#7

Vergeet geluk

Ongeveer iedereen lijkt geluk tegenwoordig koortsachtig na te streven én gretig te etaleren op social media. Geluk wordt dan vaak individueel ingevuld als iets wat wijzelf kunnen ‘verwerven’ door het vinden van de juiste partner, ons droomhuis-met-zwembad of ideale baan. Ondertussen wijst een tegenbeweging van psychiaters als Dirk de Wachter erop dat dit een heilloze weg is, zoals de Vlaamse De Wachter betoogt in zijn pas verschenen boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’.

Welke weg is heilzamer? De boeddha en ook een denker als Aristoteles wezen erop dat het veeleer gaat om het leiden van een goed leven. Waarin er aandacht is voor rechtvaardigheid, vrijgevigheid en verbondenheid. Joost en Eveline sluiten zich daarbij aan, en brengen samen in kaart welke ‘gelukbrengende condities’ wij, met aandacht en geduld, kunnen cultiveren in ons leven. Zónder garantie dat de zaadjes die wij zodoende planten ook echt tot geluk zullen leiden. Dus vergeet geluk als uitkomst, richt je liever op het beoefenen van meditatie, dankbaarheid, vrijgevigheid en dienstbaarheid  – wie weet wat je dan nog voor moois ten deel valt.

Andere afleveringen

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties

Over 30NOW Podcast

Welkom bij de podcast, waarin we in gesprek gaan over mindfulness, meditatie en boeddhisme. 

Ben je bezig met mindfulness of een andere vorm van meditatie en wil je hierin verder geïnspireerd worden? Misschien wil je meer weten over de bron van mindfulness en het boeddhisme? Schuif dan aan!
De moderne mindfulnesstraining maakt gebruik van eeuwenoude technieken en inzichten uit het boeddhisme. Die blijken nog altijd relevant en ondersteunend zijn voor onze moderne levens. De boeddhistische leer vraagt je niet om ook maar iets te geloven. Laat je gewoon meenemen in de gesprekken en pik eruit wat je goed kunt gebruiken.

Wil je deze podcast mogelijk maken? Je kunt lid worden van 30NOW. Als lid krijg je toegang tot honderden meditaties, lezingen, je kunt persoonlijk reageren met vragen en opmerkingen. Hartelijk dank!

Volg deze podcast om met regelmaat de laatste aflevering te ontvangen. Nieuwe afleveringen zijn direct beschikbaar om te streamen of te downloaden via Apple Podcast, Spotify, Soundcloud, Google Podcasts, iHeartRadio, Castbox, Spreaker en Deezer.

Meer info: 30NOW.nl/podcast

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate