Zelfontdekking en veerkracht met ‘Wie ben ik?’ en ‘Chronisch ziek zijn en de Dhamma’
Bij 30NOW kun je kiezen uit een live aanbod dat in real-time plaatsvindt, ideaal voor wie het Sangha gevoel en directe interactie via chat, beeld en geluid waardeert. Dit omvat de live meditaties, lezingen, sangha live evenementen, live cursussen en workshops. Daarnaast is er een breed scala aan on-demand aanbod, zoals opgenomen meditaties, lezingen, podcasts en verdiepingsreeksen. Ideaal voor wie in eigen tempo wil leren en inspiratie zoekt.
In deze nieuwsbrief: de laatste aflevering van ‘De Spirituele Krijger’ over het thema ontwaken, de nieuwe verdiepingsreeks ‘Wie ben ik?’ voor intensieve persoonlijke studie en meditatie. Daarnaast aandacht voor de interactieve workshop ‘Chronisch ziek zijn en de Dhamma’ met Ank Schravendeel en Mirjam Schild, waarin diepgaande inzichten en praktische toepassingen van de Dhamma centraal staan.
Hartelijke groet,
Dirk en Joost
Dhammastudie ‘Wie ben ik?’
In deze verdiepingsreeks verkennen we het onderwerp: ‘Wie ben ik?’, Misschien herken je deze vraag wel. Ben ik mijn naam, mijn lichaam, mijn gedachten? Wat maakt mij mijzelf en jou jouzelf? De Boeddha gaf hier een antwoord op, door over de 5 aggregaten te vertellen (khandha’s in het Pali). Zijn antwoord helpt ons om meer ontspannen en lichter door het leven te kunnen gaan. En draagt bij aan het verminderen en uiteindelijk het beëindigen van onbevredigendheid en lijden.
Deze manier van kijken naar het ik, kijken naar wie wij zijn via de 5 khandha’s, is geen theoretisch verhaal, maar een beoefening en verdieping die leidt tot inzicht en bevrijding. Hoe kan het antwoord van de Boeddha van 2500 jaar geleden ons vandaag de dag helpen gelukkiger te leven?
Deze verdiepingsreeks bestaat uit 7 thema’s. Per thema ontvang je:
-
Video-lezing: steeds door een andere spreker/spreekster is gegeven; Sayãlay Daw Vimalanani, Riët Aarsse, Helena Pauptit, Bianca Vermeij, Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders.
-
Dhammatalks: Je krijgt links naar dhammatalks in audio-formaat die het onderwerp toelichten.
-
Oefeningen en meditatie: geleide meditaties op het thema en oefeningen voor het integreren in je dagelijks leven
-
Leesmateriaal: boeddhistische teksten
-
Ondersteuning: deelnemers kunnen reageren op de themapagina’s en Bianca of Helena zullen je dan antwoorden.
De Spirituele Krijger – Aflevering 6
Het boeddhisme spreekt over Verlichting, ontwaken, Nirwana of Nibbana. Wat betekent dat eigenlijk? Is dat een bovenwereldse staat, of meer de manier waarop je je verhoudt tot de wereld om je heen? Joost sluit af met een reflectieve vraag die je uitnodigt om vanuit een ander perspectief naar jezelf te kijken.
Compassie voor alle LEEFtijden – 24 mei
Er komt de laatste tijd veel op ons af en het woord crisis valt steeds vaker: klimaatverandering, verstoring van ecologisch evenwicht, uitsterven van planten en dieren, uitputting van grondstoffen, pandemie, oorlog. Meer stress en burn-out. Minder vertrouwen in politiek, onderwijs, gezondheidszorg en economie. Instabiliteit op steeds meer terreinen in de samenleving. Is er nog wel een leefbare toekomst?
Chronisch ziek zijn en de Dhamma – 9 juni
In navolging van de podcast ‘Chronisch ziek zijn – Hoe leef je dat?‘ is op 9 juni de kans om live in gesprek te gaan met Ank en Mirjam tijdens de interactieve online workshop ‘Chronisch ziek zijn en de Dhamma’.
Tijdens deze workshop ontdek je de kracht van opmerkzaamheid en de Dhamma in het omgaan met chronische ziekte. Deze workshop biedt je de mogelijkheid om de principes van de Dhamma toe te passen in je dagelijks leven, wat kan leiden tot meer innerlijke vrede en veerkracht. Ank Schravendeel en Mirjam Schild, beiden ervaringsdeskundigen op het gebied van leven met een chronische ziekte, delen hun inzichten en ervaringen om met dergelijke uitdagingen om te gaan.
Of je nu zelf te maken hebt met een chronische ziekte of in je omgeving hiermee geconfronteerd wordt, deze workshop is ontworpen om je te ondersteunen. Ank en Mirjam zullen dieper ingaan op belangrijke thema’s zoals lijden, pijn en compassie, en hoe een meditatieve benadering kan helpen bij het verminderen van weerstand tegen ongemak en frustratie. Deze aanpak is gebaseerd op de wijsheid dat verandering begint waar weerstand eindigt.
Mis deze kans niet om vanuit een nieuwe richting naar chronische ziekte te kijken en deze te bevragen. Meld je nu aan voor een plek bij deze online workshop.
- Zondag 9 juni van 15.00 tot 17.00 uur
- Deze workshop wordt niet opgenomen en is dus niet terug te kijken.