#17

Paul van Gogh

Paul van Gogh (1978) is Boeddhistisch Geestelijk Verzorger bij Defensie. Jarenlang werkte Paul in de psychiatrie en gehandicaptenzorg. Hij studeerde eerst religiestudies en deed daarna de ambtsopleiding tot boeddhistisch geestelijk verzorger was hij drie jaar werkzaam bij justitie voordat hij aan de slag ging bij Defensie.

Het gesprek met Joost van den Heuvel Rijnders gaat over het werk van een geestelijk verzorger. ‘Mijn werk gaat over de trage vragen van het leven. Bij Defensie creëren we een vrije ruimte, iedere vraag mag er zijn. In de waan van de dag bieden wij een ruimte om stil te staan, zonder oordeel te bevragen en oordeelloos te kunnen luisteren. Mensen hebben vaak alle antwoorden al zelf, intrinsieke wijsheid is bij iedereen aanwezig. Als je maar stil bent en durft te kijken, dan weet je wel wat je te doen staat’.

Paul draagt als boeddhistisch geestelijk verzorger geen wapen, hij is ‘niet combattant’. ‘Wel heb ik leren marcheren, kaart leren lezen, in de blubber geslapen en te maken gehad met slaapdeprivatie. Tijdens de eindoefening werd er een appèl gedaan op mijn veerkracht’.

Schuurt het om als boeddhist werkzaam te zijn voor een organisatie die gelegitimeerd geweld gebruikt? ‘Ik voelde vooral schuring omdat ik dacht dat ik dat moest voelen. Wij zijn er echter voor de menselijk kant van de militairen. Het bieden van een vrije ruimte, een luisterend oor, en dingen bespreekbaar maken vermindert het lijden. Dat is natuurlijk een heel boeddhistisch principe’. Paul hoopt ook boeddhistische meditatie te kunnen introduceren bij Defensie. ‘De moed om een gebouw binnen te rennen is een ding, de moed om je eigen tempel binnen te treden is een ander ding. Dat vraagt een ander soort moed. Die eerste vorm gaat over harde krachten. Waar wij in het boeddhisme mee werken zijn zachte krachten, die zijn uiteindelijk misschien wel sterker dan die andere krachten’.

Volg paul op Facebook: De Krijgsmacht Boeddhist
Website: https://www.dgv.nl/index.php/nl/boeddhisme
Reageren, ideeën of suggestie? Mail naar PA.v.Gogh@mindef.nl

Andere afleveringen

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties

Over 30NOW Podcast

Welkom bij de podcast, waarin we in gesprek gaan over mindfulness, meditatie en boeddhisme. 

Ben je bezig met mindfulness of een andere vorm van meditatie en wil je hierin verder geïnspireerd worden? Misschien wil je meer weten over de bron van mindfulness en het boeddhisme? Schuif dan aan!
De moderne mindfulnesstraining maakt gebruik van eeuwenoude technieken en inzichten uit het boeddhisme. Die blijken nog altijd relevant en ondersteunend zijn voor onze moderne levens. De boeddhistische leer vraagt je niet om ook maar iets te geloven. Laat je gewoon meenemen in de gesprekken en pik eruit wat je goed kunt gebruiken.

Wil je deze podcast mogelijk maken? Je kunt lid worden van 30NOW. Als lid krijg je toegang tot honderden meditaties, lezingen, je kunt persoonlijk reageren met vragen en opmerkingen. Hartelijk dank!

Volg deze podcast om met regelmaat de laatste aflevering te ontvangen. Nieuwe afleveringen zijn direct beschikbaar om te streamen of te downloaden via Apple Podcast, Spotify, Soundcloud, Google Podcasts, iHeartRadio, Castbox, Spreaker en Deezer.

Meer info: 30NOW.nl/podcast

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate