Aanbod en inspiratie voor deze nazomer en het najaar

Terwijl we allen mogen genieten van een prachtige nazomer, delen we inspiratie van Ciska Matthes en een vooruitblik op ons najaarsaanbod. Ontdek de live cursus ‘De moed van vergevingsgezindheid’, de online retraite met Bhikku Analayo en de Sangha Live-avond ‘Keep it real!’ op zondag 10 september.

Lopen zonder ‘ik’

Ciska Matthes – begeleider bij 30NOW – volgde een intensieve zentraining van zes jaar in Japan. Ze schreef hierover een inspirerend boek met als titel ‘Herinneringen aan Harada Tangen roshi – mijn jaren in een Japans zenklooster’. Een fragment uit dit boek:

(Wij noemden de oude zenmeester ‘roshisama’ − tegelijk liefkozend en vol respect.)

Roshisama’s tred had een zekere lichtheid en vreugde. Het leek net alsof hij danste, alsof hij gedragen werd door de wind. Eigenlijk was dat ook zo; boeddhanatuur bewoog dit leven zonder een idee van ‘ik’.
Soms deed roshisama ons spottend na: ‘Jullie spreken met arrogantie: “Ik loop”, “ik denk”, “ik beweeg.”’
Maar is het wel zo? Wie is het, die het lopen doet? Waar begint de beweging? Waar komen je gedachten vandaan? Wanneer je van binnen stil en leeg bent, merk je dat de dingen vanzelf gebeuren, dat er geen ‘doener’ is, geen ‘denker’. Het leven wordt spontaan en onbedacht, ontvouwt zich vanzelf in de onbegrensde ruimte van het gewaarzijn.
Zelfs nu, als je dit leest, zou je de proef op de som kunnen nemen. Til je hand eens langzaam op en onderzoek of je kunt zien waar die beweging werkelijk vandaan komt.

Daarom zei roshisama ook, vol dankbaarheid en waardering: ‘Okage, okage de’ − Dankzij, dankzij alles! Ieder moment heb je aan het hele bestaan te danken. Alles wat je maar kunt doen of ervaren, iedere ademhaling, ieder woord dat je zegt, het is dankzij alles, het hele universum. Vanuit dit diepe inzicht leven maakt je nederig en dankbaar.
Als ik met twijfels en problemen naar hem toe kwam in dokusan (persoonlijk onderhoud) en begon te klagen, had roshisama vaak een simpele respons: ‘Wagamama!’ riep hij fel en wuifde met zijn hand mijn klachten weg. Wagamama betekent egoïsme of zwelgen. In het Pali bestaat het woord mana − de verwaandheid te denken dat je losstaat, dat je zelfstandig en onafhankelijk leeft.
Dus het is niet zozeer egoïsme in de alledaagse zin van alleen aan jezelf denken ten koste van anderen, meer nog doelde roshisama op onze preoccupatie met onszelf, met de persoon die we denken te zijn en die we koste wat kost willen verdedigen. Deze begoocheling, waaruit elk lijden voortkomt… Verder lezen >

Updates van begeleiders

Het hierboven gedeelde fragment is door Ciska gedeeld op haar profielpagina. Op de profielpagina’s van de begeleiders vind je nu, naast het individuele 30NOW aanbod, ook door begeleiders zelf geplaatste updates (berichten). Begeleiders kunnen via deze weg inspiratie en activiteiten buiten 30NOW met je delen. Op deze berichten kun je ook reageren en je kunt ze vrij delen.

‘De moed van vergevingsgezindheid’

Frits Koster en Joyce Cordus starten op 18 september met de live cursus ‘De moed van vergevingsgezindheid’. Wrok, boosheid en frustratie kunnen vaak negativiteit en stress veroorzaken. In deze live cursus leer je meer compassie te hebben met hoe dingen verlopen; met de zaken die je nu eenmaal niet of moeilijk kunt veranderen omdat je er geen invloed op hebt. In plaats van te proberen deze tegen wil en dank te veranderen, kun je er met meer begrip en compassie naar kijken. De cursus begint op 18 september. Je kunt je nog aanmelden.

De moed van vergevingsgezindheid – Live CursusDe moed van vergevingsgezindheid – Start 18 september

Bhikkhu Anālayo – 30 september

Verheugd – en ook een beetje trots – zijn we dat we een bescheiden rol mogen spelen bij de organisatie van de online retraite van Bhikku Analayo, een internationaal zeer gerespecteerde auteur, onderzoeker en meditatieleraar. Er zijn op dit moment ruim 170 deelnemers en je kunt je nog aanmelden voor de start op 30 september.

Online 8-daagse retraite met Bhikkhu Anālayo

Sangha Live avond

Aankomende zondag is er weer een Sangha Live-avond. De avond is alleen voor leden, we maken gebruik van Zoom Meetings. We kunnen elkaar dus zien en eventueel horen! Vaste host van deze avonden is Joost van den Heuvel Rijnders en hij ontvangt telkens een andere leraar. Deze avond is te gast Guido Scholte en het thema is: Keep it real!
Op het spirituele pad komen we in aanraking met leraren, boeddhabeelden, rituelen als buigen en chanten. Ook het jargon uit o.a. het boeddhisme wordt ons steeds meer eigen. Mooi en vaak inspirerend zijn deze aspecten, maar hoe voorkomen we dat we er niet teveel aan gaan hechten? Of zelfs spiritualiteit gaan gebruiken om niet eerlijk en open naar onszelf te kijken, maar juist oude pijn en patronen verdoezelen: de zogenaamde spirituele bypass. Joost gaat samen met Guido deze aspecten onderzoeken en samen reflecteren. Spoiler alert: de bijeenkomst heeft een provocatief karakter.

De avond wordt niet opgenomen.
Nog geen lid? Overweeg dan een Lidmaatschap.
Deelname-link – ‘Keep it real!’

Vooruitblik

Momenteel zijn we ook bezig met de voorbereidingen voor:
17 oktober: Live Cursus
’Mindfulness Verdiepen en Mindful Communiceren’ – Zohair Elabd
15 november: Live Cursus
‘Mindful ouder worden’ – Franca Warmenhoven
27 – 30 december:
Online Retraite – Annetje Brunner
12 december: Workshop
‘Er Zijn’ – Irene Bakker

Meer details over dit aanbod volgen in de komende weken.

Hartelijke groet,

Team 30NOW

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties