Leren mediteren – Praktische gids voor een leven met aandacht

,

Wil je altijd al die vriend, vriendin of bekende op een praktische, nuchtere en toegankelijke manier laten kennismaken met meditatie?
Vanaf vandaag is dat mogelijk bij 30NOW met de introductiereeks & verdiepingsreeks ‘Leren mediteren‘. Dit en meer in deze nieuwe nieuwsbrief van 14 juni 2023.

Leren mediteren

Praktische gids voor een leven met aandacht

Zowel de introductiereeks (deel 1) als de verdiepingsreeks (deel 2) van ‘Leren mediteren ’ zijn bedoeld om iedereen de kans te geven om de kracht van meditatie te ontdekken en te ervaren, ongeacht leeftijd, achtergrond of ervaringsniveau.

Guido Scholte is als boeddhistisch geestelijk verzorger werkzaam in verschillende gevangenissen in Nederland en het gezicht van de 2-delige reeks ‘Leren mediteren’. Hij heeft een alledaagse stijl en weet complexe concepten op een begrijpelijke en toegankelijke manier over te brengen.

Introductiereeks ‘Leren mediteren’

De ‘Leren Mediteren’ introductiereeks is voor mensen die nieuw zijn met meditatie. Guido deelt in korte video’s nuchtere en praktische informatie over meditatie.

 • Speciaal voor mensen die nieuw zijn in de wereld van meditatie;
 • Korte video’s waarin Guido je op nuchtere en praktische meeneemt in
  wat meditatie is en veelgehoorde misvattingen en mythes bespreekt;
 • Tips voor een goede mentale en fysieke houding;
 • Eenvoudige geleide meditatie-oefeningen (audio).

Verdiepingsreeks ‘Leren mediteren’

De ‘Leren Mediteren’ verdiepingsreeks is de volgende stap na de introductiereeks. Hier behandelt Guido uitdagingen zoals ‘vasthouden aan een ervaring’ en ‘ongemak tijdens meditatie’. Hij bespreekt ook mindfulness, wijsheid, compassie en metta-meditatie. Er zijn 10 meditaties om verder te oefenen waaronder zitmeditaties, meditaties gericht op horen, vriendelijkheid en loopmeditatie.
Om extra ondersteuning te bieden is er daarnaast de mogelijkheid om een vraag of ervaring te delen met Guido.

We hebben het deelnamebedrag voor deze verdiepingsreeks zo laag mogelijk gehouden, namelijk eenmalig 5 euro.

De vervolgstap na de Leren mediteren introductie-reeks;

 • Uitgebreid aandacht voor veelvoorkomende vragen en uitdagingen.
 • Aandacht voor de kracht van metta-meditatie, oefenen in het dagelijks leven en meer;
 • Verdere beoefening met 10 verdiepende meditaties (audio);
 • Vragen en ervaringen delen met Guido;
 • Extra laag (eenmalig) deelname-bedrag van 5 euro.

‘Compassie voor alle LEEFtijden’ – 14 juli

Er komt veel op ons af: crisis, klimaatverandering, uitsterven van planten en dieren, uitputting van grondstoffen, pandemie, oorlog. Stress en burn-out nemen toe, vertrouwen in politiek en economie neemt af. Is er nog een leefbare toekomst voor onze kinderen?

Hoe kunnen we onze beoefening in compassie verdiepen en gezonder omgaan met onszelf, met elkaar en met de aarde als geheel?

Ga je mee op deze ontdekkingstocht? Je bent van harte welkom!

‘Online 8-daagse retraite met Bhikkhu Anālayo’

In 2023 biedt Bhikkhu Anālayo voor de eerste keer een satipaṭṭhāna retraite aan voor Nederlands- en Vlaams sprekende beoefenaars.

30NOW en Āgama Research Group nodigen je van harte uit om je beoefening te verdiepen met de bevrijdende leringen van het Satipaṭṭhāna sutta.

Deze retraite start is op 30 september. Aanmelden is nog mogelijk.

Live tip

Zondagavond 18 juni is iedereen van welkom bij de Live Lezing (Meditatie & Talk) van Edel Maex.

Edel is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van het werken met mindfulnesstraining in de Lage Landen. Zijn beleving van zen sluit het meest aan bij het onderricht van de hem zeer dierbare zenleraar Ton Lathouwers en Maha Karuna Ch’an. – Live Vipassana Meditatie op Maandagavond: Deze serie wordt verzorgd door verschillende begeleiders uit de vipassana traditie, ook wel inzichtmeditatie genoemd. De live meditaties zijn voor iedereen toegankelijk en ook los van elkaar te volgen. Na een korte inleiding is er een half uur meditatie. Afsluitend is er een uitwisseling van 15 minuten (via de chat in Zoom).

Dagelijks Live Meditatie & Lezingen wordt aangeboden op basis van dana/ vrije giften.

Nieuw boek van Ciska Matthes

‘Herinneringen aan Harada Tangen roshi’ is het unieke verslag van zes jaar intensieve zentraining, gezien door de ogen van een eigenwijze jonge vrouw. Het dagelijks leven met al zijn rituelen en de treffende ontmoetingen met de zenmeester worden beeldend beschreven. Soms heel vermakelijk, met een goede dosis zelfspot, dan weer diepzinnig en ontroerend: dit is een hartverwarmend boek dat de lezer zal raken en inspireren.

Bekijk de boekpagina met voorleesmomenten van Ciska en informatie over de aankomende Live Boekbespreking op 25 juni.

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties