#8

Gesprek met Frits Koster

Frits Koster

‘Ja, ik ben wel hip tegenwoordig.’ Frits Koster. Meditatieleraar, auteur en tegenwoordig vooral bekend van zijn compassietraining. Hij reist daarmee – heel hip – de hele wereld over.

In dit keukentafelgesprek met Joost van den Heuvel Rijnders worden de verschillende gezichten van compassie besproken. Compassie is niet alleen maar mild en meegaand. ‘Als ouders geen grenzen stellen aan hun kinderen en altijd maar toegeven worden het koekiemonsters’, zegt Frits Koster. Met wijsheid begrenzen kan ook vriendelijk zijn, voor jezelf en voor een ander. Er is moed voor nodig om voor jezelf op te komen en bijvoorbeeld bij je werkgever aan geven dat de grens is bereikt. Heldhaftige compassie, of ‘yangcompassie’, wordt dat wel genoemd. Krachtig en moedig. ‘Je ziet het in al die mooie glossy magazines: van die gefotoshopte dames, met een hemelse glimlach en perfecte lijnen: ja ik doe aan zelfcompassie, hoe heerlijk! Maar in de praktijk ziet dat er weleens anders uit. Het vraagt moed en bereidheid. Compassie heeft ook te maken met vriendelijkheid voor de lastige of pijnlijke aspecten in ons leven.”

De compassietraining gaat hand in hand met de beoefening van mindfulness. ‘In het boeddhisme bestaat een mooie metafoor. Net zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te vliegen zo heeft een mens twee vleugels nodig voor het realiseren van innerlijke en uiterlijke ruimte: de vleugel van wijsheid en die van compassie.

Compassie blijkt ook heel ondersteunend te zijn in het omgaan met eigen gebreken. Beide meditatieleraren aan deze keukentafel hakkelen soms en kunnen daar zelf hartelijk om lachen. ‘Dit wordt ook een extra lange podcast’, grapt Joost. Frits komt het idee voor een nieuwe training: compassievol hakkelen.

Andere afleveringen

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties

Over 30NOW Podcast

Welkom bij de podcast, waarin we in gesprek gaan over mindfulness, meditatie en boeddhisme. 

Ben je bezig met mindfulness of een andere vorm van meditatie en wil je hierin verder geïnspireerd worden? Misschien wil je meer weten over de bron van mindfulness en het boeddhisme? Schuif dan aan!
De moderne mindfulnesstraining maakt gebruik van eeuwenoude technieken en inzichten uit het boeddhisme. Die blijken nog altijd relevant en ondersteunend zijn voor onze moderne levens. De boeddhistische leer vraagt je niet om ook maar iets te geloven. Laat je gewoon meenemen in de gesprekken en pik eruit wat je goed kunt gebruiken.

Wil je deze podcast mogelijk maken? Je kunt lid worden van 30NOW. Als lid krijg je toegang tot honderden meditaties, lezingen, je kunt persoonlijk reageren met vragen en opmerkingen. Hartelijk dank!

Volg deze podcast om met regelmaat de laatste aflevering te ontvangen. Nieuwe afleveringen zijn direct beschikbaar om te streamen of te downloaden via Apple Podcast, Spotify, Soundcloud, Google Podcasts, iHeartRadio, Castbox, Spreaker en Deezer.

Meer info: 30NOW.nl/podcast

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate