Zomerupdate: Nieuwe Dhammastudie, Oefengroep, Podcast afleveringen & Zoekfunctie

Het is zomer! Voor velen is dit de perfecte tijd om naar buiten te gaan, of je nu thuis bent of op vakantie. Natuurlijk zijn er ook mensen die doorwerken tijdens deze maanden. Hopelijk heb je de kans om wat rust te nemen en nieuwe inspiratie op te doen. Bij 30NOW kun je dat zeker vinden. De Dagelijkse Live Meditatie in de ochtend gaat gewoon door en in deze nieuwsbrief delen we andere initiatieven waar je aan kunt deelnemen, vaak op een moment dat jou uitkomt.

We zijn enthousiast om weer een nieuwe Dhammastudie Verdiepingsreeks aan te bieden: ‘De 7 factoren van ontwaken’. Ideaal om te volgen vanaf je vakantieadres of waar je ook bent. Ook de 30NOW Podcast is perfect voor onderweg. We hebben twee nieuwe afleveringen van onze begeleiders Leni Cellini en Bart van Melik.

Verder stimuleren we de verbondenheid via de Oefengroep ‘Compassievol Leven’ met Erik van den Brink. Tot slot hebben we nog twee mooie terugkijktips voor je. Geniet van je zomer en de mogelijkheden om te ontspannen en te groeien.

Hartelijke groet,
Dirk & Joost

Dhammastudie ‘De 7 factoren van ontwaken’

In deze dhammastudie verken je, individueel en in je eigen tijd, de zeven factoren van ontwaken (opmerkzaamheid, onderzoek van dhamma’s, energie, vreugde, kalmte, concentratie en gelijkmoedigheid). De Boeddha onderwees over deze heilzame kwaliteiten die ons kunnen ondersteunen op het pad. Je gaat je verdiepen in ieder van de zeven kwaliteiten. Wat wordt ermee bedoeld? En hoe voelen deze kwaliteiten in de eigen ervaring? Hoe meer vertrouwd we ermee worden, hoe meer ze ons kunnen ondersteunen op het pad naar ontwaken, zowel in de meditatie beoefening als in het dagelijkse leven.

Je doet dat door het bestuderen van sutta’s (lezingen van de Boeddha) en andere teksten, stukjes uit de Boeddhistische psychologie, begeleide meditaties, oefeningen en het luisteren naar dhammatalks. Zo kunnen de zeven factoren van ontwaken meer de ruimte krijgen in ons leven, en helpen ze ons onderweg naar een vrije geest en een vrij hart.

Deze verdiepingsreeks bestaat uit 9 thema’s. Per thema ontvang je:

 • Video-lezingen: Bij ieder thema is er een lezing die steeds door een andere spreker/spreekster is gegeven. De sprekers/spreeksters die de lezingen geven zijn: Riët Aarsse, Arjan Schrier, Helena Pauptit, Frits Koster, Bianca Vermeij, Sayālay Daw Vimalanani, Simin Abhravesh en Joost van den Heuvel Rijnders.
 • Dhammatalks: Je krijgt links naar dhammatalks in audio-formaat die het onderwerp toelichten.
 • Oefeningen en meditatie: Bij ieder thema zijn verschillende oefeningen voor je meditatie zodat het onderwerp meer voor je gaat leven.
 • Leesmateriaal: Uiteenlopende teksten uit diverse bronnen. Zo kun je lezen wat de Boeddha er zelf over heeft gezegd, stukjes uit de Boeddhistische psychologie, maar bijvoorbeeld ook artikelen van Boeddhistische leraren van vandaag de dag.
 • Ondersteuning: Gedurende je persoonlijke ontdekkingstocht, ben je welkom om op de themapagina’s een reactie te plaatsen wanneer er vragen zijn of als je een ervaring wilt delen vanuit je beoefening of dagelijks leven. Bianca of Helena zal je dan antwoorden. 

🔗 Meer informatie & Direct van start: 30NOW.nl/zeven-factoren-van-ontwaken

Compassievol Leven – Oefengroep

De Maandelijkse Oefengroep Compassievol Leven is bedoeld voor degenen die eerder de cursus “Compassie voor alle LEEFtijden” bij 30NOW hebben gevolgd, of elders een “Mindfulness-Based Compassionate Living” (MBCL) training bij een erkende trainer hebben afgerond. Deze groep biedt een veilige online omgeving waar deelnemers samenkomen om hun mindfulness en compassie beoefening te onderhouden en te verdiepen.

In deze oefengroep ontmoeten we elkaar maandelijks live online, om:

 • Onze beoefening van mindfulness en compassie te onderhouden en te verdiepen;
 • Elkaar te inspireren tot compassievolle antwoorden op de uitdagingen in deze tijd;
 • Thema’s verder te verdiepen, die in de cursus of training werden aangeroerd: bijvoorbeeld weerstand en verlangen, ‘het dier in ons’ en ‘de verhalenverteller in ons’, individuele en collectieve patronen, vergeving en dankbaarheid, levenswaarden en zingeving;
 • De vier hartkwaliteiten vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid verder te verinnerlijken en tot uitdrukking te brengen; en zo
 • Gezonder om te gaan met onszelf, elkaar en de natuur – spelend, delend en helend.

🔗 Meer informatie & aanmelden: 30NOW.nl/oefengroep-cval

#50: Mindful met je smartphone – Leni Cellini

In deze podcastaflevering bespreekt Joost van den Heuvel Rijnders met Leni Cellini de impact van smartphones op ons leven. Ze bespreken de uitdagingen van schermtijd en de negatieve effecten ervan. Leni deelt haar ervaringen met digitaal detoxen en hoe de traditie van Thich Nhat Hanh haar helpt om meer in het moment te leven. Ontdek hoe mindfulness je kan ondersteunen om bewuster en vrijer met je schermtijd om te gaan.

 • Beluister de aflevering hier

#51: Fragment uit Een Leven Gericht Op Ontwaken – Bart van Melik

In deze podcastaflevering delen we een fragment van een lezing door Bart van Melik uit de reeks ‘Een Leven Gericht Op Ontwaken’. Bart en Joost van den Heuvel Rijnders verkennen de Satipatthana Sutta, een praktische gids voor het integreren van mindfulness in het dagelijks leven. Bart, een ervaren meditatieleraar, deelt zijn inzichten en ervaringen.

 • Beluister de aflevering hier
 • Meer over ‘Een Leven Gericht Op Ontwaken’ vind je hier.

Vakantie update 30NOW Live

Wegens de vakantieperiode zal er tijdelijk geen maandagavond live meditatie zijn tot eind augustus. Daarnaast vervalt de lezing van zondagavond 6 juli. Gelukkig blijven we dagelijks live meditatie aanbieden en kun je de andere zondagavonden genieten van een inspirerende lezing.

Ontdek de nieuwe zoekfunctie

We zijn blij om onze nieuwe zoekfunctie aan te kondigen, exclusief beschikbaar voor onze leden. Ontstaan vanuit het idee dat alles bij 30NOW – van cursussen en lezingen tot veelgestelde vragen over mediteren – eenvoudig doorzoekbaar moet zijn. Zodra je bent ingelogd, vind je rechtsbovenin op de leden homepage het nieuwe zoekvenster. Deze live search functie biedt directe resultaten en je kunt eenvoudig filteren op categorie. Heb je suggesties voor verbeteringen? Laat het ons weten via 30NOW.nl/help

We zijn blij om onze nieuwe zoekfunctie aan te kondigen, exclusief beschikbaar voor onze leden. Ontstaan vanuit het idee dat alles bij 30NOW – van cursussen en lezingen tot veelgestelde vragen over mediteren – eenvoudig doorzoekbaar moet zijn. Zodra je bent ingelogd, vind je rechtsbovenin op de leden homepage het nieuwe zoekvenster. Deze live search functie biedt directe resultaten en je kunt eenvoudig filteren op categorie. Heb je suggesties voor verbeteringen? Laat het ons weten via 30NOW.nl/help

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties