#19

Ineke Visser

In deze podcast spreekt Joost van den Rijnders met Ineke Visser (1963). Ineke werkte jarenlang eerst als vrijwilliger en later als coördinator in een hospice. Zij is auteur van diverse boeken over sterven en initiatiefnemer van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Als docent is ze verbonden aan de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-HBO niveau van het expertisecentrum. Het gesprek gaat over haar ervaringen in een hospice.

‘Mijn grootste lessen heb ik geleerd in het hospice, in de nabijheid van mensen op de grens van leven en dood. Sterven is een autonoom proces. Het is iets wat aan ons gebeurt, we kunnen het niet regisseren. Mijn werk in het hospice heeft mijn geleerd om met het ritme van het leven mee te bewegen’.
Ineke heeft met haar werk onder andere als doel het sterven opnieuw een plek te geven in het bewustzijn van mensen en van de samenleving als geheel. ‘Sterven is een gelaagd proces. Naast het fysieke proces gebeurt er veel op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Sterven, zo zou je kunnen zeggen, is intens leven. Mensen keren naar binnen, de buitenwereld wordt kleiner en de binnenwereld groter’.

Er zijn zeker raakvlakken tussen meditatie en stervensbegeleiding. ‘De stervensfase vraagt een meditatieve houding, stil worden en gewaar zijn wat daar gebeurt’.

Ineke is auteur van ‘In het licht van sterven. Ervaringen op de grens van leven en dood’, ‘Sterven. Tijd voor een ander verhaal’, ‘Een andere kijk op orgaandonatie. Verkenningen van het stervensproces’. De boeken van Ineke zijn te koop via www.weerschijn.nl.

Luisteraars van deze podcast kunnen DREMPEL, magazine over leven met sterven bestellen met 10% korting door in de bestelprocedure de kortingscode DREMPEL2122 toe te voegen. In plaats van € 13,95 betaal je € 12,55 inclusief portokosten. Het magazine telt 106 pagina’s, heeft geen advertenties en is rijk geïllustreerd. Het bevat inspirerende interviews, reportages en artikelen.

Landelijk Expertisecentrum Sterven landelijkexpertisecentrumsterven.nl

Andere afleveringen

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
driessen gertie
driessen gertie
1 jaar geleden

zo diepzinnig en inspirerend…

Trudy v
Trudy v
1 jaar geleden

Sterven is intens leven. Leven is intens sterven. Heel erg bedankt voor deze aangrijpende podcast. Dat doet wel even wat met je als mens. Het bracht mij eigenlijk mede bij de film ‘Supernova’ die ik kortgeleden zag in de bioscoop. En hoe het verschijnsel supernova in deze film zacht-moedig uitgelegd werd door een van de hoofdpersonen aan een nichtje op een verrassingsfeest. Een supernova is een stervende ster, een ster die explodeert in het universum waardoor er nieuw leven ontstaat. Het kenmerk van een supernova is een grote helderheidstoename tijdens de explosie/het sterven van de ster. En dat raakt mijzelf… Lees verder »

Over 30NOW Podcast

Welkom bij de podcast, waarin we in gesprek gaan over mindfulness, meditatie en boeddhisme. 

Ben je bezig met mindfulness of een andere vorm van meditatie en wil je hierin verder geïnspireerd worden? Misschien wil je meer weten over de bron van mindfulness en het boeddhisme? Schuif dan aan!
De moderne mindfulnesstraining maakt gebruik van eeuwenoude technieken en inzichten uit het boeddhisme. Die blijken nog altijd relevant en ondersteunend zijn voor onze moderne levens. De boeddhistische leer vraagt je niet om ook maar iets te geloven. Laat je gewoon meenemen in de gesprekken en pik eruit wat je goed kunt gebruiken.

Wil je deze podcast mogelijk maken? Je kunt lid worden van 30NOW. Als lid krijg je toegang tot honderden meditaties, lezingen, je kunt persoonlijk reageren met vragen en opmerkingen. Hartelijk dank!

Volg deze podcast om met regelmaat de laatste aflevering te ontvangen. Nieuwe afleveringen zijn direct beschikbaar om te streamen of te downloaden via Apple Podcast, Spotify, Soundcloud, Google Podcasts, iHeartRadio, Castbox, Spreaker en Deezer.

Meer info: 30NOW.nl/podcast

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate