regelmaat ons platform verrijkt met inspirerende lezingen. We zetten je graag in het zonnetje op zondag 7 april tijdens een Sangha Live-middag. Iedereen wordt van harte uitgenodigd bij deze viering, ook als je Dingeman persoonlijk niet heel goed kent. Veel begeleiders en mensen uit de sangha zullen Dingeman toespreken.

Sangha Live is een tijd geleden bedacht om bij 30NOW vaker bijeen te komen via Zoom Meetings, zodat we elkaar kunnen zien. Er is bij deze bijeenkomsten meer ruimte voor interactie en persoonlijk contact met mede-beoefenaars. Volgende week – niet op zondag Eerste Paasdag, maar op maandag – is er ook een Sangha Live-avond. Erik van den Brink biedt een interactief voorproefje van “Compassie voor alle LEEFtijden”, zijn zesweekse live online cursus bij 30NOW.

In deze nieuwsbrief besteden we ook aandacht aan een nieuwe begeleider: Paul van Gogh. Hij heeft al twee meditaties begeleid en schuift als Boeddhistisch Geestelijk Verzorger bij Defensie ook aan bij de nieuwe podcastserie ‘De Spirituele Krijger’.

Verder natuurlijk aandacht voor de workshop van Susan Bögels (morgen, zondag 24 maart), de live cursus van Frits Koster en de jaargroep van Michael Verlouw.  

Van harte welkom!

Dirk & Joost

Sangha Live – Maandag 1 april 20:00

Deze bijeenkomst heeft het karakter van een interactieve workshop en is open voor leden en andere geïnteresseerden. Het biedt een voorproefje van “Compassie voor alle LEEFtijden”, de zesweekse live online cursus bij 30NOW, geïnspireerd op het programma Mindfulness-Based Compassionate Living, dat Erik samen met Frits Koster ontwikkelde. Deze cursus zal voor de derde keer starten op woensdagavonden vanaf 28 mei en is gericht op mensen met diverse achtergronden, in diverse leeftijdsfasen, op zoek naar compassievolle antwoorden op de uitdagingen van deze tijd. Geschikt voor mensen met enige meditatie-ervaring die hun compassiebeoefening willen verdiepen – naar zichzelf, naar anderen en naar de aarde als geheel. De cursus biedt ook ruimte aan wat we doorgeven van generatie op generatie, en hoe we om kunnen gaan met het collectieve trauma, onderliggend aan veel van de zorgelijke ontwikkelingen in deze tijd. Wie wil kan na de cursus deelnemen aan een maandelijkse oefengroep.

Deze Sangha Live-avond is een speciale gelegenheid die exclusief toegankelijk is voor leden van 30NOW.

  • Datum: Maandag 1 april  
  • Tijden: 20.00 – 21.15 uur

Sangha Live – Zondag 7 april 15:00

Dingeman heeft vele retraites begeleid en is voor velen een spirituele vriend, een compassievolle en wijze metgezel op het pad van ontwaken. Hij heeft bovendien een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de Stichting Inzichts Meditatie (SIM), welke de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie bevordert in het Nederlandstalige gebied. De SIM heeft zich heel goed kunnen ontwikkelen onder het voorzitterschap dat Dingeman vele jaren heeft behartigd.

Ook voor de collaga’s van Dingeman – van het collectief Vipassana.nu – is Dingeman een spirituele vriend. Ze zijn dankbaar voor zijn aanwezigheid en inbreng tijdens de momenten van samenzijn en intervisie. Zij willen hem graag in het zonnetje zetten en doen dat met deze Sangha Live-middag.

Deze Sangha Live-middag is een speciale gelegenheid die exclusief toegankelijk is voor leden van 30NOW. Voor dit eerbetoon aan Dingeman hopen we op de aanwezigheid van velen die met hem hebben gemediteerd of hebben samengewerkt. Indien je Dingeman wilt toespreken of specifieke vragen hebt, stuur dan vooraf een mailtje naar Joost: [email protected]

  • Datum: Zondag 7 april  
  • Tijden: 15.00 – 16.30 uur

☝️ Vorige week zondag hield Dingeman een lezing ‘Hoe ga ik om met alles wat er in me en om mij heen gebeurt?’ We nodigen je van harte uit om deze lezing terug te kijken via deze link.

“Liefde kun je niet op de bank zetten. Vasthouden levert geen rente op, integendeel: juist als je het uitdeelt blijkt het een groeifonds te zijn.”

– Joan Halifax –

Mindfulness in het gezinsleven – 24 maart

Deze workshop biedt handvatten om bewust te leven, stress te verminderen en de onderlinge band in het gezin te versterken. Ontdek, door middel van je eigen meditatie-ervaring, hoe mindfulness in de dynamiek van een gezin kan bijdragen.

Acht stappen naar geluk – Start 31 maart

Deze jaargroep is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de Boeddhistische psychologie, verdieping aan wil brengen in zijn/haar meditatie beoefening of kennis wil maken met een heldere en toegankelijke kijk op het leven. Als deze eenmaal begrepen en geïntegreerd is in je dagelijks leven zorgt dit voor een gevoel van geluk en vrijheid, ongeacht de omstandigheden.

Vier wegen naar welzijn en verwezenlijking – Start 2 april

In deze live cursus verkennen we vier wegen of ‘richtingaanwijzers’ tot (spirituele) groei, verwezenlijking en voldoening. Deze wegen, bekend in de boeddhistische psychologie als de vier iddhipāda of ‘grondslagen van magische kracht’, omvatten: diepe interesse, toewijding en engagement, een positieve en heilzame instelling, wijsheid en inzicht.

Deze kwaliteiten zijn cruciaal in de beoefening van meditatie en helpen bij het verwezenlijken van levenswaarden. Gedurende de cursus zullen we zowel de waarde als de valkuilen van deze richtingaanwijzers onderzoeken.

Paul van Gogh – Nieuwe begeleider

‘In 2003 belande ik voor het eerst op een meditatiekussen tijdens de cursus ‘klassiek boeddhistische meditatie’ in Nijmegen. Ik werd direct gegrepen door meditatiebeoefening en ook door het boeddhisme. De afgelopen 20 jaar heb me verdiept in de beoefening door bij bij verschillende begeleiders retraites te volgen en te studeren. Ik voel me thuis in de traditie van inzichtmeditatie.

Ik laat mij met name inspireren door het Theravada boeddhisme. Door mijn werk en studie als boeddhistisch geestelijk verzorger (BGV) heb ik me ook verdiept in andere boeddhistische stromingen. Daarnaast ben ik opgeleid als mindfulness en compassietrainer. In mijn werk als BGV heb ik meditatie begeleid aan uiteenlopende doelgroepen zoals gedetineerden en militairen. Ik streef er naar om mijn meditaties laagdrempelig en herkenbaar aan te bieden’.

Paul Van Gogh werkt als Boeddhistisch geestelijk verzorger bij Defensie en verschijnt soms in uniform bij 30NOW.

Wil je meer weten over Paul en zijn rol bij Defensie? Bekijk zijn profielpagina met zijn actuele aanbod bij 30NOW.

De Spirituele Krijger

In de podcastreeks ‘De Spirituele Krijger’ komt de wereld van het boeddhisme samen met die van Defensie. Twee Boeddhistisch Geestelijk Verzorgers van Defensie – Paul van Gogh en Alie Rozendal – schuiven aan tafel bij zenleraar Annetje Jikai Brunner en vipassanaleraar Joost van den Heuvel Rijnders. Ze nemen je mee op een innerlijke reis en verkenningen van meditatie en boeddhisme. En dat alles vanuit de kwaliteiten van een spiritueel krijger: moedig, sterk, maar ook open en kwetsbaar. Klaar voor een dosis inspiratie en krachtige down-to-earth spiritualiteit?

Er staan op ons platform al drie afleveringen en een intro klaar. Aan het einde van elke aflevering is er een reflectie of korte meditatie. Zo sluit Annetje in Aflevering 2 af een ‘Soft front, strong back’ meditatie.

Live ondertiteling

Tijdens de dagelijkse live meditaties en lezingen kun je nu profiteren van live ondertiteling. Zo kun je alles wat er gezegd wordt in tekstvorm volgen. Deelname wordt zo nog toegankelijker! Activeer de ondertiteling simpelweg met een klik of druk op ‘CC’ tijdens de sessie. Houd er wel rekening mee dat automatische ondertiteling niet altijd foutloos is, maar we geloven dat het een waardevolle aanvulling is om je ervaring te verrijken. We hopen dat je enthousiast over deze nieuwe toevoeging.

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties