#21

Ciska Matthes

Ciska Matthes verbleef van 1999 tot 2005 in een Japans zenklooster. In deze aflevering spreekt ze met Joost van den Heuvel Rijnders over haar verblijf. ‘Je komt in Japan en alles is in karakters geschreven. Je bent dan opeens analfabeet’. Het leven in een zenklooster is heel eenvoudig. ‘Ik zocht een plek waar ik veel kon zitten. Er werd heel weinig gesproken. Het idee was dat je de hele tijd in de oefening blijft. Bijvoorbeeld ook bij het snijden van groente. Vanuit rust alleen maar daar mee bezighouden. Ik vond het heerlijk, zo’n intens leven van korte nachten, vroeg opstaan, zwaar lichamelijk werk en heel veel zitten. In het klooster was het heel vanzelfsprekend om te leven voor spirituele vrijheid’.
Makkelijk was het niet. ‘Soms wilde ik eruit breken. Dan glipte ik ‘s nachts naar buiten en dwaalde ik door de buurt’.
Ze leerde vele levenslessen en na zes jaar was het kloosterleven voor Ciska genoeg geweest. ‘Mijn zenmeester zei: ga maar naar je moeder, je moeder is je leraar’. Tot slot vraagt Joost naar welk stukje van haar tijd in het klooster nu nog dagelijks aanwezig is. Het antwoord van Ciska: ‘Niet jezelf voorop plaatsen’.

Meer lezen?
In het Boeddhistisch Dagblad boeddhistischdagblad.nl is een reeks artikelen van Ciska verschenen over haar zenmeester Harada Tangen Roshi.

Boek van Janwillem van de Wetering www.milinda-uitgevers.nl/asoka/boek/3538/de-lege-spiegel
Website van Ciska www.hetoogvandeorkaan.nl

Andere afleveringen

Notificaties activeren
Notificatie ontvangen bij
guest
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Barbara B
Barbara B
1 jaar geleden

Eerlijk, leerzaam en inspirerend. Bedankt!

Over 30NOW Podcast

Welkom bij de podcast, waarin we in gesprek gaan over mindfulness, meditatie en boeddhisme. 

Ben je bezig met mindfulness of een andere vorm van meditatie en wil je hierin verder geïnspireerd worden? Misschien wil je meer weten over de bron van mindfulness en het boeddhisme? Schuif dan aan!
De moderne mindfulnesstraining maakt gebruik van eeuwenoude technieken en inzichten uit het boeddhisme. Die blijken nog altijd relevant en ondersteunend zijn voor onze moderne levens. De boeddhistische leer vraagt je niet om ook maar iets te geloven. Laat je gewoon meenemen in de gesprekken en pik eruit wat je goed kunt gebruiken.

Wil je deze podcast mogelijk maken? Je kunt lid worden van 30NOW. Als lid krijg je toegang tot honderden meditaties, lezingen, je kunt persoonlijk reageren met vragen en opmerkingen. Hartelijk dank!

Volg deze podcast om met regelmaat de laatste aflevering te ontvangen. Nieuwe afleveringen zijn direct beschikbaar om te streamen of te downloaden via Apple Podcast, Spotify, Soundcloud, Google Podcasts, iHeartRadio, Castbox, Spreaker en Deezer.

Meer info: 30NOW.nl/podcast

This is an automatically translated version of 30NOW.nl - Translations may not always be accurate